Romania

Bolile și dăunătorii salatei

Bolile și dăunătorii salatei

Mana (Bremia lactucae) este cea mai gravă boală a culturilor de salată deoarece afectează atât creșterea și dezvoltarea, cât și calitatea frunzelor din căpățână. Apare în condiții de umiditate în exces, respectiv apă pe frunze, din irigarea prin aspersie (spații protejate), rouă sau precipitații (câmp) și umiditate a aerului de peste 90%. La temperaturi de 10-21 grade Celsius, sporii sau conidiile de Bremia lactucae germinează în 3-5 ore. Ca simptome, pe partea superioară a frunzelor se formează pete unghiulare de culoare verde-deschis până la galben. În dreptul petelor, pe partea inferioară, apar zone albe, pufoase. Cu timpul, petele se necrozează, iar frunzele bazale, care intră în contact cu solul, se înmoaie și putrezesc, apărând suplimentar și infecția secundară cu putregaiul cenușiu. Tratamente: în afară de rotația corectă a culturii, ca măsuri preventive se recomandă dezinfecția solului și a construcțiilor (spații protejate), evitarea udării excesive a culturii, mai cu seamă în momentul formării căpățânilor, menți­nerea unui microclimat propice, prin dirijarea corectă a temperaturii și umidității. Exemplarele afectate se scot din cultură și se distrug. Ca tratamente, se aplică, în fază de rozetă, stropiri cu substanțe precum Aliette 80 WG (2 kg/ha), Dithane M 45 (20 gr. la 10 litri de apă), Shavit F 72 WP (20 gr./10 l apă), Bravo 500 SC (20ml/10 l apă), Acrobat MZ 90-600 WP, Polyram DF, Equation Pro, Ridomil Gold MZ 68 WG etc.

Putregaiul cenușiu, produs de Botrytis cinerea, apare la umiditate excesivă. La un atac masiv, planta se acoperă de un praf cenușiu și frunzele putrezesc. Tratamente: Folosirea unor soiuri rezistente la boală, irigarea prin picătură, rotația culturilor etc. și tratamente cu Rovral 500 SC (10 ml/10 l apă), Teldor 500 SC (10 ml/10 l apa).

Putregaiul umed al frunzelor și tulpinilor de salată este cauzat de prezența ciupercilor Sclerotinia slerotiorum și Sclerotinia minor. Acestea atacă tija și frunzele bazale, cauzând putrezirea în zona coletului și a frunzelor bazale. Tratamente: măsurile de prevenire prezentate anterior, la mană și tratamente cu Rovral 500 SC (10 ml/10 l apă) și Teldor 500 SC (10 ml/10 l apă).

Fuzarioza este o boală micotică, produsă de Fusarium oxysporum, care poate apărea atât la răsadul de salată, cât și la planta aflată în cultură. Vasele lemnoase din interiorul rădăcinilor afectate capătă culoarea maro, frunzele se îngălbenesc întâi, se ofilesc și cad. Plantele nu mai formează căpățâni. Tratamente: măsuri preventive și tratamente chimice cu Topsin 70 WDG (5 sau 10 g la 10 l de apă).

Antracnoza este cauzată de ciuperca Microdochium panattonianum și se manifestă pe ambele părți ale frunzei de salată, sub formă de pete de 2-3 mm, adâncite, cu aspect umed, de culoare maronie, cu un punct galben în centru. Petele se măresc, capătă formă neregulată, de culoare galbenă, iar centrul se usucă și cade, lăsând frunza perforată. Tratamente: măsuri preventive și tratamente cu Dithane M45, Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Melody Compact 48 WG, Champ 77WG.

Dăunători: Limaxul (tratament cu Optimol 4G sau Agrosan); afidele (Decis Mega 50 EC-0,2 l/ha, Confidor Energy-0,6 l/ha, Mospilan 20 SG-1,5 gr/ 12 l apă, Actara 25 WG); musculița albă de seră (Decis Mega 50 EC 0,25 l/ ha, Actara 25 WG-0,2 kg/ha, Confidor Energy-1,3 l/ha, Mospilan 20 SG-1,5 gr/6 l apă). Măsuri preventive: distrugerea resturilor vegetale, dezinsecția serelor și solariilor, utilizarea capcanelor atractante.

Maria BOGDAN

salata verde, mana, daunatorii salatei, bolile salatei

Alte articole:

De ce este rentabilă cultivarea salatei

Cultura salatei în sistem NFT

Cum recunoaștem bolile viței-de-vie

Un nou tip de mană amenință culturile de floarea-soarelui

Cât de protejați (mai) suntem împotriva dăunătorilor?

Tratamente la cartof

Tratamente la vița-de-vie