update 3 Feb 2023

Caravana nucului a ajuns în Moldova

Miercuri, 21 februarie a.c. la Hotel Indiana, din Iași, Nucifere Regia și-a prezentat proiectul intitulat Cultivăm livezi de bunăstare! Astfel, Nucifere Regia vine în sprijinul celor care intenționează să pună bazele unui astfel de proiect, prin consultanță de specialitate și material săditor de nuc altoit din soiuri autohtone. În cadrul evenimentului au fost prezentate importanța nucului românesc și beneficiile aduse de acesta business.

Înființarea unei livezi de nuc este o afacere atractivă, având în vedere profitul mare estimat, dar și longevitatea culturii. Investițiile în livezile de nuc sunt considerate sigure, în condițiile în care cererea mondială se situează mult peste valoarea ofertei. Printre proprietățile extraordinare ale nucului se numără și faptul că este printre puținii pomi fructiferi utilizați în întregime, la scară largă, de la frunze și până la rădăcină, în numeroase domenii.

Nucifere Regia din Târgul Mureș este o societate care se axează pe înmulțirea materialului săditor de nuc românesc: „De la început noi ne-am gândit la nuca românească și am încercat diferite metode pentru a obține materialul de înmulțire a soiului românesc. Pot spune că a fost destul de greu și avem la bază doar trei stațiuni, respectiv: ICDP Pitești-Mărăcineni, SCDP Târgu Jiu și SCDP Geoagiu.     

“Ne dorim să avem o colaborare cât mai apropiată cu cei care își înființează livezi de nuc din materialul nostru săditor, iar pentru aceasta ne-am creat un pachet întreg de colaborare, pornind de la faza incipientă, pentru a ne asigura că terenul este pretabil plantației de nuc. Mai mult decât atât, oferim și consultanță pentru întreținerea livezii până la intrarea pe rod, pentru ca mai apoi să putem colabora și pentru desfacere, deoarece este una dintre cele mai importante pârghii. Astăzi ne-am deplasat la Iași pentru a putea include și acest oraș minunat în proiectul nostru de dezvoltare pomicolă, cel puțin pe zona Moldovei. Dorim să informatizăm cât mai multă lume pe acest segment și m-ai ales să-i punem la curent despre soiul românesc, care nu este foarte cunoscut. Îmi doresc să putem crește împreună o livadă sănătoasă și profitabilă deoarece este o investiție pe termen lung. În acest sens am creat Caravana nucului cu care umblăm, în fiecare oraș al tării și încercăm să informăm persoanele care doresc să impută acest business în portofoliul lor. Pot adăuga faptul că am avut extindere mai mult pe partea Transilvaniei, dar am ajuns și în partea sudică a țării și avem speranța că vom avea o reușită și în Moldova, deoarece am dori să înființăm cât mai multe suprafețe de teren și a acoperi o zonă destul de mare, cu aceste soiuri românești. Mai adaug faptul că plantațiile de nuc reprezintă o zonă foarte sigură din toate punctele de vedere și considerăm că este cel mai bun fond de investiții pe care un om poate să-l facă, fără foarte multe eforturi fizice de lucru și cu profitabilitate bună și sigură. Știm bine că nucul este regele copacilor, el trăiește în orice condiții“, a precizat Toth Jozsef -  Nucifere Regia.

Numeroase institute de cercetare din România au fost de-a lungul timpului extrem de apreciate și nu de puține ori au dezvoltat soiuri extrem de apreciate la nivel mondial, România înscriindu-se în elita cercetării și dezvoltării pomicole.

Nucifere Regia a efectuat o atentă selecție a celor mai eficiente soiuri de puieți, respectiv: Jupânești, Șușița, Geoagiu 65, Sibișel 252, Ciprian, Gemisara, Claudia și Sibișel 22.

Beatrice Alexandra MODIGA