Romania

În 2018 Syngenta răsfață legumicultorii cu noutăți

În 2018 Syngenta răsfață legumicultorii cu noutăți

La mijlocul lunii ianuarie a avut loc, la Poiana Braşov, cea de-a 5-a ediţie a Forumului Syngenta pentru legumicultură, desfășurat sub deviza „Excelenţă în Legumicultură“. Aici, în prezența a aproximativ o sută de fermieri, au fost trecute în revistă noutățile anului 2018 în materie de hibrizi, dar și soluții inovatoare fitosanitare marca Syngenta. Forumul s-a desfășurat în două secțiuni: pomicultură-legumicultură și viticultură. Specialiştii companiei au prezentat portofoliul Syngenta de legume și s-a vorbit despre noutăţile din acest an în ceea ce priveşte hibrizii de tomate, ardei, castraveţi, pepeni, varză şi castraveţi.

150 de ani de legumicultură

Pentru început am remarcat faptul că cea de a 5-a ediţie a Forumului Syngenta pentru legumicultură a fost organizată sub auspiciile celor 150 de ani de activitate în domeniul legumicol ai companiei Syngenta. „Practic, anul trecut s-au împlinit 150 de ani de legume cu gust Syngenta. Ne bucurăm că fermierii sunt interesați de produsele noastre, dar şi de noutățile pe care le-am pregătit pentru anul 2018“, a declarat la deschiderea manifestării Andreea Caimac, director campanii culturi speciale în cadrul Syngenta. „Divizia de Legume Syngenta și-a început activitatea în 1867 în Olanda, comercializând semințe de varză, în prezent fiind pe piață cu peste 2.500 de produse. Syngenta semințe legume este numărul 1 în lume la cultura de curcubitaceae – pepeni verzi, pepeni galbeni, dovlecei, castraveți, varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles și porumb dulce, dar și numărul 2 la cultura de tomate și ardei. Acoperind peste 30 de culturi de legume și lansând în fiecare an 150 de produse noi, Syngenta semințe aduce inovație în sectorul legumicol, tocmai pentru a răspunde cerințelor întregului lanț alimentar, de la producători, distribuitori, retaileri și consumatori“, a completat Ramona Grama, director de marketing Syngenta.

Kaponet și Pekonet

Noii hibrizi de tomate extratimpurii sunt destinați cultivării în spații protejate. Hibrizii de tomate semide­terminate, fie că este vorba de Kaponet F1, Gravitet F1 sau Qualitet F1, oferă un instrument în plus celor care participă la etapa de primăvară a programului „Tomate Românești“. Primul, Kaponet F1, este caracterizat de o legare foarte bună și continuă a fructelor, chiar și în condiții de temperaturi scăzute. Greutatea lor medie este de 180 g. Planta este puternică și poate fi condusă și pe 2 brațe, fructificând uniform de la prima până la ultima inflorescență.

Gravitet F1 asigură o coacere rapidă a fructelor, ceea ce conduce la o producție timpurie concentrată: 40% din producția totală se recoltează în primele 10 zile. Fructele mari, de 180-220 g, aduc un aport semnificativ în producția timpurie, dar și în cea totală.

Hibridul Qualitet F1 s-a dovedit a fi ușor de cultivat în diferite condiții de tehnologie, pe parcursul mai multor ani de testare. Fructele mari, de 180-200 g, au o culoare roșu strălucitor, fiind foarte atractive pentru consumatori. Uniformitatea și fermitatea bună a fructe­lor oferă o calitate superioară producției.

În privința noutăților pe partea de hibrizi Aurel Catrina, reprezentant Syngenta, ne-a declarat că este convins de calitatea produselor pe care le prezintă fermierilor. „Pe partea de hibrizi de tomate venim cu două noutăți... Primul, hibridul Kaponet, care este o tomată semideterminată extratimpurie cu fructul rotund, și hibridul Pekonet, care este la fel o tomată, extratimpurie pentru ciclul I sau II, primăvară-toamnă.  Pe partea de tomate nedeterminate venim iarăși cu două noutăți, e vorba de Ciciu și Beldine. De exemplu, Ciciu este o tomată cu rezistență la virusul petelor de bronz, poate fi cultivată atât pe ciclul I cât și pe ciclul II, rezistă bine la temperaturile înalte din timpul verii și se caracterizează printr-o coacere perfectă în roșu a fructelor. Ca o caracteristică comună, acești hibrizi se bucură de un gust deosebit, pentru că toți fermierii ne cer asta. În privința hibridului Beldine, și acesta întrunește toate caracteristicile optime în ceea ce privește gustul și toleranța la căldură. Pe partea de ardei Kapia suntem prezenți cu noul hibrid Kornelya. Acesta este un ardei cu fructul plat, cu o greutate medie de 160-180 g, cu toleranță la TSVV. Un atu important al acestuia este legarea constantă, în sensul că acest hibrid nu face pauză în recoltare, lucru de mare ajutor la eșalonarea producției. În privința castraveților, suntem prezenți cu un hibrid cu rezistență la frig – Spino. Este un hibrid care și-a demonstrat deja valoarea în teste. Ca mărime, fructul are o lungime de 12-14 cm, verde închis, fără goluri în interior, perfect pentru ciclul de primăvară“, ne-a explicat Aurel Catrina.

Tomatele, o piață dinamică

Tot de la Forumul Syngenta am aflat că piața tomatelor este una dintre cele mai dinamice în această parte a Europei. Nicoleta Grindaru, parte a echipei Syngenta, crede că România poate juca un rol mult mai important în zonă. „În privința pieței de tomate, România putem spune că este o piață foarte diversificată, cu foarte multe segmente. Pot să spun că în Balcani segmentele cele mai cultivate de fermieri sunt tomatele cu creștere nedeterminată și cele cu creștere semideterminată. În privința acestora din urmă, fermierii le caută datorită timpurietății.

Totodată, am observat și un trend crescător pentru specialități de tip cocktail sau cherry, iar în ultimii doi ani al segmentului de tomate de tip roz. În țări precum Ungaria, Turcia sau Grecia s-a remarcat o tendință a fermierilor de utilizare a plantelor altoite. În privința României pot spune că suntem o piață de consumatori tradiționali în ceea ce privește tomatele. Acest lucru este influențat și de faptul că România nu este o țară exportatoare ca să trimită tomate la export, acestea mergând îndeosebi la consumul intern. Este un lucru cert că țara noastră importă tomate și asta pentru că noi nu putem ca din producția internă să asigurăm aprovizionarea supermarketurilor în tot timpul anului. Iar asta înseamnă că de la sfârșitul lunii decembrie până la începutul lunii mai România importă tomate. Iar importurile sunt în mare parte de tip specialități, cum ar fi roșiile cocktail, tomatele alungite, cherry, de tip roz sau inimă de bou. De aceea ne așteptăm ca pe viitor și fermierii români să își diversi­fice producția. Dacă până acum se produceau cu preponderență tomate de tip rotund de 160-180 g, deja se observă preferința către tomatele cu fruct mare, undeva la 220-250 g. De asemenea, un alt trend ar fi creșterea producției de tomate de tip roz. De altfel, în toate țările vecine se observă tendințe de creștere a acestui segment datorită, în principal, calităților gustative a acestora“, conchide Nicoleta Grindaru.

Roșii pentru toate gusturile și condițiile

În domeniul tomatelor nedeterminate, Syngenta oferă o mulțime de noutăți pentru 2018. Beldine, Sandoline și Ciciu sunt cei trei hibrizi care vin să se alăture deja cunoscuților Panekra, Izmir și Bostina. Avantajele Beldine sunt capacitatea foarte bună de postmaturare, cu toate avantajele ce decurg de aici, și o legare constantă pe tot parcursul sezonului. Ciciu este caracterizat de o toleranță ridicată la virusul petelor de bronz, un temut dușman al tomatelor.

Pentru cultivarea în câmp este recomandată tomata Bobcat. Printre alte avantaje îl are și pe acela al unei bune acoperiri foliare, care protejează fructele de arsurile solare. Fructele obținute sunt de dimensiuni mari, 220 - 250 g, și sunt rezistente la crăpare.

Pekonet este un nou hibrid de tomate cu mucron, cu creștere semideterminată, destinat cultivării în seră și solar. Fructele sunt rotunde, uniforme, de culoare roșu închis, cu greutatea medie de 150 – 180 g. Au nivel de fermitate și vigoare medie, dar leagă continuu și constant pe tot ciclul de vegetație.

Noutățile vin și în domeniul specialităților. Mamston este un hibrid de tomate roz, foarte gustoase, ce se pretează foarte bine transportului. Landolino produce roșii tip cherry-prunișoară, iar Prolina tomate cocktail, cu un conținut ridicat de zahăr. Din aceeași categorie, Tredicy oferă roșii cherry cu greutatea de 15-18 g, care pot fi recoltate și sub formă de ciorchini și au o rezistență foarte bună la păstrare și transport.

Pepeni, varză, ardei și ce mai vrei...

În domeniul ardeilor, noutatea absolută o reprezintă soiul de kapia Kornelia. Unul dintre marile sale avantaje îl reprezintă toleranța la virusul petelor de bronz.

Toleranța este cuvântul de ordine și în ceea ce privește castraveții: Spino, noua ofertă pentru 2018, este tolerant la făinare.

Nu mai puțin de patru sunt noutățile la pepeni. Mirza și Morena sunt doi hibrizi de pepeni verzi, primul cu foarte puțini sâmburi, iar al doilea total fără. Perioada de creștere este de 60 – 65 de zile. Pepenii galbeni Flander și Arapaho sunt timpurii și cu productivitate foarte bună.

Cultivatorii de varză extratimpurie pot alege Jetodor, un hibrid destinat culturii extratimpurii în spații protejate, în tunele sau în câmp deschis, cu folie microporoasă.

Căpățâna este rotundă, nu foarte densă, dar voluminoasă și grea. Greutate medie este de 1,5-1,8 kg. Frunzele au culoare verde deschis. Vigoare plantelor este medie spre mare și prezintă rezistență la înflorire. Se recomandă cultivarea la densități mari (60.000 plante/ha).

Pentru varza timpurie, noutatea prezentă este Pruktor Cemes. Se remarcă prin uniformitate chiar din faza de răsad și continuă până în faza de recoltare. Este recomandat pentru cultura de primăvară până toamna și are un ciclu de creștere de 70 - 80 de zile.

Pentru cei care doresc o varză cu timpurietate medie există acum, ca noutăți, Mavunor, cu frunza subțire și fină, și Carbonara, cu capacitate ridicată de producție. În fine, Reball este un hibrid de varză roșie cu perioadă scurtă de vegetație, recomandat pentru cultura de vară și toamnă.

Fermierii care cultivă salată sunt invitați să testeze și Oleole, o salată cu frunză creaţă pentru cultura de primăvară şi toamnă. O principală calitate este toleranța ridicată la mană, rasele 1-31.

Protecția plantelor, prioritară

La rândul său, reprezentantul Syngenta George Andron a declarat că: „În privința produselor fitosanitare, de la bun început trebuie spus că Syngenta se uită în primul rând la ce este nevoie în piață, la ce probleme ne ridică producătorii, iar noi an de an căutăm să venim cu soluții tocmai pentru a rezolva aceste probleme. De aceea și în acest an Syngenta și-a lărgit portofoliul de produse aplicate, de această dată pentru culturile speciale în care noi recomandăm produse inovative pentru combaterea făinării, de exemplu în culturile legumicole.

În acest sens am lansat produsul Cidely Top care este eficient pe toate stadiile de infecție ale făinării, având o eficacitate deosebită. Trebuie să spun că noi am făcut o prelansare a acestui produs anul trecut și în acest an de testare a depășit toate așteptările fermierilor în ceea ce privește eficacitatea pe partea de protecție a culturilor speciale. Tot ca noutate aș semnala lărgirea spectrului de activitate a produsului Revus.

Pentru a potența mai mult calitățile noilor hibrizi, Syngenta a lansat și un nou fungicid, Revus. Acesta este destinat protecției culturilor de salată, spanac, ruccola, tomate și pepene galben și conține o substanță nouă, mandipropamid. După pulverizare este absorbit în frunză și, de acolo, împiedică germinarea fungilor care ajung ulterior pe frunză.

Acesta lucrează foarte bine pe mană care, după cum s-a observat, este din ce în ce mai agresivă în culturile legumicole, în special la cartof. De aceea, în urma analizelor pe care le-am făcut am reușit să extindem eticheta Revus și pentru alte culturi legumicole.

O altă noutate este insecticidul Afirm destinat eliminării reziduurilor de pe fructe în procesul de recoltare, cerință impusă de normele Uniunii Europene. Concret, Afirm Opti este destinat combaterii lepidopterelor din livezi, acesta lucrând pe toate stadiile larvare de la L1 la L5. După ce acest produs este aplicat se observă că reziduurile sunt spre zero sau deloc. Și nu în ultimul rând pot să afirm că acest produs este unic pe piața din România.“

În completare se recomandă și utilizarea Cidely Top, care este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la Solanaceae, Cucurbitaceae și arbuști fructiferi, având un control excelent împotriva făinării și pătărilor de frunză.

Desigur că ar mai fi multe de povestit despre toate cele câte s-au vorbit la simpozion, dar spațiul nu ne permite. În orice caz, reprezentanții Syngenta din teritoriu stau la dispoziția tuturor legumicultorilor cu orice informații despre produsele aflate în portofoliul companiei.

GALERIE FOTO


Bogdan Panțuru,
Alexandru Grigoriev

legumicultura, Syngenta, legumicultori

Alte articole: