Campionii marilor recolte la floarea-soarelui din Moldova
Scris de Lumea SatuluiÎn județele din nordul și nord-estul țării, floarea-soarelui a fost anul acesta una dintre cele mai frumoase culturii, după cum ne-au declarat fermierii din zonă. Și nu doar frumoasă, ci și rentabilă pentru că producțiile obținute din Botoșani și până în Vrancea i-au mulțumit pe agricultori și le-au oferit cu titlul de fermier campion.
Primul fermier campion din zona Moldovei este domnul Alexandru Țicalo, din localitatea Mihăileni, județul Botoșani, a obținut 5.100 kg/ha cu hibridul P64LE99 și 4.100 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 550 ha, iar floarea-soarelui am avut 125 ha. Cultură premergătoare a fost soia, iar înainte de arat am aplicat îngrășăminte complexe 18.46.0 – 150 kg/ha. Apoi în luna noiembrie am arat, iar în primăvară pregătirea patului germinativ a constat doar o trecere cu combinatorul. Am semănat pe data pe de 14 aprilie, iar cultura a beneficiat doar de un sigur erbicid. Nu am aplicat alte tratamente și nici nu am prășit. Am recoltat la începutul lunii octombrie și am fost foarte mulțumit de hibridul P64LE99, motiv pentru care anul viitor din cele 100 ha pe care intenționăm să semănam floarea-soarelui, pe 90% din suprafață vom folosi hibridul acesta”, a declarat fermierul campion.
Tot în județul Botoșani, în localitatea Răuseni, fermierul Florin Marciuc lucrează 475 ha, floarea-soarelui a semănat pe 115 ha și a devenit fermier campion cu hibridului P63LL06 cu care a obținut 4.759 kg/ha. “Cultură premergătoare am avut porumb. Am arat la jumătatea lunii octombrie, când am aplicat fosfor și potasiu - 80 kg/ha îngrășământ pe bază de potasiu substanță brută, iar pe bază de fosfor – 160 kg/ha. În primăvară am trecut o singură dată cu combinatorul și am semănat pe 10 aprilie. Unde a fost cazul am aplicat azotat de amoniu, 120 kg/ha, iar unde a fost solul mai acid am aplicat nitrocalcar 135 kg/ha. Am erbicidat o singură dată și am efectuat o prașilă mecanică, atunci când am aplicat azotat de amoniu – 120 kg/ha sau nitrocalcar – 130 kg/ha. Am aplicat un tratament cu fungicid și am recoltat în jurul datei de 10 septembrie. Anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe 160 ha, am fost foarte mulțumit de hibridul P63LL06 și sigur voi continua cu el pe mai departe”, a declarat agricultorul din Botoșani.
În județul Bacău, localitatea Cașin, fermierul Nicolae Mășu a obținut 4.400 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 141 ha, cu floarea-soarelui am avut 30 ha, iar premergător pentru cultura de floare au fost culturi de porumb și mazăre. Am arat în toamnă și în primăvară am intrat pe sole de 2 ori cu discul, deci nu a ieșit tractorul până nu a fost discuit perfect, aplicat îngrășăminte complexe 16.16.16 – 250 kg/ha și am semănat în jurul datei de 3 aprilie. Am dat un erbicid, iar la prășit am mai aplicat 200 kg/ha. După prașilă a crescut foarte repede cultura și nu am mai intervenit cu alte aplicări. Am recoltat mult mai devreme, adică la sfârșitul lunii august, pentru că am și semănat devreme. Anul viitor voi semăna 30 ha, am dat deja comandă pentru că am fost foarte mulțumit de cum s-a comportat cultura. A fost frumoasă, tare frumoasă! Și cea mai rentabilă cultură din acest an”, a specificat fermierul campion.
Cătălin Rotariu din localitatea Dragalina, județul Botoșani, lucrează 1.800 ha, floarea-soarelui a avut pe 300 și a obținut cu hibridul P63LL06 4.350 kg/ha și 4.100 kg/ha cu hibridul P64LE25. “La sfârșit de octombrie, început de noiembrie am arat. În primăvară am continuat cu lucrările de pregătire a patului germinativ, iar înainte de semănat am aplicat complexe 12.52.0 – 300 kg/ha. La sfârșitul lunii martie am semănat și tot atunci am mai aplicat și 150 kg/ha de uree. Cultura a mai beneficiat de aplicarea unui fungicid și un îngrășământ foliar, înainte de înflorire, și de o prașilă mecanică. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar în campania viitoare vom semăna 260 ha cu floarea-soarelui”, a punctat Cătălin Rotariu.
În comuna Vânători din județul Vrancea, domnul Rareș Huștiu lucrează 400 ha, iar floarea-soarelui a semănat anul acesta pe 142 ha. A devenit fermier campion cu hibridul P64LE99 care i-a asigurat producția de 4.280 kg/ha și de care a fost foarte mulțumit. “Pe solele cu floarea-soarelui, culturi premergătoare au fost grâul și orzul. În toamnă am arat și discuit, în primăvară am intrat cu freza, pentru că nu avem încă un combinator, apoi am semănat la începutul lunii aprilie. Am aplicat la semănat complex triplu 16 - 200 kg/ha, iar când am prășit am mai aplicat 150 kg/ha de azotat. Înainte de prășit, am erbicidat o singură dată și am aplicat îngrășământ foliar. Am recoltat la jumătatea lunii septembrie. Anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe 143 ha”, a specificat fermierul campion.
Agricultorul Florin Zalomir din localitatea băcăuană Berești-Bistrița, a obținut 4.050 kg/ha cu hibridul PR64F50. “Lucrez 465 ha și pe 100 ha am avut floarea-soarelui, semănată după porumb. În toamnă doar am arat, după care în primăvară am discuit și am intrat cu combinatorul. Am semănat între 3 și 5 aprilie, atunci când am aplicat și îngrășăminte complexe, triplu 15 în cantitatea de 200 kg/ha. Am erbicidat preemergent și am aplicat un tratament în faza de 8-9 frunze. Cultura a mai beneficiat de o prașilă, totul a decurs foarte bine, nu am avut probleme. Am recoltat la sfârșitul lunii august”, a declarant fermierul campion, care a mai adăugat faptul că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe 120 ha.
În județul Vaslui, fermier campion a devenit domnul Lucian Tofan, care a obținut 4.000 kg/ha cu hibridul PR64F50 și cu P64LE25 - 3.700 kg/ha. “Lucrez 670 ha, iar campania aceasta am semănat, după grâu, 242 ha cu floarea-soarelui. În toamnă am arat și am discuit, în timp ce în primăvară am efectuat o lucrare cu combinatorul, acolo unde a fost cazul, și am aplicat sulfat de amoniu – 200 kg/ha. Apoi, la semănat, la sfârșitul lunii martie, am mai aplicat 120 kg/ha îngrășăminte complexe 15.15.15 și am continuat cu aplicarea de îngrășăminte la prășit, când am mai aplicat 150 kg/ha de sulfat de amoniu. Cultura a mai beneficiat de un erbicid, dar și de tratament cu bor și un fungicid. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar producția obținută cu ambii hibrizi a fost mult peste cantitatea obținută cu hibrizii competitori. Anul viitor floarea-soarelui pe 200 ha”, a punctat fermierul campion.
Tot în județul Vaslui a devenit fermier campion și Iulian Tofan, care lucrează 170 ha în localitatea Rânzești și a obținut 3.950 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am avut floarea-soarelui pe 170 ha, semănat după cultura de grâu. Am arat și discuit în toamnă, în primăvară am aplicat 300 kg/ha îngrășământ triplu 15 și am efectuat o lucrare cu combinatorul. Am semănat peste 80.000 de plante /ha, la începutul lunii aprilie. Cultura a beneficiat de un erbicid, de un biostimultor pe bază de fosfor, un fungicid și un îngrășământ foliar, la faza de 8-10 frunze. Am recoltat la sfârșitul august”, a declarat fermierul campion. Acesta a fost foarte mulțumit de cultură, iar anul viitor va semănat floarea-soarelui pe 25 ha.
Hibrizii Pioneer au performat și în județul Iași, localitatea Miroslava, la Liceul Tehnologic Agricol Miroslava. Aici s-au obținut 3.850 kg/ha cu hibridul P64LC108.
Un alt fermier campion din zonă a țării este Costică Cioată din județul Vaslui, care a obținut 3.700 kg/ha cu hibridul P64LE99.
În județul Vrancea, fermier campion a devenit și Nicolae Pascu, care a obținut 3.620 kg/ha cu hibridul P64LE99. Acesta lucrează în localitatea Măicănești 600 ha, iar floarea-soarelui a avut pe 120 ha. “Cultură premergătoare a fost grâul, în toamnă am arat și am aplicat complexe, 120 kg/ha. În primăvară am mai aplicat 180 kg/ha sulfat de amoniu și 145 kg/ha îngrășământ starter DAP la semănat, în primele zile ale lui aprilie. Am erbicidat postemergent și am aplicat 190 kg/ha azot, atunci când am prășit. Anul acesta nu am aplicat tratamente, a fost totul în regulă și cultura nu a avut nevoie de alte intervenții. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar hibridul P64LE99 mi-a plăcut foarte mult, anul viiotr voi semăna 70 ha”, a punctat fermierul campion.
Agricultorul Iulian Drug a obținut și el 3.620 kg/ha cu hibridul P64LE99. Acesta lucrează 500 ha în județul Bacău, iar în acest an a avut floarea-soarelui pe 200 ha, semănată după porumb. “După recoltat am arat, iar în primăvară am discuit și semănat la începutul lunii aprilie, tot atunci am aplicat și complexe 20.20.0, între 160 și 180 kg/ha. Am mai aplicat culturii 2 erbicide și am un tratament la faza de 6-8 frunze. Am prășit o dată, atunci când am aplicat și 180 kg/ha de uree. Am început recoltatul în data de 10 septembrie, iar anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe 200 ha.
În județul Vrancea, fermier campion a devenit și Lucian Popa, care a obținut 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE25.
Articole recente - Lumea Satului
- Obligaţii şi responsabilităţi privind supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om
- Statistici îngrijorătoare, 25 de țări sunt vulnerabile în fața crizei apei
- Din cufărul cu zestre culturală. Cămașa în broci, povestea unei comunități
- O pasiune exotică: grădină de fluturi tropicali
- Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură
- Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria), este din nou prezentă în culturi! (I)
- ADAMA a reînnoit omologările pentru Folpet și Captan pentru o perioadă de 15 ani
- JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?
- Tainele misterioase din clepsidra labirintică a Marocului (II)
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Izvoru Mureșului, chipul luminat dintre munți