Actualitate 31 Octombrie 2017, 09:45

Campionii marilor recolte la floarea-soarelui din Dobrogea

Scris de

Floarea-soarelui a fost anul acesta în Dobrogea ca la “ea acasă”, iar acest lucru este dovedit de producțiile pe care fermierii din această zonă le-au obținut cu hibrizii Pioneer. Cele mai bune rezultate le-a obținut fermierul Aedin Celzin, 5.4 t/ha, cel pe care îl cunoașteți deja, motiv pentru care în cele ce urmează vă propunem un top al producțiilor și, bineînțeles, al fermierilor campioni.

Începem cu fermierul campion Nicolae Călin, care lucrează în familie 161 ha, (foto Cristina Călin – fiica), iar floarea-soarelui a semănat pe 40 de hectare, în localitatea Săcele, județul Constanța. Anul acesta a ales să semene hibridul P64LE25 cu care a obținut 4.300 kg/ha. A fost mulțumit de modul în care plantele s-au comportat pe parcursul procesului de vegetației, dar mai ales de  producția obținută. “Pregătirea terenului a început din toamnă, atunci am arat și am dat cu discul, pentru că am avut grâu cultură premergătoare. În primăvară am primăvară am aplicat un erbicid total și am facut o lucrare cu combinatorul. Am semănat la sfârșitul lunii aprilie, atunci când am aplicat 200 kg/ha complexe 18.46.0. La prășit, atunci când plantele aveau 8 frunze, am mai aplicat 100 kg/ha îngrășământ complex 15.15.15. În rest nu am mai aplicat alte tratamente și am recoltat în prima parte a lunii septembrie”, a declarat fermierul campion.

Crsitina Calin

Următorul fermier campion este Nicolae Burghelea din localitatea Luncavița, județul Tulcea, unde a obținut 4.200 kg/ha cu hibridul P64LE25.  “Lucrez 624 ha, floarea-soarelui am avut pe 170 ha anul acesta. Imediat după ce am recoltat grâul, am arat, deci încă din vară. Am aplicat îngrășăminte complexe 250 kg/ha, am discuit, iar în vegetație am aplicat îngrășământ pe bază de azot, asociat cu erbicid. Am aplicat acest tratament când plantele aveau 6 frunze, însă pe unele sole am mai făcut diverse testări și am mai aplicat suplimentar. Am semănat mai devreme, în data de 27 martie și am recoltat, așa cum era normal, mai devreme, la sfârșitul lunii iulie”, a specificat fermierul campion. Mulțumit de producția obținută, fermierul tulcean va semăna anul viitor 200 ha cu floarea-soarelui.

Burghelea Nicolae Floare

Și în cadrul fermei conduse de domnul Ion Chesnoiu hibrizii Pioneer au performat. În localitatea Moșneni din județul Constanța, domnul Ion lucrează alături de fiul său, Robert Chesnoiu, 815 ha. Cei doi au devenit fermieri campioni având producția de 4.180 kg/ha obținută cu hibridul P64LE99. “Am semănat anul acesta, după jumătatea lunii martie, 263 ha cu floarea-soarelui. Atunci am aplicat 25 kg/ha îngrășăminte microgranulate și 150 kg/ha complexe NPK 20.20.0. Apoi când am prășit, atunci când planta avea 10-12 frunze, am mai aplicat încă 120 kg/ha de azot, ulterior am mai aplicat un fungicid. Am fost foarte mulțumit de cum s-a comportat cultura, dar mai ales de producții, pentru că au fost sole unde am avut chiar și 4.300 kg/ha. Am recoltat în luna septembrie, când tulpina era verde, iar pălăria uscată. Anul viitor intenționez să semăn 200 ha cu floarea-soarelui”, a declarat fermierul campion Robert Chesnoiu.

Chesnoiu Ion

Următorul fermier campion este Mihai Peniu, din localitatea Albești, județul Constanța. Acesta a obținut producția medie de 4.160 kg/ha la hibrizii P64LE99 și P64LE25.

“Lucrez 1.700 ha, iar floarea-soarelui am semănat pe 400 ha. În vară am dezmiriștit, iar terenul a rămas nelucrat în iarnă. Apoi în primăvară am aplicat 300 kg/ha complexe 20.20.0, am dat cu combinator și am semănat la sfârșitul lunii februarie, începutul lui martie. Semăn foarte devreme, din acest motiv avem și aceste producții. Aplicăm un singur erbicid expres, nici măcar nu prășim în fermă, dar respectăm rotația culturilor și avem o dată la 5 ani floarea- soarelui pe aceeași solă. Am recoltat între 25 august și 15 septembrie, iar anul viitor voi putea semăna 500 ha, pentru că așa îmi permite rotația culturilor. Voi avea aceeași hibrizi, pentru că am fost mulțumit de producții”, a punctat fermierul campion Mihai Peniu.

Peniu Mihai

În cadrul societății Mirabela Cons din localitatea Stejaru, județul Tulcea, fermieri campioni au devenit Nicea Bela și Gheorghe Gosman, care au avut producția de 4.150 kg/ha cu hibridul P64LE25.

SC Maribela

Și agricultorul Romeo Căpățână a devenit fermier campion cu ajutorul hibridului P64LE25, care i-a asigurat producția de 4.120 kg/ha. “Lucrez 415 ha, iar pe 50 de hectare am semănat floarea-soarelui. În toamnă am pregătit terenul, am arat, după care în primăvară am aplicat îngrășăminte complexe 18.46.0, 100 kg/ha - azot substanță activă. Am semănat în jurul datei de 28 martie. Am mai aplicat fazial câte 100 kg/ha azot substanță activă. Cultura a beneficiat de un erbicid, un fungicid și un insecticid. Am recoltat în data de 9 septembrie”, a declarat fermierul campion. Pentru că a fost mulțumit de producția obținută, fermierul din localitatea Agigea, județul Constanța, va semăna în următoarea campanie 100 ha cu floarea-soarelui și va alege același hibrid, P64LE25.

Capatana Romeo

Cu producția de 4.000 kg/ha la hibridul P64LE99, fermier campion a devenit și Ionuț Gurahan din localitatea Săcele, județul Constanța. “Lucrez 119 ha, iar în primăvară am întors 40 de hectare pe care semănasem în toamnă rapiță. Astfel nu am mai discuit și am semănat la

la sfârșitul lunii martie, când am aplicat și 200 kg/ha de azot. Bineînțeles că în momentul în care am semănat rapița am aplicat și complexe - 18.46.0, de aceea nu a mai fost nevoie să aplic și la floarea-soarelui. Am prășit în momentul în care când plantele aveau 10-12 frunze, tot atunci am mai aplicat și 100 kg de azot. Altceva nu am mai aplicat, iar cultura s-a dezvoltat cum trebuie, mai ales pentru că am avut parte în zonă de apă suficientă, pot spune că natura a ținut cu noi anul acesta. Am recoltat la începutul lunii septembrie. Campania viitoare voi semăna 23 de hectare cu floarea-soarelui, este posibil să încerc și hibridul LE25”, a specificat fermierul campion.

Gurahanis

Un alt fermier campion este Mircea Dumitru din localitatea Enisala, județul Tulcea, care a obținut 3.930 kg/ha cu hibridul P64LE25 și 3.900 kg/ha cu hibridul P64LE25. Acesta lucrează 900 ha, iar în primăvară a întors cultura de rapiță, semănată pe 200 ha. “Pentru că am întors rapița, nu a fost nevoie să fac alte lucrări în primăvară, am semănat 20 aprilie. În sol erau deja aplicate îngrășăminte complexe, iar la semănat am mai aplicat doar microgranulate, 25 kg/ha. Apoi în luna iunie, până la înflorirea plantelor, am aplicat îngrășăminte foliare.  Am început recoltatul la sfârșitul lunii august, iar pentru campania viitoare nu am păstrat să sole pentru floarea-soarelui, vom semăna doar în cazul în care rapița nu iese bine din iarnă”, a punctat fermierul campion, Mircea Dumitru.

Dumitru Mircea

Lista fermierilor campioni din Dobrogea se încheie cu agricultorul Daniel Ruță din localitatea Corbu, județul Constanța, care a obținut cu hibridul P64LE25, 3.900 kg/ha și agricultorul Agiveli Jasin, din comuna Independența, județul Constanța, care a obținut aceeași producție, însă cu hibridul P64LE99.

Ruta Daniel

Agiveli

Vizualizari 3971
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)