Actualitate 20 Octombrie 2017, 13:02

Ministrului Agriculturii s-a întâlnit cu comisarul european responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară

Scris de

Petre DAEA, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, l-a primit în 19 octombrie 2017, la sediul instituţiei, pe comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară. Alături de delegaţia comisarului european au participat și oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Din partea MADR au fost prezenţi secretarii de stat, precum şi Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, Doina Băiculescu, director general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Geronimo Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat pesta porcină africană, pesta porcină clasică, neonicotinoidele, dublul nivel de calitate al produselor agroalimentare, bunăstarea animalelor.

În deschiderea întâlnirii de la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Petre Daea a mulţumit reprezentanţilor Comisiei Europene pentru tot sprijinul acordat în combaterea focarului de pestă porcină africană confirmat la sfârşitul lunii iulie 2017 în România, într-o exploataţie de la periferia municipiului Satu Mare. Imediat după apariția suspiciunii de pestă porcină africană, autoritățile veterinare județene, împreună cu celelalte autorități teritoriale implicate în controlul bolii, au luat toate măsurile de control necesare pentru stoparea răspândirii virusului, așa cum prevede legislația europeană în vigoare, Directiva Consiliului 2002/60/CE transpusă în legislația națională și a fost pus în aplicare planul național de contingență pentru pestă porcină africană. Comunicări despre confirmarea bolii au fost făcute imediat către Comisia Europeană (CE) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De atunci situația este stabilă, neînregistrându-se alte focare de pestă porcină africană.

Ulterior, România a primit vizita Echipei de Urgenţe Veterinare a Comisiei Europene, echipa fiind impresionată de rapiditatea cu care au fost luate măsurile legale pentru stoparea difuzării virusului și controlul circulației animalelor.

Comisarul european a apreciat modul în care România a gestionat această problemă şi a pus accentul pe importanţa unei comunicări corecte între toate părţile implicate astfel încât să poată acţiona împreună ori de câte ori situaţia o impune. 

În ce priveşte problema neonicotinoidelor, ministrul Petre Daea a prezentat punctul de vedere al asociaţiilor de producători agricoli şi de seminţe. Aceştia, de la apariţia Regulamentului 485/2013, ce interzice utilizarea a trei substanţe active din clasa neonicotinoidelor, au adresat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale solicitări pentru menţinerea utilizării tratamentului seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă pentru asigurarea competitivităţii agriculturii româneşti prin acordarea de autorizaţii temporare pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide.

Facem precizarea că România a solicitat, începând cu anul 2014, derogări pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide în campania de primăvară.

“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară a căutat soluţii alternative pentru folosirea neonicotinoidelor. Astfel, la secretariatul Comisiei Naţionale de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor s-au depus două dosare pentru două produse care sunt o alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, floarea soarelui şi porumb”, a afirmat ministrul Petre Daea în acest context.

În încheiere, ministrul Agriculturii a apreciat cuvintele adresate de către echipa comisarului european subliniind că “prin susţinerea Comisiei Europene şi forţa noastră putem face tot ceea ce ne propunem în perspectiva anului 2019, când România va deţine pentru şase luni preşedinţia Consiliului UE”.

Reamintim că, în perioada 19-20 octombrie, comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, se află într-o vizită oficială la București.

Vizualizari 2138
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti