Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Dacă la tehnologia clasică adaugi 200 lei/ha poți obține un spor de 1.200 kg/ha

Dacă la tehnologia clasică adaugi 200 lei/ha poți obține un spor de 1.200 kg/ha

Fermierii români au învățat că, pentru a alege cel mai bun hibrid sau cele mai bune inputuri, trebuie să testeze tot ce apare nou pe piață, pentru ca în final rezultatele obținute în câmp să-i ajute să decidă ce este mai bine pentru condițiile pedoclimatice din zona în care se află. Deja loturile demonstrative nu mai sunt o noutate, ci mai degrabă o necesitate, o carte deschisă, plină cu informații relevante despre culturile puse la încercare. După acest principiu lucrează și Dumitru Rucăreanu, care de doi ani pune la încercare două dintre produsele unui furnizor spaniol de inputuri. Pentru că testele au demonstrat eficiența produselor, de anul acesta ele vor intra pe lista amendamentelor „must have“ ale fermierului. Ele trebuie incluse în tehnologia de producție, pentru că sporul oferit în raport cu costul tratamentului este net superior, ceea ce înseamnă pentru orice fermier un profit mai mare.

Ziua Porumbului, evenimentul organizat la Lehliu de compania Daymsa împreună cu Dumitru Rucăreanu, unul dintre fermierii județului Călărași, a fost momentul în care au fost prezentate rezultatele obținute la porumb în urma unei tehnologii de producție care a inclus Raiza Mix și Naturamin WSP, două dintre produsele de top ale furnizorului din Spania. 

„Vrem să vă arătăm rezultatele obținute la porumb în loturile demonstrative unde s-a folosit toată tehnologia uzuală, la care am mai adăugat un tratament la sămânță cu Raiza, un stimulator de înrădăcinare, un tratament cu Naturamin WSP, care reprezintă un complex cu 80% aminoacizi liberi și un tratament cu Naturamin Zn, același complex de aminoacizi cu un plus de zinc“, spunea în deschiderea evenimentului Joaquin Gonzalez, reprezentantul companiei Daymsa pentru România și Republica Moldova.

Povestea acestor hibrizi de porumb, când și-au început ei viața, cum au evoluat, prin ce încercări au trecut și de ce au ajuns să fie atât de admirați ne-a spus-o chiar gazda evenimentului, dl Dumitru Rucăreanu. „Tehnologia de producție a porumbului a început în toamnă, când terenul a fost arat la 30 cm adâncime, apoi discuit și lăsat să se odihnească, cum se spune, până în primăvară. Înainte de semănat a fost introdus în brazdă un combinator. La semănat s-au folosit 150 kg de complexe 18.46.0, plus 120 kg de azot. Sămânța a fost tratată cu Sedoprid și cu 2 l/t de Raiza Mix, iar la primul prășit s-au mai aplicat 100 kg de azot. Pe zonele unde am avut pălămidă am tratat suplimentar cu Buctril, iar în rest a fost aplicat ierbicidul Adengo. Cultura a fost înființată după rapiță. Cu dăunătorii nu am avut mari probleme pe parcursul dezvoltării plantelor. Din 72.000 de plante am rămas cu 65.000 plante la hectar. Este al doilea an când folosesc câte două tratamente cu 0.35 g/ha Naturamin WSP, un produs cu 80% aminoacizi liberi, iar acest lucru m-a ajutat de fiecare dată să înregistrez un spor de producție de 800-1.200 kg/ha. Costul acestui tratament a fost de 200 lei/ha, foarte puțin față de profitul pe care îl aduce în fermă. La 236 ha de porumb, cât avem noi, socotiți care este profitul dacă valorificarea se va face la un preț de cel puțin 0,6 lei/kg“, se destăinuia Dumitru Rucăreanu.

Tratamentele cu Naturamin WSP și Naturamin Zn au fost aplicate foliar. Cum ajută aceste produse culturile în care sunt aplicate am aflat de la reprezentantul Daymsa. „Acești aminoacizi se transformă în proteină care hrănește planta. Faptul că am dat această hrană foliar face ca planta să nu mai aibă nevoie să absoarbă aceeași cantitate de nutrienți și apă din sol. Acest lucru înseamnă că, aplicând soluțiile cu aminoacizi când avem exces de umiditate, secetă sau fitotoxicitate, putem ajuta planta să treacă mai ușor peste condițiile de stres. Am avut un caz în Republica Moldova, care a demonstrat forța acestor produse. În luna mai o furtună puternică, cu zăpadă și îngheț a culcat toată cultura de rapiță dintr-un județ. Un client de-al nostru care a dat 500 g/ha de Naturamin WSP (deși în mod normal se dau 300 g/ha de 3 ori), deci o doză mai mare, a observat că, după acest tratament, din tulpina plantelor culcate s-au ridicat și au crescut noi lăstari, iar la momentul recoltării arăta incredibil. Vreau să vă spun că am epuizat stocurile de Naturamin WSP din Republica Moldova. Pe de altă parte la Constanța, unul dintre primii noștri clienți s-a confruntat în 2012 cu secetă, iar în loturile tratate cu Naturamin WSP s-a obținut cu 1.000 kg de grâu/ha mai mult decât în lanurile unde nu s-a tratat cu acest produs. În astfel de condiții se vede cel mai bine cum lucrează produsele“, explica Joaquin Gonzalez.

Dezvoltarea plantelor, numărul de știuleți din loturile demonstrative au vorbit de la sine fermierilor; sunt imagini după care orice fermier tânjește. Mulți privesc admirativ, alții cu invidie, însă toți pun în balanță costul investițiilor și producția obținută, pentru a înțelege care este valoarea profitului. Așadar, cât de rentabil este să cumperi Raiza Mix cu care să tratezi sămânța și Naturamin WSP plus Naturamin Zn pentru a le aplica de două ori? A fost o întrebare la care așteptam răspuns și noi, și fermierii. „Desigur, cel mai indicat ar fi ca fiecare fermier să facă un calcul economic și să vadă cât îl costă/ha tratamentul și cât obține în plus. La rapiță am văzut că se obțin în medie între 350 și 800 kg/ha. Un alt fermier care produce sămânță de lucernă a obținut în solele netratate o medie de 400 kg/ha, în timp ce în loturile tratate media a fost de 500 kg/ha. Dacă facem un calcul de rentabilitate, înmulțind cele 100 kg de sămânță de lucernă cu 2.200 euro, prețul cu care se vinde o tonă înseamnă un câștig de 220 de euro, iar banii aceștia se obțin cu un cost de 119 lei“, explica fermierilor Joaquin Gonzalez, reprezentantul companiei Daymsa în România.

Cifrele vorbesc de la sine, însă fiecare fermier este dator să se convingă de rezultatele pe care le oferă aceste produse. De aceea, reprezentanții Daymsa sunt deschiși către colaborarea cu toți fermierii dornici să testeze produsele în culturile lor. Cu siguranță loturile de testare vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie în anii ce urmează.

În urma vizitelor efectuate în câmp și după atenta analiză a fiecărui hibrid în parte, concluzia a aparținut gazdei. „Ceea ce pot spune în final este că, față de loturile martor, porumbul tratat cu produsele de la Daymsa a avut o dezvoltare extraordinară, plantele s-au menținut verzi o perioadă mai lungă de timp, iar sporul de producție a fost între 800 și 1.200 kg/ha“, a afirmat Dumitru Rucăreanu. Dacă la eveniment, adică cu o lună înainte de recoltare, fermierul estima la hibrizii Pioneer și Monsanto producții de circa 12.000 kg/h, la recoltare cântarul a arătat o producție de 16.980 kg/ha la cel mai tardiv hibrid din grupa FAO 480, iar media în sola tratată cu Raiza Mix, Naturamin WSP și Naturamin Zn a fost de 15.420 kg/ha. „A fost un an bun, cu ploi în primăvară, cu secetă în vară, dar pământul nostru este fertil, iar produsele de la Daymsa și-au demonstrat eficiența. În plus, produsele sunt certificate Ecocert, deci autorizate și în agricultura ecologică“, a completat fermierul.

Evenimentele de acest gen ne lasă libertatea de a afla și părerea fermierilor invitați despre ceea ce au văzut. În acest sens, Andrei Niculae, fermier prezent la eveniment și membru al Consorțiului Cerers Dor Mărunt, spune că „porumbul domnului Rucăreanu arată foarte bine, a fost ajutat și de ploaie, cu siguranță producția este mulțumitoare. În cazul meu, 2017 a fost al doilea an în care am folosit produse de la Daymsa și pot spune că m-au ajutat să am un spor de producție mai bun decât în alți ani, când foloseam alte produse. La grâu, în loturile unde am aplicat Naturamin și Raiza am avut producții foarte bune. Dacă la un produs clasic realizam 5 t/ha, acum, aplicând Naturamin, realizez 6 t/ha. Deja nu mai fac teste, am început să aplic aceste produse pe toată suprafața la porumb și soia“.

GALERIE FOTO


Patricia Alexandra Pop

tehnologii, porumb

Alte articole: