În județul Brăila cresc suprafețele culturilor de nișă
Pentru punerea în valoare a potențialului productiv din Câmpia Bărăganului, mai mulți administratori de societăți agricole, simțind că din cultivarea plantelor tradiționale eficiența economică scade de la un an la altul, încearcă să iasă din această situație prin diversificarea culturilor, prin tatonarea cerințelor pieței aflate într-o continuă căutare pentru reducerea E-urilor din produsele alimentare.
De un larg interes se bucură plantele medicinale, aromatice necesare în industria farmaceutică, a procesării cărnii, a fructelor și legumelor și, nu în ultimul rând, în fabricarea produselor cosmetice.
Agricultorii au trecut la studierea dezvoltării acestora în regimul pedoclimatic al Bărăganului. S-a pornit de la factorii favorabili – solul cu un important procent de humus, primăveri cu precipitații aproape normale, veri secetoase, arșița întinzându-se și în lunile septembrie și octombrie, iar iernile geroase cu temperaturi ce în ianuarie și februarie ajung și la -20°C.
Dacă ricinul s-a dovedit a fi bun ca și inul pentru producerea uleiurilor, o bună adaptare au demonstrat lavanda, coriandrul, armurariul și feniculul. Pentru asigurarea asolamentului s-a alocat o suprafață de 50 ha pentru cultivarea lucernei pentru sămânță și a mazării pe 25 hectare.
După aproape 5 ani de urmărire atentă a plantelor intrate în cultură la SC Agroprovens SA, administrator inginer Gheorghe Gutium, suprafețele au crescut în funcție de rezultatele economice și posibilitățile tehnice de respectare a tehnologiei fiecărei culturi. La ora actuală societatea cultivă 60 ha de coriandru, 25 ha de lavandă, din care 14 ha în al doilea an și 11 ha în primul an, armurariu 4 ha, fenicul 2 ha, in 3 ha pentru sămânță.
Important este de știut că inginerul Gheorghe Gutium, fiind un adevărat profesor doctor în mecanizarea agriculturii, a reușit să construiască, luând cadre și piese de la diverse mașini agricole depășite, ajunse la fiare vechi și, ajutat de spiritul inovator care îl caracterizează, a reușit să le adapteze, mai bine zis să le facă de nerecunoscut.
Perimatele mașini de cultivare a porumbului știuleți pe trei rânduri au devenit combine pentru recoltarea lavandei.
Se lucrează, se fac probe și se trimit la institutele de specialitate pentru atestarea uleiurilor de lavandă, coriandru, fenicul obținute prin distilare, iar presa la rece realizează ulei de in, armurariu și ulei de floarea-soarelui destinat industriei cosmetice.
În ceea ce privește culturile tradiționale, și pentru acestea s-a construit o stație de uscare, prelucrare, calibrare, tratare și însăcuirea porumbului de sămânță, unitatea fiind și un important producător de semințe.
Din culturile însămânțate în campania de toamnă 2016 au fost recoltate și depozitate în spațiile amenajate rapița de pe 180 ha, mazărea de pe 25 ha, fasolea de pe 25 ha, grâul de pe 220 ha, din care 120 ha sămânță elită, și lavanda de pe 14 ha.
Mai mult, toate suprafețele de pe care s-a recoltat au fost eliberate și arate.
Toate lucrările agricole sunt executate cu mașini agricole de ultimă generație exploatate și întreținute de mecanici, adevărați artiști în profesia lor.
La SC Agroprovens SA, în timpul campaniilor se lucrează de la răsăritul și până la apusul soarelui, mecanizatorii, șoferii și ceilalți muncitori având asigurate două mese, apă minerală de la frigider, iar seara, mici și o bere.
Majoritatea salariaților formează o adevărată familie care lucrează de la înființarea societății, în 1991, fiind printre primele din județul Brăila.
Text: Mihai VIȘOIU
Foto: Larissa Sofron
Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2017 – pag. 12-13
Braila, culturi de nisa, suprafete agricole
- Articol precedent: Eveniment dedicat plantelor medicinale și aromatice
- Articolul următor: Primele roșii obținute de cercetătorii de la USAMVB Timișoara