La Bayer Agro Arena, noutăți revoluționare
În fiecare an, la sfârșitul primăverii, marii dealeri de inputuri pentru agricultură încep seria prezentărilor în câmp. Unii cu mai mult, alții cu mai puțin fast. Dar, printre aceste manifestări, una dintre ele a reușit să se transforme, până la urmă, într-o tradiție: Bayer Agro Arena.
Cultura păioaselor a devenit mai grea
Anul acesta, a doua prezentare din serie a avut loc în penultima zi a lunii mai, la Caracal, la Stațiunea de Cercetări Agricole. Ca de obicei, fermierii au fost prezenți în număr mare (în jur de 400 – 500), iar gazdele au fost la înălțime. Chiar și vremea a ținut cu organizatorii. După mai multe zile de ploaie, au urmat două zile însorite, cât să usuce noroiul, dar fără dogoarea verii. Într-un cuvânt, cum e mai bine să stai în câmp și să te bucuri de explicațiile specialiștilor Bayer referitoare la loturile demonstrative. Și au fost, slavă Domnului!
Dl Adrian Cosor, responsabilul pentru cultura de păioase, ne-a vorbit despre noutățile din această ramură. Vedeta a fost soiul de grâu Isvor. Semănatul s-a făcut în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, cu o densitate de 260 kg/ha, iar fertilizarea s-a făcut cu 300 kg de complex 20:20:0. Alte 250 kg de azotat au fost aplicate în primăvară. Rezultatul? O cultură cu un aspect de invidiat!
Ca tratamente, recomandarea specialiștilor este ca fermierii să utilizeze pachetele tehnologice, în speță Falcon Pro. Astfel au la dispoziție toate componentele pentru combaterea făinării și a septoriozei într-un singur pachet și, în plus, mai multe avantaje. Acesta a fost asociat cu erbicidul Sekator. Al doilea tratament a fost aplicat la apariția frunzei-stindard, cu Nativo Pro, asociat cu Proteus și Biscaya, cu scopul de a combate bolile foliare și dăunătorii. Nativo Pro are calitatea de a proteja etajul superior al plantelor, adică frunzele care formează spicul. „Putem spune că, fără nicio îndoială, Nativo Pro a salvat anul trecut zeci de mii de hectare de grâu“, a afirmat dl Cosor.
Dăunătorii atacă mai devreme
Specialiștii Bayer au constatat că dăunătorii și-au modificat ciclurile de dezvoltare, adaptându-se la schimbările climatice. În consecință, atacurile lor survin în alte perioade decât cele în care erau așteptate până acum. Spre exemplu, anul acesta ploșnițele din generația nouă și-au făcut apariția la jumătatea lunii aprilie. Ca atare, se recomandă fermierilor ca la cel de-al doilea tratament cu fungicide să aplice și un insecticid.
Un alt element specific al acestei primăveri a fost ploaia din perioada de înflorire a cerealelor. Efectul a fost creșterea riscului de apariție a fuzariozei, patogen care poate duce la pierderi de până la 20% din producție și la scăderea calității. Pentru a evita acest lucru, a fost nevoie de un tratament preventiv cu Prosaro.
Un alt produs revoluționar recomandat este Yunta Quatro, un complex de fungicide și insecticide destinat tratamentului semințelor. Dar, în plus, spun specialiștii, s-a observat că din semințele astfel tratate rezultă plante cu rădăcini foarte bine dezvoltate.
Hibrizi de rapiță în premieră absolută
Vorbind despre rapiță, am aflat că una dintre cele mai mari probleme ale acestei culturi, mai ales în Oltenia, a apărut încă din toamnă, după semănat. Puricele alb al cruciferelor a atacat masiv. „În ceea ce ne privește, am scăpat datorită faptului că semințele Bayer au fost tratate cu insecticidul Modesto, care a zădărnicit atacul acestor dăunători. Acest produs nu se găsește la niciun distribuitor. Semințele de rapiță de la Bayer vin gata tratate cu acest produs“, a dezvăluit reprezentantul firmei.
O noutate sunt hibrizii familiei InVigor. Aceștia au fost introduși în culturile din România și din Bulgaria abia în anul 2015. Se caracterizează prin faptul că pot fi semănate la fel de bine timpuriu sau semitârziu, au un conținut ridicat de ulei și o rezistență crescută la putregaiul cenușiu. Au și o bună toleranță la temperaturi scăzute și o înflorire semitimpurie.
Astfel de noutăți sunt rezultatele sumelor foarte mari pe care Bayer le investește an de an în cercetare, consideră Marius Stanciu, reprezentant al companiei. Aceasta a permis ca Bayer să devină numărul unu în lume pe piața seminței de rapiță cu o cotă de piață de 30% la nivel mondial și 52% în Canada. Poziții însemnate deține de asemenea și în domeniul soiei în Argentina și Brazilia, al orezului, în India, dar și, mai nou, al grâului și al legumelor, a dezvăluit dl Stanciu.
„Bayer este prima companie care a descifrat genomul rapiței, încă în 2009“, a mai spus domnia sa.
Hibridul de rapiță InVigor 1022 este o noutate absolută, prezentată pentru prima oară fermierilor români. Datorită calităților sale, testate în diverse condiții și regimuri climatice, specialistul crede că va oferi satisfacții deosebite fermierilor care îl vor cultiva. De exemplu, rezistența sa la ger a fost testată în Scandinavia și în Rusia.
Erbicide cu efect prelungit
Floarea-soarelui este o altă cultură foarte îndrăgită de către fermierii din România. Cele peste un milion de hectare cu această cultură o demonstrează. Tocmai de aceea Bayer a creat și tehnologii dedicate acestei plante. O problemă importantă încă de la semănat este apariția buruienilor, care pot duce la o scădere de producție de până la 40%, conform specialiștilor. Tocmai de aceea, produsul Centurion, un erbicid sistemic, rezolvă această problemă. Dar, pe lângă aceasta, bolile s-au extins tot mai mult, multe comune cu rapița, soia sau mazăre. Unele dintre ele pot duce până la 85% pierderea de producție. Pentru combaterea lor sunt recomandate produsele Sfera și Prosaro. De asemenea, se așteaptă omologarea unor noi produse.
Pentru protecția porumbului, un produs deosebit este erbicidul Adengo. Aplicat în preemergență sau în postemergență timpurie, acesta, oferă protecție culturii un timp îndelungat. Practic, după fiecare ploaie el se reactivează, distrugând buruienile care tind să apară. La Caracal am putut vedea că avea efect chiar și la două luni de la aplicare.
O altă noutate a fost prezentată de Răzvan Gherghe, reprezentant pentru zona de Sud. Produsul Capreno, lansat anul acesta poate fi aplicat postemergent, de la stadiul de două frunze la cel de șase frunze. Este eficient atât împotriva monocotilelor, dar și a buruienilor cu frunza lată. Acțiunea sa se menține vreme îndelungată, la fel ca și la Adengo. Aplicat împreună cu adjuvantul Mero, efectul său este amplificat.
Platformă gratuită de aplicații mobile
Încă o noutate oferită de Bayer, în mod gratuit, tuturor celor interesați, este aplicația Bayer Agro Solution. Aceasta poate fi descărcată pe tabletă sau pe telefonul mobil de pe Google Play sau App Store. Odată descărcată, utilizatorul are acces la o multitudine de informații, precum descrierea celor mai importanți agenți patogeni, dăunători și buruieni din culturile din câmp sau horticole, soluții pentru prevenție și control, buletine agrometeorologice. Sunt incluse și aplicații precum calculator pentru diluții și calculator pentru norma de semănat la rapiță. Tot prin această platformă se pot afla ultimele noutăți de la Bayer, fie că este vorba despre evenimente sau despre produse. Noutatea este că platforma poate funcționa și off-line.
Așa cum deja a devenit un obicei, întâlnirea s-a încheiat cu o masă câmpenească și cu o tombolă, al cărui premiu cel mare a fost un iPhone 7.
Alexandru GRIGORIEV
Revista Lumea Satului nr. 12, 16-30 iunie 2017 – pag. 12-13
- Articol precedent: La Modelu - Călărași, „Ziua tehnologiilor moderne“, un eveniment Probstdorfer și Alcedo
- Articolul următor: Târgul Agricol Internațional de la Novi Sad