Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 14 Apr 2021

Alertă în urma identificării unor cazuri pozitive de influență aviară în Bucureşti

Ca urmare a identificării unor cazuri pozitive de influență aviară, tulpina înalt patogenă H5N8, la păsări sălbatice (pescăruși), din zona lacului Grivița, sector 1, București, diagnostic confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București și a anchetei epidemiologice realizată de către inspectori din cadrul DSVSA București, boala a fost declarată oficial și notificată către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În consecință, a fost stabilită o zonă de supraveghere de 10 km, în jurul locației unde au fost găsite păsările respective, zonă care include sectoarele: 1, 2, 5 și 6 din Municipiul București și localitățile: Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna, din județul Ilfov.

În cursul zilei de 09.02.2017, la Prefectura Municipiului București, s-au întrunit membrii Centrului de Combatere a Bolilor al Municipiului București, care au aprobat Planul de măsuri pentru controlul și prevenirea bolii la efectivele de păsări domestice și stingerea focarului de boală.

Au fost notificate toate instituțiile care au atribuții în supravegherea, monitorizarea și eradicarea bolii.

Medicii veternari oficiali efectuează inspecții sanitare veterinare la păsările domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale noi cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări, prilej cu care informează deținătorii de păsări cu privire la măsurile care trebuiesc respectate pentru a evita apariția și răspândirea bolii.

În cazul apariției de noi cazuri de mortalitate la păsările sălbatice sau domestice, vor fi recoltate probe și vor fi transmise la laborator pentru analizare.

Au fost interzise târgurile, expozițiile și comercializarea păsărilor în piețele din zona de supraveghere.

Custozii ariilor protejate, gestionarii lacurilor, vor intensifica supravegherea populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și vor notifica DSVSA București orice suspiciune de boală sau păsări moarte.

Obiectivul tuturor acțiunilor este împiedicarea răspândirii bolii către efectivele de păsări domestice și stingerea focarului de boală.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, proprietarii de păsări domestice trebuie să aplice următoarele măsuri:

-  Să țină păsările închise în adăposturi pentru evitarea contactului dintre păsările domestice și păsările sălbatice;

-  Să separe rațele și gâștele domestice de alte păsări de curte;

-  Să nu permită accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală, pentru a minimiza contactul acestora, direct sau indirect, cu păsările sălbatice;

-  Să nu pună mâna neprotejată cu mănușă pe cadavrele de păsări;

-  Să nu lase copiii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice;

-  Să anunțe Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București despre orice îmbolnăvire sau moarte la păsări, la următoarele numere de telefon: 021/348.05.65; 0762.221.200; 0762.221.234; fax: 021/348.23.52; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Sursa

DSVSA București

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului