Adama Sultan iulie 2020
update 18 Sep 2020

5 decembrie, Ziua Mondială a Solului

  • Publicat în Actualitate

Câmpurile experimentale: soluții pentru salvarea solurilor

Ziua Mondială a Solului, desemnată de Organizaţia Națiunilor Unite pe data de 5 decembrie, are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a rolului solului în viața noastră de zi cu zi și a problemelor legate de necesitatea protejării calitative a resurselor noastre limitate de sol. Dacă luăm în discuţie problemele pe care le ridică asigurarea rezervelor de hrană, inundațiile sau schimbările climatice, multe dintre răspunsurile pe care le căutăm s-ar putea afla în sol. Solul, această crustă fragilă, este de fapt un sistem complex și în egală măsură încă plin de mistere, iar cercetarea științifică dezvăluie an de an, tot mai multe despre rolul și importanța sa în susținerea vieții pe pământ.

Ca parte a celor mai recente demersuri științifice, proiectul European FP 7 ”RECARE” reunește oameni de știință din întreaga Europă într-un efort conjugat de a găsi răspunsuri practice cu privire la menținerea stării de sănătate a solului. Echipe de cercetători din Islanda şi până în Cipru, în colaborare cu reprezentanți cheie ai utilizatorilor de terenuri, testează în prezent soluții pentru problemele urgente legate de buna gestionare a solului.

În diversele ţări europene participante la proiect, au fost configurate și organizate câmpuri experimentale în vederea identificării soluțiilor practice pentru limitarea efectelor diverselor tipuri de degradare a solurilor, pornind de la impactul incendiilor spontane asupra eroziunii terenurilor până la modalităţile de reabilitare a solurilor din zonele afectate de eroziunea datorată vânturile arctice din Islanda sau de remediere a solurilor poluate cu metale grele aflate în zone din România și Spania.

Domnul Prof. dr. Mihail Dumitru, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului-ICPA București, referindu-se la colaborarea din cadrul acestui proiect de cercetare menționa: "Suntem încântați de faptul că proiectul a ajuns la mijlocul perioadei de desfăşurare iar comunitatea din zona de studiu aleasă (Axente Sever și Copșa Mică din județul Sibiu) ne-a fost alături în tot acest timp, participând cu entuziasm la identificarea, ierarhizarea și selectarea măsurilor de remediere ce au fost testate in câmpurile experimentale organizate în acest proiect"

"A răspunde la întrebările practice legate de contaminarea solului cu metale grele reprezintă o chestiune critică nu numai pentru comunitatea din zona afectată. De aceea, rezultatele studiilor noastre realizate în câmpurile experimentale vor fi prezentate nu numai în România, ci și în toată Europa. Întreaga colaborare și efortul depus alături de partenerii noștri sociali din zona Axente Sever-Copșa Mică va căpăta astfel o importanță internațională și totodată va contribui la rezolvarea problemelor locale printr-o mai bună gestionare a solului".

Coordonatorul proiectului, Prof. dr. Coen Ritsema, de la Universitatea din Wageningen, Olanda, a declarat: "În Europa ne confruntăm cu multe provocări legate de protecţia mediului înconjurător, dar noi avem convingerea că putem gestiona solul mai eficient și astfel putem reduce din problemele cu care se confruntă omenirea. Noi, în calitate de cercetători, propunem mai multe soluții practice pentru diverse probleme pornind de la alunecări de teren în zonele montane şi continuând cu inundaţiile apărute în orașe din cauza impermeabilizării solulului. Proiectul ”RECARE” lucrează cu oameni ce se confrută cu soluri degradate din diferite cauze iar noi folosim cunoștințele acestor comunități pentru a găsi răspunsuri și soluții rapide. "RECARE” reprezintă un model de colaborare remarcabilă între oamenii de știință din Europa; sunt sigur că în câțiva ani, la finalul proiectului, vom putea anunța o serie de măsuri care pot fi luate în considerare pentru a ajuta la conservarea solurilor și în consecinţă la protejarea oamenilor de problemele pe care le generează degradarea solurilor "

Notă surse adiționale

  • Pentru mai multe informații cu privire la studiile realizate în zona Copșa Mică, Axente Sever, vă rugăm să accesaţi: http://www.recare-hub.eu/tools-and-outputs/recare-experiments
  • Pentru informații suplimentare ”RECARE”, pentru postări Facebook, vă rugăm să contactați Jane Mills. Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +44 1242 714137 @Jane__Mills și
  • Pot fi găsite mai multe informaţii despre ”RECARE” pe YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=3dt7gINkCJw
  • ”RECARE” este un proiect sprijinit de programul UE FP7 Programme.
Mai multe din această categorie: « Plăți de la APIA PUNCT DE VEDERE LAPAR »