Imprimă această pagină
Actualitate 02 Septembrie 2016, 10:25

Blocarea plăților APIA, cauzată de 10.049 de erori informatice

Scris de

Scenariul se repetă... Autoritățile au avut din nou probleme cu plățile banilor europeni pentru fermieri. Motivul? A picat curentul și computerele APIA s-au blocat (iarăși). Și asta în condițiile în care, potrivit regulamentelor europene, plățile subvențiilor din campania agricolă 2015 trebuiau achitate până la 30 iunie 2016 dar, din cauza problemelor, Comisia Europeană a decis prelungirea termenului până la 15 octombrie. Nemulțumiți de situația creată, câțiva fermieri au decis să intre în greva foamei, în fața Guvernului. Referitor la situația creată, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, Nicolae Horumbă, a ținut să facă mai multe precizări.

1.288 de cereri depuse greșit

„Noi înțelegem că fermierii care fac greva foamei acum sunt nemulțumiți de faptul că plățile se mișcă încet. Dar se întâmplă acest lucru și din motive care țin de greșelile care se fac în completarea cererilor de plată. Și asta necesită clarificări cu fermierii“, a declarat recent șeful APIA. Potrivit acestuia, se fac eforturi pentru a soluționa și ultimele dosare cu probleme, astfel încât toți fermierii care au respectat legislația în vigoare să poate încasa subvențiile aferente anului 2015. Dar, rezolvarea erorilor sau a neconformităților apărute poate fi făcută doar cu ajutorul fermierului care este notificat de APIA. „Când am verificat ultima oară erau 10.049 de erori în prelucrarea datelor și 1.288 de cereri depuse de fermieri incomplete sau completate greșit. De aceea este nevoie de o clarificare față în față cu fermierul în baza unor documente“, a explicat Nicolae Horumbă. Acesta a mai spus că există fermieri care nu se prezintă la sediile APIA atunci când sunt chemați pentru clarificări.

Plăți de 99% până în octombrie

99% dintre fermieri vor fi plătiți până la termenul limită de 15 octombrie, deoarece dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plăți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). „Noi spunem că probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiți până la 15 octombrie. Este și obligația statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poți face plăți din FEGA. A spune că plătești sută la sută toate sumele este utopic deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt și unii anchetați de organele de anchetă ale statului român. Până nu știi ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poți lua o decizie“, a explicat Horumbă. Acesta a precizat că mai sunt și cazuri în care unii fermieri vin cu hotărâri judecătorești sau în care aplicația poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plată.

„Mai sunt și cazuri de fermieri la care aplicația mai dă uneori rateuri și pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problema și corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele termenul este mai lung și poate necesita verificări suplimentare“, a conchis șeful APIA.

Bogdan Panțuru

Revista Lumea Satului nr. 17, 1-15 septembrie 2016 – pag. 38


Vizualizari 1886
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite