Lumea satului 750x100

update 25 Nov 2020

Laurențiu Baciu „Traderii trebuie să plătească fermierilor români prețuri europene“

Dacă anul trecut majoritatea fermierilor erau nemulțumiți de producțiile obținute la cereale, anul acesta rezultatelor din câmp li se adaugă și prețurile mici oferite de traderii de cereale. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor din România, a realizat pentru revista Lumea Satului o sinteză a realității din teritoriu, precizând faptul că la nivel de țară performanțele sunt împărțite și punctând faptul că se impune implementarea unei legi asemănătoare celei a supermarketurilor care să îi protejeze pe producătorii români.

Condiții climatice mai bune, producții mulțumitoare și nu prea

Conform președintelui LAPAR, vremea din anul acesta a ținut cu fermierii, problemele fiind mai puține față de 2015, atunci când mai ales zona Moldovei a fost intens afectată de secetă și arșiță. „Au fost ceva probleme în zona de sud a țării, unde s-au înregistrat precipitații abundente, în Transilvania, precum și în câteva județe din Moldova, unde grindina a produs pagube, în unele cazuri fiind vorba chiar de culturi compromise în proporție de peste 90%. Fermierii din zonele afectate, în special cei din sudul și centrul țării, nu au putut aplica la timp erbicidarea și alte tratamente, de aceea rezultatul negativ s-a văzut la recoltare, iar producțiile sunt și la jumătate față de zonele în care s-au înregistrat condiții normale. În rest, recoltele de până acum au fost bune, iar celelalte culturi se prezintă destul de bine. Acest an agricol promite mult şi, dacă ne ajută în continuare și natura, ne vom putea bucura de ceea ce am investit“, a precizat Laurențiu Baciu.

Deși condițiile climatice au fost mai blânde cu agricultorii, nu toți sunt mulțumiți și de calitatea grâului, iar prețurile obținute pot afecta serios rentabilitatea fermei. Președintele LAPAR a menționat că doar pe suprafețe mici grâul recoltat a fost slab calitativ, producțiile lăsând de dorit în unele cazuri, deși acest lucru nu este încă validat de date oficiale.

Legea MATIF

În acest moment, cea mai mare grijă a fermierilor se referă la prețurile cerealelor. În această privință, Laurențiu Baciu s-a arătat revoltat de faptul că, atunci când vine vorba de vânzarea producțiilor, fermierii români primesc prețul raportat la piața rusească și nu la cea europeană, cum ar trebui în mod normal. „Fermierii se află într-o situație delicată în ceea ce privește acoperirea cheltuielilor și asta mai ales dacă ținem cont de faptul că prețurile sunt într-o continuă scădere și nu ne explicăm de ce. La fel cum nu ne explicăm de ce de fiecare dată ne raportăm la o piață europeană când vine vorba de achiziții, iar când trebuie să ne vindem marfa, traderii de cereale se raportează la piața rusească și astfel, neținând cont de realități, scad veniturile fermierilor“, a completat Baciu.

În acest context, reacția președintelui LAPAR nu a întârziat să apară, el acuzându-i pe traderi de faptul că speculează pe spatele agricultorilor și din acest motiv intenționează să înainteze o propunere legislativă prin care aceștia să fie obligați să achiziționeze producțiile fermierilor români raportându-se la cotațiile bursei de la Matif, cea mai mare din Uniunea Europeană. „LAPAR-ul încearcă tot timpul să ajute producătorii români. De aceea vrem să avem o lege care să ne protejeze, pentru că suntem puși în fața acestor traderi care pur și simplu nu fac nimic altceva decât să ne ofere din ce în ce mai puțin, fără să țină cont de realitatea din câmp. Ei profită de tot ce pot: de lipsa spațiilor de depozitare, de neștiința unora dintre fermieri care nu cunosc bine piața ș.a.m.d. De aceea noi vom veni cu o propunere legislativă pentru a institui și în comerțul cu cereale o lege asemănătoare celei a supermarketurilor în care să se țină cont de bursa europeană. Aceiași traderi de cereale practică un preț în oricare alt stat din Uniunea Europeană și altul în România. Or, lucrurile nu sunt deloc în regulă. În România se practică prețuri cu 20-30 de euro mai mici față de bursa de la Matif, probabil se speculează exact ceea ce spuneam mai devreme. Prețurile oferite pentru producții sunt mici, iar costurile pentru inputuri cresc“, a conchis Laurențiu Baciu.

Loredana Larissa SOFRON, Ion BANU

Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2016 – pag. 10-12