Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)
Marea Dulce
Călătoria cu vaporașul pe Lacul Nicaragua a fost cel puţin la fel de interesantă ca tot ce am văzut în acest ținut unde natura pare că a vrut să adune ce-i mai frumos. Cel mai mare lac din America centrală, cunoscut și sub denumirile de Lacul Cocibolca sau Marea Dulce, este înconjurat de vulcani și presărat cu vreo 400 de insule, adevărate paradisuri tropicale unde accesul este posibil doar cu barca. Situat la circa 30 de metri deasupra nivelului mării, lacul are 160 de kilometri lungime, lăţimea maximă fiind de 70 de kilometri.
Lacul Nicaragua se află la vreo 15 km de Coasta Pacificului și comunică cu Marea Caraibilor prin râul San Juan. Are o suprafață de 8.262 km², iar conchistadorii spanioli ajunși aici au crezut că au descoperit un alt ocean. Datorită dimensiunii sale impresionante, aici se formează valuri ca pe oricare mare.
Acesta a fost cândva parte a oceanului, fiind separat în timp ca urmare a erupțiilor vulcanice ce au determinat apariția lanțului muntos din vestul țării (Condillera Maribios și Condillera Chontelena).
Cu timpul bazinul a devenit un lac cu apă dulce, ceea ce a dus la transformări ale faunei. Se pare că aici trăiește unica specie de rechini de apă dulce din lume.
Pădurile luxuriante ce îmbracă insulele vulcanice sunt uimitor de frumoase. De-a lungul ţărmului trăiesc tot felul de păsări de apă: stârcul, egreta mare, vulturi şi cormorani. Din peisaj face parte şi o specie de păsări ale cărei cuiburi atârnă în copaci şi se leagănă în bătaia vântului de parcă ar sta să cadă. Tot aici am întâlnit maimuţe atât de „sociabile“ încât ajung să le caute turiştilor prin bagaje după… de-ale gurii. Ca să le convingem să părăsească vaporașul le-am oferit banane şi alte fructe pe care le-au înşfăcat şi consumat cu eleganţa specifică speciei.
Cele mai multe dintre insule arhipelagului sunt locuite de pescari, iar pe altele, mai mari, sunt case de vacanţă ale bogaţilor, mulți dintre ei străini. Nu lipsesc nici restaurante, hoteluri, şcoli.
Repere culturale tradiţionale
O călătorie în Nicaragua nu ar fi fost completă dacă nu vizitam și un atelier tradițional de ceramică. San Juan de Oriente este cel mai faimos loc din America Centrală dedicat, iar grupul nostru a fost martorul unei demonstrații de măiestrie în arta producerii ceramicii precolumbiene. Am admirat exponatele și ne-am achiziţionat câte ceva care să ne amintească de acele locuri.
Piața din Masaya cunoscută drept leagănul folclorului nicaraguan a fost şi ea un reper în călătoria noastră. Vestitele hamace multicolore ţesute manual, bluze brodate şi ţesături din cânepă, obiecte din lemn preţios, lucrate de localnici cu metode tradiţionale. Pentru câteva ore a fost o încântare să le priveşti, să le probezi şi chiar să-ţi cumperi pentru acasă.
Cu multe fotografii şi cu dorinţa de a reveni în Nicaragua cât mai curând am pornit către El Salvador. Călătoria continuă, iar eu vă voi împărtăşi o nouă poveste în episodul următor
GALERIE FOTO
Teofilia BANU
Revista Lumea Satului nr. 14,16-31 iulie 2016 – pag. 54-55
turism rural, America Centrala, Nicaragua, Marea Dulce, San Juan de Oriente
- Articol precedent: Curtea Domnească de la Târgoviște „Portal“ către o altă dimensiune a istoriei
- Articolul următor: Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)