Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

BASF. Inovaţii în prevenirea şi tratarea culturilor

BASF. Inovaţii în prevenirea şi tratarea culturilor
Distribuie:   

Aşa cum industria farmaceutică s-a dezvoltat astfel încât astăzi poate trata orice afecţiune umană, la fel cercetarea în domeniul protecţiei plantelor a evoluat în ritmul schimbărilor climatice, oferind fermierilor leacuri pentru orice dăunător sau boală apărute în câmp. În acest sens, compania BASF a prezentat partenerilor săi ultima generaţie de produse capabile să prevină şi să trateze problemele ivite în culturile de grâu, rapiţă, floarea-soarelui sau porumb.

Inovaţii pentru culturi curate

Sub egida Agroconect, compania BASF şi-a pornit caravana seminariilor organizate pentru fermieri, ce au ca scop prezentarea tehnologiei de protecţie a plantelor la cele 4 culturi de câmp. Una dintre locaţiile care au găzduit seria evenimentelor BASF a fost Fundulea, unde fermierul Nicu Vasile a pus la dispoziţia specialiştilor o solă pentru realizarea platformei demonstrative, ce a inclus loturi însămânţate cu diverşi hibrizi de grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb pe care au fost aplicate tratamente specifice. Fermierii au avut ocazia să compare singuri nivelul calitativ al culturilor tratate cu loturile martor care nu au beneficiat de protecţie. Vorbind de inovaţii, specialiştii BASF au prezentat cel mai nou erbicid pentru cultura de rapiţă – Cleranda cu aditivul Dash, capabil să elimine printr-o singură aplicare atât buruienile monocotiledonate, cât şi pe cele dicotiledonate. Pentru cultura de floarea-soarelui a fost recomandat erbicidul Clearfild Plus, care aduce ca beneficii o toleranţă mai bună, eficacitate sporită în combaterea buruienilor, producţie mai mare şi recoltă cu un procent mai mare de ulei. La culturile de păioase au fost oferite mai multe variante de tratamente, specialiştii subliniind importanţa aplicării a cel puţin două tratamente în vegetaţie. La cultura de porumb s-a venit cu o soluţie preemergentă de combatere a buruienilor, şi anume produsul Frontier Forte, pentru combaterea completă a buruienilor fiind recomandat pachetul Rekord.

Cleranda, acţiuni multiple într-un singur produs

Din multitudinea de produse şi tehnologii prezentate, rapiţa este o cultură care poate beneficia de multe avantaje prin acţiunea produsului Cleranda. Pornind de la ideea că 50% din cultura de rapiţă se dezvoltă în toamnă şi orice element de tehnologie neaplicat în acest moment nu poate fi recuperat prin acţiuni în primăvară, specialiştii BASF au recomandat fermierilor să nu facă rabat la aplicarea erbicidelor şi a regulatorilor de creştere. „De anul trecut noi am introdus în cultura de rapiţă tehnologia Clearfield, care este compusă din hibrizi rezistenţi la imazamox şi erbicidul Cleranda, care se aplică împreună cu adjuvantul Dash. Cleranda conţine ca substanţe active imazamox şi metazaclor. Ceea ce este foarte interesant la aceste substanţe este faptul că circa 70% din imazamox acţionează asupra buruienilor răsărite şi 30% are acţiune la sol, în timp ce metazaclor-ul lucrează invers procentual. În felul acesta produsul Cleranda oferă un spectru larg de combatere, atacând atât buruienile monocotiledonate cât şi dicotiledonate, inclusiv buruienile crucifere, lucru pe care nu îl mai face niciun alt produs de pe piaţă“, după cum spune Mircea Chetrone, director de marketing BASF.

La fel de actual este şi produsul Caramba Turbo, lansat acum 3 ani şi conceput prin combinarea a două substanţe, un azol şi un regulator de creştere, ce asigură rezistenţă la iernare. În toamnă el poate fi folosit împreună cu erbicidul Fastac, iar în primăvară este recomandat alături de Stratos Ultra pentru combaterea buruienilor monocotiledonate. Pe lângă efectul fungicid, prin acţiunea sa Caramba Turbo asigură o arhitectură optimă a tufei şi uniformitate la maturitate. „Aplicat în toamnă, produsul nu lasă planta să crească prea mult şi o ajută să înrădăcineze mai bine. Având o înrădăcinare mai bună, explorează o suprafaţă de sol mai mare, acumulează îngrăşămintele date, le depozitează şi are elemente nutritive pe timpul iernii. În primăvară, Caramba Turbo ajută la arhitectura plantei, din nou reduce talia şi lasă să pornească lăstarii în vegetaţie, formând o tufă uniformă, care înseamnă şi o coacere uni­formă“, a explicat Alin Alici, reprezentantul BASF pe zona Călăraşi-Ilfov.

Tot specialiştii spun că, în cazul în care aveţi o îmburuienare diferenţiată, în care predomină dicotiledonatele, puteţi folosi şi tehnologia clasică cu Butisan, Butisan Max, iar împotriva samulastrei de grâu şi orz apelaţi la Stratos Ultra.

Produsul Pictor din gama Excelence reduce dehiscenţa silicvelor, combate toate bolile care apar la înflorit, dar are şi efecte fiziologice de creştere a conţinutului de ulei şi a producţiei de seminţe.

Lecţii practice în câmp deschis

Pentru fermieri participarea la astfel de seminarii nu este doar un prilej de a se cunoaşte, de a face schimb de experienţă, ci şi ocazia de a învăţa în mod practic de la tehnologi când, cum şi cu ce trebuie protejate culturile. În acest sens, toţi cei prezenţi au fost împărţiţi în grupuri de câte 20-25 de persoane şi însoţiţi de câte 1-2 tehnologi pentru a li se prezenta direct în câmp diferenţele între culturile cărora li s-au aplicat preventiv diverse tratamente şi loturile martor care nu au fost protejate împotriva bolilor şi dăunătorilor. Fermierii cu state vechi recunosc că de ani buni nu mai ratează niciun seminar de specialitate, pentru că şi-au dat seama că doar tehnologia bine aplicată poate aduce producţii mari şi profituri pe măsură. Ba mai mult, îşi aduc copiii sau angajaţii nou intraţi în branşă, îndemnându-i să ţină cont de ce spun specialiştii.

„Lucrez în agricultură din 1979, am prins şi CAP-ul şi IAS-ul, dar nu lipsesc de la astfel de prezentări, pentru că vreau să aflu mereu ce mai este nou pe piaţă. Sunt receptiv la nou, chiar dacă am crescut în perioada de tristă amintire. Fac tehnologie ca şi cei de aici. Am floarea-soarelui în sistem Clearfield cu Pulsar, am porumb tratat cu Rekord, am aplicat la rapiţă Caramba Turbo şi îngrăşământ de la Timac, atât în toamnă, cât şi în primăvară. Densitatea este destul de bună, acum a şi plouat, sper să recoltez peste 2.500 kg/ha la rapiţă, 4.500 kg/ha la grâu şi 3.500 kg/ha la floare şi porumb“, ne-a mărturisit Mihai Puya, un fermier cu 560 ha din Popeşti-Vasilaţi, judeţul Călăraşi.

Vizitele în câmp au fost finalizate cu un mic concurs, în cadrul căruia cei prezenţi au fost invitaţi să-şi testeze cunoştinţele acumulate, răspunzând contra cronometru la 8 întrebări legate de caracteristicile şi beneficiile produselor prezentate. Evident că cei merituoşi au fost premiaţi.

Patricia Alexandra POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013

culturi, BASF

Alte articole: