Articole revista 16 Iunie 2013, 12:58

Daria Alexandra Renţea, muguraş de cântec popular

Scris de

Daria Alexandra Renţea este o mică vedetă în Vălenii de Munte – Prahova. Are şi de ce. La zece ani a numărat a 18-a prezenţă într-un platou de televiziune, Primăria i-a acordat diploma de excelenţă pentru felul în care reprezintă oraşul, este premiantă şi olimpică la limba română, educaţie civică şi matematică, merge la concursuri şi festivaluri de cântec şi dans popular în judeţ şi în ţară, este frumoasă, talentată şi cucereşte prin glasul său curat, capabil de mare acurateţe în interpretare.

Daria Renţea vine din Vălenii de Munte, de-acolo de unde a plecat în lumea mare a muzicii reputata interpretă de muzică populară Irina Loghin. Cândva ar vrea să-i semene idolului său. Acum are un model despre care vorbeşte înflăcărat, cu admiraţia unică, vie şi sinceră a elevului faţă de maestrul său: profesoara de canto Paulina Irimia Morăriţa, cea care-i modelează vocea şi a făcut-o până acum cu dăruire şi bine, supraveghindu-i primii paşi pe scenă. Micuţa artistă provine dintr-o familie de intelectuali, care nu a avut o tradiţie în muzică: mama sa, Roxana, lucrează în domeniul protecţiei sociale, o profesie care presupune o largă disponibilitate sufletească pentru a remodela sau clădi vieţile unor copii fără prea mare noroc; tatăl, Valerian, este inginer, iar competenţele i-au fost validate într-o carieră de succes la una dintre cele mai puternice companii din România; bunica Ana Renţea, oşeancă prin naştere, profesoară de limba română, a fost şi a rămas unul dintre cei mai respectaţi dascăli din zona Văii Telejenului, reper în ceea ce se cheamă devotament în profesie şi formare a caracterelor. Daria confirmă această notă de familie, fiind prima la învăţătură la materiile predate la clasă şi la olimpiadele şcolare, obţinând locul întâi pe judeţ la disciplinele limba română şi educaţie civică şi aceeaşi poziţie la matematică, în singura etapă organizată pentru elevii din şcoala primară. Este singura însă dintre toate rudele care a îmbrăţişat muzica. Bunica este absolut convinsă că înclinaţiile artistice sunt o moştenire la a treia generaţie venită de la străbunii din Ţara Oaşului, regiune etnoculturală marcată de un puternic specific local.

Mi-am făcut bundiţă nouă“, cântecul care a cucerit un suflet de copil

Pentru vârsta ei, Daria are un palmares dens. N-a început însă prin a cânta. Părinţii au dus-o întâi la modeling, la Glamour Models, unde a urmat cursuri de actorie, dicţie şi dans. Despre timpul petrecut aici vorbeşte cu bucurie de copil, mai ales pentru că a legat multe prietenii. Modelingul a învăţat-o să meargă pe scenă dezinvolt, să aibă o siguranţă de sine fermecătoare pe scenă, să nu o copleşească emoţiile în faţa publicului, a camerelor de luat vederi şi a microfoanelor ori atunci când se află în preajma interpreţilor consacraţi. Aventura sa în cântec a început din pură întâmplare, în clasa întâi, când învăţătoarea Speranţa Arion, de la Şcoala „ing. Gheorghe Pănculescu“ din Vălenii de Munte, a organizat un spectacol cu elevii, atunci punând bazele unui ansamblu folcloric care şi-a luat numele „Muguraşii“. În afară de a dansa, Daria a trebuit să cânte. Şi a ales, după o întrunire de familie, „Mi-am făcut bundiţă nouă“, piesa de referinţă a Angelei Moldovan, învăţată de la bunica din Basarabia, acolo unde marea artistă a văzut lumina zilei. Cu o bundiţă lucrată de părinţi a urcat pe scenă şi, din acea clipă, în sufletul Dariei muzica a luat locul modelingului. Cu aceeaşi melodie s-a prezentat la Şcoala Populară de Artă Ploieşti. A interpretat o strofă şi a fost admisă imediat la clasa de canto popular a profesoarei Paulina Irimia Morăriţa, cântăreaţă născută în Mihăileşti – Olt, la interferenţa etnofolclorică dintre Oltenia şi Muntenia. Este şi motivul pentru care Daria şi-a declarat afinitatea pentru cântecele din Oltenia.

Vedetă pe micul ecran, la numai 10 anişori

Lucrurile au început să curgă tumultos. Copila, născută în inima Munteniei, cu rădăcini în Oaş, îndrăgostită de muzică printr-o piesă moldovenească, iubitoare de folclor oltenesc, a frapat prin acurateţea glasului şi uşurinţa de a cânta. A fost chemată la spectacole – singură sau cu şcoala la Vălenii de Munte ori cu clasa de canto de la Ploieşti. A participat la concursuri zonale şi judeţene de muzică populară. A obţinut clasări remarcabile, diplome şi trofee. În 2011, pe când era doar în clasa întâi, a semnat debutul într-o emisiune la Etno TV. De atunci şi până astăzi are 18 astfel de prezenţe, la Etno şi Favorit, profesoara sa fiind, mai mult decât o bună interpretă, şi o promotoare de talente tinere, lucru foarte rar – dar atât de necesar – între artiştii de astăzi. În repertoriu – ei, da, are şi un repertoriu al său, la 10 anişori! – sunt incluse cântece dăruite de Paulina Irimia: „Hai, la joc!“, „Fluieraş de soc“, „Ţine, Doamne, luna-n nor“, „Mândra cu ochi negrişori“ sau „Eu sunt fată prahoveană“. La Vălenii de Munte a cântat la serbări, spectacole, la Festivalul „Irina Loghin“ şi la „Zilele Oraşului“.

Ultima dată a evoluat în deschiderea concertului susţinut de Pepe şi Delia, prilej cu care Daria a primit şi o diplomă de excelenţă de la Primăria Vălenii de Munte, în semn de recunoaştere pentru felul în care reprezintă oraşul. Muguraşul din Prahova şi-a câştigat primii admiratori, doamne de la care a primit în dar două costume populare şi care-i trimit mesaje de mulţumire şi preţuire. Nici nu este greu să cucerească inima iubitorilor de muzică populară: este plină de candoare, un boboc îmbrăcat în costum tradiţional, are o voce limpede, pare a fi de când lumea pe scenă, calcă absolut detaşat în paşi de dans, priveşte fără emoţie mulţimea din faţa ei, învaţă uşor melodii noi. Dar ştie de pe-acum ce va face când va fi mare: „Voi urma medicina, profilul stomatologie, ca să am o profesie a mea.“ Pe urmă vine muzica. Model de viaţă îi sunt părinţii, bunica, învăţătoarea, naşa şi unchiul, iar în muzică, fără dubii, profesoara de canto şi, şi, şi... şi Irina Loghin! Îi dorim şi noi micuţei interprete, să ajungă la fel de recunoscută şi celebră ca legenda cântecului popular românesc, muntenesc şi prahovean, Irina Loghin!

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013


Vizualizari 3344
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti