Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 iunie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Din punct de vedere pluviometric se prognozează cantităţi de precipitaţii situate sub mediile climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în centrul, nordul şi vestul ţării. Seceta pedologică moderată şi puternică se va menţine pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Banat.

În stratul de sol 0-50 cm, conţinutul de apă în cultura de porumb se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), în majoritatea zonelor de cultură. În Maramureş, Crişana, Transilvania, vestul Munteniei şi al Olteniei, nordul Banatului, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim.

Caracteristici fenologice

Ca urmare a condiţiilor agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toată ţara. Totodată, procesele biologice ale plantelor vor fi mai accelerate, în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

În funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de alungire a paiului, înspicare şi înflorire, în aproape toată ţara. În culturile cele mai avansate fenologic se va putea declanşa maturitatea în lapte. Starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe arealele agricole afectate de seceta pedologică aceasta va fi medie şi slabă.

Cultura de porumb, în funcţie de precocitatea hibridului şi agrotehnica aplicată, va parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrunzire, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Recomandări de specialitate:

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;

• Administrarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de toamnă;

• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la cultura de porumb;

• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2013