Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 mai 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza prin temperaturi medii diurne ale aerului situate sub mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar în centrul teritoriului regimul termic diurn al aerului se va încadra în limite normale.

La adâncimea de 10 cm, temperatura medie diurnă a solului va fi cuprinsă între 15...21°C în cea mai mare parte a ţării, valori favorabile desfăşurării proceselor de răsărire şi înfrunzire la culturile prăşitoare înfiinţate în perioada optimă.

În general, cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi normele climatologice în aproape toate zonele agricole, exceptând Muntenia şi Dobrogea, unde acestea se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim şi optime, pe suprafeţe agricole extinse din jumătatea de vest a ţării. În Dobrogea, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei şi Banatului, precum şi în sudul şi izolat în centrul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi chiar extremă.

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi local în sudul, estul şi vestul ţării, unde se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.

Caracteristici fenologice

Regimul hidrotermic din aer şi sol va determina o evoluţie normală a proceselor vegetative la culturile de câmp (orz, grâu de toamnă şi porumb), în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în jumătatea de sud a ţării, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile biologice ale plantelor vor putea fi mai intense.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra predominant fazele de alungire a tulpinii, „burduf“ şi înspicare, pe majoritatea suprafeţelor agricole, local fiind posibilă apariţia fazei de înflorire. La semănăturile înfiinţate în afara perioadei optime se va semnala alungirea paiului.

Sub aspect fenologic, porumbul se va afla în fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere la culturile de primăvară (erbicidări, praşile mecanice şi manuale, tratamente cu insectofungicide);

• Aplicarea tratamentelor fitosanitare la cerealierele de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU, Oana OPREA

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2013