Articole revista 16 Mai 2013, 23:42

Lâna oilor din Sălaj material pentru izolarea termică a blocurilor

Scris de

Pentru că nu mai are căutare în industria textilă, lâna celor peste două sute de mii de oi din judeţul Sălaj ar urma să fie utilizată pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe.

Metoda nu este o premieră în România, fiind pusă deja în aplicare inclusiv în județul Hunedoara, și este agreată atât de constructori, dar mai ales de crescătorii de ovine. Aceasta, în condițiile în care niciun kilogram de lână obținută de la oile din Sălaj nu este căutată pe piața de profil. În urmă cu aproape un deceniu, Sălajul exporta o importantă cantitate de lână în Anglia, produsul fiind apreciat în industria textilă. De atunci însă, nimic. Tone de lână zac în podurile fânarelor sau cine știe pe unde. Așa că un grup de fermieri, auzind că lâna poate fi utilizată prin prelucrare și ca material izolant termic la blocurile de locuințe, a luat legătura cu un grup de firme de pe piața de profil, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Lucrurile se mișcă însă destul de încet, în condițiile în care piața construcțiilor din România înregistrează un declin mai mult decât grav, iar reabilitarea termică a blocurilor este pentru mulți doar un vis care nu se mai poate transforma în realitate, pe fondul lipsei de fonduri. „Nu este un lucru de domeniul fantasticului, ci este cât se poate de adevărat, pentru că lâna este un produs natural, care are niște calități deosebite de izolare termică. De aici și utilizarea acestui produs pentru izolarea blocurilor. Nu este o glumă, ci o realitate! Vă garantez că lumea se va reorienta în scurt timp, pentru că produsele tradiționale vor fi din ce în ce mai scumpe și, în plus, știm cu toții că nu sunt sănătoase. Lâna este mai mult decât o alternativă“, ne-a declarat coordonatorul Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Sălaj, doctorul Ioan Cherecheș.

Luptele din Siria  îi lasă pe oierii din Sălaj cu buzunarele goale

Dacă pentru lână s-a găsit o întrebuințare, deși cererea nu poate fi considerată, cel puțin deocamdată, profitabilă, în producţia cărnii de oaie lucrurile par să se înrăutățească. Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, Nicolae Țap, ne-a declarat că, anul trecut, oierii sălăjeni au exportat peste o sută de mii de miei în Siria, dar în ultimul timp, din cauza conflictelor militare existente în această țară, există riscul ca exporturile să fie blocate, iar pierderile să fie uriașe, cel puțin pentru furnizorii români.

Adrian LUNGU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2013


Vizualizari 2782
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti