ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 3 Aug 2021

Biserica Scroafei, monumentul din Dealul Hagăului

Nu departe de municipiul Bistriţa, situată pe culmea unui deal se află o biserică monument istoric ce poartă o denumire destul de ciudată. De îndată ce călătorul ajunge pe culmile Dealului Hagău privirea îi este furată de un edificiu impresionant, ce parcă stă de strajă micii comunităţi din satul Dipşa.

Prima atestare documentară a localităţii Dipşa datează din anul 1332, numele de atunci fiind Gyipse sau Durrbach, din punct de vedere administrativ aşezarea aparţinând districtului Chirale. Conform datelor statistice, în anul 1941, din cei 803 locuitori, jumătate erau saşi, aceştia fiind evacuaţi din sat în anul 1944. În urma saşilor a rămas o construcţie deosebită, cunoscută sub numele de Biserica Scroafei.

18 ani au muncit saşii la construcţie

Biserica evanghelică de la Dipşa a fost ridicată la sfârşitul secolului al XV-lea, mai precis între anii 1482-1500. Iniţial biserica a aparţinut ritului catolic, dar odată cu trecerea la lutheranism a populaţiei de origine germană, biserica a devenit evanghelică, astăzi fiind considerată un adevărat monument istoric de clasa A, de interes naţional.

Aspectul este impunător, turnul clopotniţei se înalţă spre cer până la înălţimea de 45 de metri înălţime, iar interiorul e de tip sală, cu structură masivă în stil gotic târziu, cu contraforturi extrem de puternice. Pe unul dintre frontispicii există un baso­relief al scroafei care, potrivit legendei, a găsit comoara ce a dus la ridicarea sfântului lăcaş. Alături, în stânga e un ceas solar care mai indică şi azi trecerea timpului, chiar dacă nu cu maximă precizie. Turnul clopotniţei atinge 45 de metri, fiind construit pe 5 niveluri, plus coiful piramidal. Acesta, datorită înălţimii sale, avea, cu ani în urmă, rolul de a semnala pericolele iminente ce s-ar fi putut abate asupra satului, biserica constituind de altfel şi un bun adăpost pentru populaţie în vremuri de restrişte. Stucatura barocă a bolţilor este admirabilă pentru vizitatori, nava şi sacramentul având şi acestea o înălţime impresionantă. Construcţia se mai remarcă şi prin buna calitate a lucrărilor de pietrărie ale portalurilor şi ferestrelor.

Prin anii ’80 biserica evanghelică din satul Dipşa a fost cumpărată de către credincioşii ortodocşi care au demarat imediat o serie de lucrări de reabilitare, păstrând însă aspectul iniţial al construcţiei. Până să devină ortodoxă, atât timp cât au mai existat credincioşi de rit evanghelic, biserica a folosit ambelor culte, evanghelic şi ortodox, slujindu-se alternativ.

Tătarii, scroafa şi legenda

O veche legendă a locului spune că, în jurul anului 1275, atunci când tătarii au invadat teritoriile transilvănene, oamenii locului şi-au strâns banii agonisiţi într-o căldare pe care au îngropat-o într-un câmp. Au părăsit apoi satul fugind din calea năvălitorilor şi au sperat că la întoarcere îşi vor putea recupera „bogăţia“. Se pare însă că, după revenirea în sat, au uitat locul în care şi-au îngropat comoara. Aceasta a stat ascunsă vreo două sute de ani, până când scroafa unui gospodar din localitate, scurmând într-una din zile pământul, a scos la iveală o oală plină de galbeni. Oamenii satului au luat atunci ca pe un semn sfânt regăsirea comorii, iar sfatul bătrânilor a hotărât că cel mai bine ar fi ca banii să fie folosiţi pentru ridicarea unei biserici. S-a hotărât atunci şi locul în care se va construi biserica, acolo unde s-a găsit oala cu bani, iar scroafa norocoasă să primească tot meritul cuvenit. Vizitaţi aşadar Biserica Scroafei situată în Dealul Dipşei din judeţul Bistriţa Năsăud pentru a descoperi o fărâmă de istorie încărcată de mister!

Viorel Grosu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2013