Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Livezi demonstrative pe banii Consiliului Judeţean

Suprafaţa pomicolă a României era, în 1989, de 239.500 ha, în 2007 – de 206.000 ha, iar în 2011 – de 155.600 ha. Alte surse vorbesc despre 134.000 ha, în 2012. Nu ştim, vorbind despre indicatorii din 2011, dacă au fost luate în considerare doar livezile comerciale sau şi pomii răzleţi din gospodăriile individuale. De altfel, datele oficiale despre pomicultură nu coincid în cele mai importante trei statistici de bază: recensământul agricol furnizează anumite cifre, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – altele, iar Institutul Naţional de Statistică livrează o variantă diferită de primele două. Cert este că de mai mulţi ani se vorbeşte despre necesitatea refacerii livezilor din România, distruse în mare parte, însă acest lucru nu s-a realizat prin vreun program naţional, ci doar prin efortul fermierilor, generat de dorinţa dezvoltării unor afaceri private în domeniu.

Până acum, s-a discutat intens despre transferul în pomicultură al programelor europene de tipul reconversiei şi modernizării plantaţiilor, aplicate cu succes în viticultură. Deocamdată nu se cunoaşte nimic concret nici despre data începerii finanţării şi nici dacă programul va fi cu adevărat aprobat. În aşteptarea unei decizii în acest sens, într-unul dintre judeţele României s-a găsit, în urmă cu doi ani, o soluţie ingenioasă pentru a încerca o redresare a sectorului. Vorbim despre Vâlcea, un important bazin pomicol al ţării, altădată de bază în dezvoltarea spa­ţiului rural, unde suprafaţa cultivată cu pomi fructiferi a scăzut dramatic

în ultimele două decenii. Consiliul Judeţean, condus de inginerul Ion Cîlea, doctor în horticultură, a iniţiat un program cu dublă ţintă: ar putea să conducă la revitalizarea pomiculturii prin puterea exemplului, reconsiderând totodată şi importanţa Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Râmnicu-Vâlcea.

Motivul care a stat la baza acestei iniţiative

Despre ce este vorba ne-a vorbit Ion Stanciu, şef al Compartimentului relaţii cu presa din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea: „În Vâlcea, o zonă pomicolă reprezentativă a României, suprafaţa pomicolă a scăzut aproape la jumătate. Dacă în 1990 existau 21.000 ha de livezi, astăzi statistica agricolă ne arată că mai sunt 14.000 ha, incluzând aici şi pomii răzleţi din grădinile proprietarilor. Pentru a stopa degradarea patrimoniului pomicol, dar mai ales pentru a încuraja înfiinţarea unor noi suprafeţe cu plantaţii, Consiliul Judeţean Vâlcea, condus de un specialist în horticultură, dr. ing. Ion Cîlea, a adoptat, în 8 februarie 2011, o hotărâre privind promovarea unui proiect intitulat «Înfiinţarea unor loturi demonstrative de pomi fructiferi». Preşedintele Consiliului Judeţean s-a orientat la un parteneriat cu şase localităţi cu tradiţie în cultura mărului: Livezi, Mădulari, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Slătioara şi Stroeşti. Scopul acestui proiect a fost cel pe care tocmai l-am enunţat, şi anume creşterea interesului pentru extinderea plantaţiilor pomicole conform tehnologiei folosite în loturile experimentale. Anul următor s-a mai alăturat acestui tip de parteneriat şi a şaptea localitate, Guşoeni“, ne spune Ion Stanciu.

Date despre parteneriat

În cadrul parteneriatului, în 2011, Consiliul Judeţean a venit cu banii, 500.000 lei, pentru toate cele şase loturi, în suprafaţă de un hectar fiecare, adică 83.330 lei/ha, primăriile au pus la dispoziţie terenul, iar ICDP Râmnicu-Vâlcea a livrat materialul săditor din clasa „certificat“, a asigurat asistenţa tehnică şi o va asigura până la intrarea pe rod a plantaţiilor. Anul următor, autorităţile judeţene au mai asigurat câte 15.000 lei pentru fiecare localitate, în vederea întreţinerii livezilor, şi a fost încheiat un al şaptelea parteneriat, cu Primăria Guşoeni, pentru un lot demonstrativ cultivat cu nuc, de data aceasta. Pentru derularea acestui nou proiect, bugetul judeţului a alocat 80.000 lei. Pentru continuarea lucrărilor, în 2013, Consiliul Judeţean a transferat încă 10.000 lei fiecăreia din cele 7 localităţi incluse în colaborare. Pe lângă aceste fonduri, bugetele locale şi-au adus şi ele contribuţia, astfel că livezile dispun de sistem de irigaţie şi sunt complet protejate cu gard de împrejmuire. Plantaţiile superintensive din Livezi, Mădulari, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Slătioara şi Stroeşti sunt de măr, soiurile Florina, Idared, Ionathan şi Generos. Tehnologia aplicată este produsă de specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare. După intrarea pe rod, acestea vor fi exploatate de către primării. Desfacerea recoltei nu reprezintă o problemă, dat fiind faptul că destinaţia fructelor a fost deja stabilită, producţia intrând în programul „mere în şcoli“.

Cum a funcţionat puterea exemplului

Livezile fiind deja înfiinţate, ne-am interesat dacă exemplul a fost urmat în vreun fel de proprietarii de terenuri din cele şapte zone pomicole consacrate. Răspunsul a fost unul pozitiv. Ion Stanciu, CJ Vâlcea: „În primul rând, din ceea ce ne-au spus şi nouă, primarii, s-au mai limitat defrişările la livezile care au încă potenţial de rodire. În plus, Primăria Slătioara a încheiat un contract cu o firmă belgiană, pentru a construi un depozit cu atmosferă controlată pentru fructe şi a unui centru de colectare a fructelor. Tot la Slătioara, 250 de deţinători de terenuri pretabile pentru cultura pomilor fructiferi s-au constituit într-o asociaţie, în vederea realizării în comun a unei plantaţii de mari dimensiuni. Rămâne ca şi celelalte localităţi să reacţioneze în mod asemănător, fiindcă pomicultura, alături de creşterea animalelor, ar fi printre puţinele soluţii de redresare a satului vâlcean.“ De la primarul din comuna Stroeşti, prof. Tudor Velcu Istocescu, am aflat că o oarecare schimbare se simte printre localnici, în sensul că a crescut numărul de proiecte pentru Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă şi pentru Măsura 112 – Instalarea tânărului fermier. Doar că... „un hectar de livadă costă, cu întreţinere cu tot, până la intrarea pe rod, cu mult peste puterile agricultorilor noştri, astfel că livezile pe care ei vor dori să le înfiinţeze vor fi mult mai mici“. În schimb, în comuna Livezi gradul de sărăcie a familiilor de la ţară împiedică orice acţiune de acest gen, deşi dorinţă există. Deocamdată localnicii sunt încă în faza de muncă în străinătate.

Îndemn pentru puieţii „made in Romania“

Faţă de iniţiativele din Slătioara, preşedintele CJ Vâlcea a recomandat şi celorlalte administraţii publice locale din comunele aflate în parteneriat să urmeze acest exemplu, domnia sa insistând asupra importanţei constituirii unor forme de asociere care să permită realizarea unităţilor de preluare, păstrare, sortare, ambalare şi valorificarea producţiei de fructe. De asemenea, Ion Cîlea, preţuind faptul că judeţul mai are cercetători şi o staţiune de profil şi gândindu-se că este necesară o mână de ajutor, le-a solicitat vâlcenilor interesaţi de înfiinţarea unor plantaţii să folosească exclusiv material săditor de la ICDP Râmnicu-Vâlcea, acesta fiind la fel de valoros ca oricare altul din UE, înspre care se îndreaptă preferinţele cultivatorilor din România, cel puţin în ultimii ani.

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2013