Comuna Vădeni din jud. Brăila revigorează mediul rural. Case gratuite pentru tineri
Scris de Lumea SatuluiMarile orașe ale României au fost dintotdeauna prima opțiune preferată de tineri. Și nu e o noutate că acestea au avut o dezvoltare deosebit de rapidă și oferă mult mai multe oportunități față de mediile rurale. Cum e și firesc, odată cu dezvoltarea, orașele mari din România s-au supraaglomerat. De aceea în ultima perioadă, observăm o creștere a populației și în mediile rurale, românii simțind nevoia de a se întoarce acasă într-un mediu mai liniștit. Prin urmare, de la o zi la alta, mediile rurale tind să se dezvolte. Acum acestea dispun de instituții de învățământ, parcuri pentru copii, hypermarketuri și chiar locuri de muncă. Stanca Coman, primarul comunei Vădeni din județul Brăila, ne-a povestit că și în comuna lui băștinașii revin acasă, cu dorința de a crește și de a dezvolta locul în care au crescut.
Rep.: Ce suprafață și câți locuitori are comuna Vădeni?
Stanca Coman: Sunt primarul comunei Vădeni, județul Brăila, încă din anul 2000. Comuna se află, prin așezarea ei, între Brăila și Galați și este străbătută în partea de nord de râul Siret. Ca suprafață teritorială, comuna are 17 800 de hectare cu 3 sate componente, cum ar fi satul de reședință Vădeni, satul Baldovinești și satul Petroiu. Ca populație avem cca 4.829 de locuitori. De asemenea, dispunem de 2 școli generale cu clasele I-VIII în Baldovenești, iar în Vădeni o școală cu clasele V-VIII. Și nu în cele din urmă, avem 3 biserici în cele 3 sate și un cabinet medical.
Rep.: Ce potențial are comuna Vădeni?
Stanca Coman: Comuna Vădeni este în curs de dezvoltare. Un pas important a fost că noi, ca primărie, am vrut să oferim locuri de case gratuite pentru tineri prin concesiune și Legea 15. Iar tinerii s-au simțit atrași de aceste privilegii și nu doar cei din comuna Vădeni, dar și din Galați. Astfel, în cel mai scurt timp s-au construit cca 2-3 cartiere noi. De asemenea, la intrarea în satul Vădeni se lucrează în mod intens la amenajarea unui parc. Va fi dat în exploatarea un parc de recreere pentru copii care va dispune de un teren de fotbal și de echipamente de fitness pentru activitate fizică. Acest parc se construiește pe fonduri europene și se estimează la cca 2.289 mii de lei. Chiar dacă criza pandemică ne-a făcut să întâmpinăm unele greutăți, am încercat să ne continuăm activitatea în mod normal. De aceea, datorită Programului Național de Dezvoltare Locală, am reușit să ajungem la cca 80% din asfaltarea a 15 km de drumuri comunale.
Rep.: Ce activități au tinerii?
Stanca Coman: Luând în calcul că comuna Vădeni se află între cele 2 orașe mari Brăila și Galați, tinerii au o serie diversificată de activități. Aceștia pot avea locuri de muncă în prestări servii sau chiar agricultură. La momentul actual, avem un număr semnificativ de ferme în regiunea Brăilei.
Rep.: Sunteți președintele Asociației Comunelor din România – ACOR, ce v-a făcut să rămâneți în această asociație și să contribuiți la dezvoltarea ei?
Stanca Coman: Sunt unul dintre fondatorii Asociației ACOR încă din 2002, filiala Brăila. Iar prin această asociație încercăm să ne promovăm și să scoatem în față toate oportunitățile comunelor din Brăla. Iar o deosebită plăcere am simțit atunci când în anul 2020 am fost premiată pentru merite deosebite la conferința națională ACOR, clasându-ne pe locul 3. Acest lucru a fost o satisfacție atât pentru mine, cât și pentru ceilalți primari ai județul Brăila.
Rep.: Cum vedeți în continuare comuna Vădeni?
Stanca Coman: Consider că această comună are un mare potențial. Acest lucru încurajează și faptul că pe teritoriul comunei se construiește podul peste Dunăre, Brăila – Tulcea. Pentru noi este o mare bucurie și onoare. Totodată, se construiește drumul expres Brăila – Galați. Iar, în urma unei întâlniri cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, am negociat ca din anul 2022 să se scoată la licitație drumul expres Buzău – Brăila și Focșani – Brăila, piciorul podului fiind la intrarea pe teritoriul comunei, un lucru deosebit de important.
Liliana Postica
Media
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale