Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 aprilie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând vestul, sudul şi sud-estul ţării, unde valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa peste mediile multianuale în majoritatea zonelor de cultură, iar în sudul şi estul teritoriului acestea se vor încadra în limite normale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul şi estul ţării, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.

Caracteristici fenologice

În aceste condiţii, ritmurile vegetative ale cerealierelor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în sudul şi vestul teritoriului, iar în restul regiunilor agricole procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în culturile semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în cele întârziate fenologic.

La orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului, se vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire în aproape toate zonele de cultură, precum şi alungirea tulpinii în sudul ţării.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;

• Pregătirea patului germinativ pentru declanşarea semănatului la culturile de primăvară;

• Aplicarea de îngrăşăminte minerale complexe la cerealierele de toamnă;

• Lucrări de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fitosanitare).

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2013