Imprimă această pagină
Articole revista 31 Martie 2013, 20:26

Romsilva, pe „lista neagră“ a OUG nr. 109/2011

Scris de

În contextul crizei financiare şi al neperformanţei unor întreprinderi publice sau unor echipe manageriale, Guvernul a promovat OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

„Guvernanţa corporativă este soluţia de salvare de la faliment a unor companii ale statului, implementată de la sfârşitul secolului al XX-lea. Obiectivul guvernanţei corporative, declarat de unii susţinători ai acesteia, ar fi eficientizarea activităţii unei companii sau unei regii, dar poate ascunde şi unele interese particulare“, a declarat Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP).

Domnia sa ne-a informat că, la implementarea OUG nr. 109/2011, în loc să fie luate în considerare, prioritar, cele 59 de întreprinderi publice (regii, companii cu capital majoritar de stat) care au pierderi an de an, sunt vizate cele foarte puternice, care au avut an de an profit, precum Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva.

Rentabilitate încă de la înfiinţare

Stoicescu a precizat că, de la înfiinţarea sa până în prezent, Romsilva nu a înregistrat niciodată pierderi, fiind una dintre cele mai profitabile regii ale ţării. RNP menţine integritatea pădurilor, asigurând paza şi administrarea acestora pentru 3,1 milioane ha proprietate a statului şi 1,1 milioane ha private.

Regia are un potenţial economic deosebit, care poate să crească prin dezvoltarea unor activităţi de prelucrare atât a lemnului, cât şi a fructelor de pădure şi a plantelor medicinale, dezvoltarea activităţii de vânătoare şi salmonicultură, prestarea de servicii de consultanţă silvică, măsurători topografice etc.

În opinia sa, Romsilva este principalul factor de menţinere a integrităţii pădurilor şi singura soluţie de a stopa distrugerea din sectorul privat, preluând aceste păduri în administrare.

România, colonie forestieră?

„Deşi sunt grupuri interesate, din ţară sau străinătate, pentru ca Regia Naţională a Pădurilor să-şi restrângă activitatea de pază şi administrare a pădurilor din sectorul privat, de administrare şi valorificare superioară a masei lemnoase din sectorul de stat, considerăm că este în interesul României ca Romsilva să continue şi să dezvolte aceste activităţi. Mana­gementul forestier durabil care se practică este adaptat condiţiilor socio-economice ale ţării. Manageriatul regiei a fost întotdeauna performant, iar în multe perioade rezultatele au fost deosebite“ – a afirmat Stoicescu.

Preşedintele FAP a spus că distrugerea RNP, printr-o aşa-zisă reformă legată de implementarea OUG nr. 109/2011, va aduce deservicii imense pădurii, aservind pădu­rile statului unor grupuri de interese şi transformând România într-o colonie forestieră.

„Cine are interes ca, la Romsilva, să se implementeze OUG nr. 109/2011? Probabil acele grupuri din ţară sau din afara ei, care au interes pentru pădurile Statului Român. Probabil cei care doresc masă lemnoasă recoltată din pădurile Statului Român într-un volum cât mai mare şi la un preţ cât mai mic. Probabil cei care sunt interesaţi de un profit cât mai mare, fără să ia în considerare că pădurile sunt un bun de interes naţional, că, fără ele, România devine o ţară expusă inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării. Probabil acele grupuri din ţară sau străinătate care vor să beneficieze cât mai mult de pădurile Statului Român, protejând astfel pădurile din ţările lor. Din nefericire, totul este posibil prin aplicarea OUG nr. 109/2011“ – a mai spus Stoicescu.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2013


Vizualizari 5174
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite