Lumea satului 750x100

update 4 Dec 2020

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 martie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în aproape toată ţara. Local, în nordul şi nord-vestul teritoriului, temperaturile medii se vor putea situa sub mediile multianuale.

Din punct de vedere pluviometric se întrevăd cantităţi de precipitaţii mai ridicate decât în mod obişnuit în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-estul ţării acestea pot fi apropiate de mediile climatologice.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la orzul şi grâul de toamnă vor evolua în general în condiţii normale pe majoritatea suprafeţelor agricole, exceptând zonele depresionare din nordul, nord-vestul şi centrul ţării, unde ritmurile vegetative ale plantelor se vor putea desfăşura uşor mai lent. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), semănate în epoca optimă, vor parcurge predominant fazele de înfrunzire şi înfrăţire iar izolat, în jumătatea de sud a ţării, va fi posibil începutul alungirii tulpinii. Totodată, în culturile înfiinţate tardiv se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie respectiv slabă.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz şi grâu;

• Administrarea îngrăşămintelor minerale cu azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;

Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2013