Adama Sultan iulie 2020
update 6 Aug 2020

Chieşd - o comună cu perspective de oraş

Ioan Cătană, primar în comuna sălăjeană Chieşd de mai bine de un deceniu, spune că singura şansă pentru dezvoltarea unei comunităţi este o luptă continuă, chiar şi cu morile de vânt. Deşi se numără printre cei mai longevivi primari de comună din judeţ, crede că încă mai are multe de făcut pentru comunitatea pe care o reprezintă. El spune că nu vrea să acuze pe nimeni, dar a găsit comuna cu drumuri desfundate, iar trotuarele erau un vis pentru localnici.

„A fost greu pentru că nu exista nimic, deşi comuna era una în care industria minieră a funcţionat ani la rând. Am început cu uliţele pentru că atunci când ploua îţi trebuia tractor să circuli pe ele. Trotuarele erau din pământ bătătorit, iar iluminatul public era ceva ce practic nu exista. Tocmai de asta am şi intrat în administraţie, pentru că nu era normal ca o comună în care mineritul aducea venituri importante să nu fie dezvoltată. Am candidat şi am fost ales primar. Am luat lucrurile rând pe rând şi am început să lucrăm. Nu îmi plac cei care vorbesc mult, dar nu fac nimic. Aşa că am pus osul la treabă“, povesteşte primarul sălăjean, supărat oarecum pentru că l-am rugat să se „laude“ cu câteva realizări.

„Nu-mi place să mă laud. Mai bine haideţi să vă arăt cam ce am reuşit să facem, nu eu, ci toţi cei care reprezintă echipa administrativă...“, spune primarul.

Cea mai modernă grădiniţă din judeţ

Pentru că este o comună cu mulţi tineri, autorităţile din Chieşd au fost obligate să găsească soluţii în vederea construcţiei unei grădiniţe cu o capacitate mai mare faţă de vechea unitate. „Am construit această grădiniţă după un model american şi este perfect funcţională. Era nevoie de aşa ceva pentru că avem mulţi tineri în comună“, mai povesteşte primarul, care consideră că, dacă tinerii nu sunt atraşi la nivel local, mediul rural nu îşi mai are rostul. „Văzând că pleacă tot mai mulţi tineri în străinătate, am considerat că este momentul să lucrăm puternic la infrastructură, să reabilităm drumuri, să construim trotuare astfel încât localnicii să aibă în comună condiţii similare cu cele din oraş. Numai aşa tinerii plecaţi la muncă în străinătate se vor gândi să revină acasă, nu să se mute la oraş, aşa cum s-a întâmplat de 40 de ani încoace, când toată lumea voia să ajungă în Zalău sau în Şimleu. A venit şi vremea ca tinerii să rămână în sat pentru că şi aici se pot face multe lucruri, cu condiţia să îţi şi doreşti aşa ceva.“

Chirie pentru medici de 1 euro pe an

Întrebat cum a reuşit să rezolve problema asigurării unui medic în comună ştiind că Sălajul se numără printre judeţele cu un deficit uriaş de cadre medicale şi în special de medici de familie, Ioan Cătană zâmbeşte şi spune că treaba este destul de simplă.

„Ca să ai medic în comună trebuie să-l convingi să rămână. Cum? Foarte simplu, oferindu-i sprijin. La noi, spre exemplu, medicul de familie plăteşte primăriei o chirie simbolică de un euro pe an pentru spaţiul ocupat. Aşa am ajuns să avem şi farmacist şi dentist, pentru că oamenii străbăteau în anii trecuţi şi câte 10-20 de kilometri până la un cabinet medical. Trebuia rezolvată urgent şi această problemă pentru că nu este normal să nu ai medic şi farmacie în comună. Eu cred că numai astfel poţi să-l convingi pe medic să vină şi să rămână“, a mai subliniat primarul.

Nevoie de apă şi canalizare

Ioan Cătană spune că din 1996, de când este primarul comunei Chieşd, a încercat să rezolve cât mai multe probleme ale comunităţii, obiectivele vizate pentru perioada imediat următoare fiind apa şi canalizarea.

„Sunt importante apa şi canalizarea pentru că atunci vom putea vorbi de condiţii într-adevăr ca la oraş. Lucrăm la aceste investiţii şi sperăm să le finalizăm cât mai curând pentru că oamenii au nevoie de condiţii de viaţă cât mai bune. Vă vorbesc despre apă pentru că din cauza fostei exploatări miniere de la noi necesarul de apă potabilă este greu de asigurat în comună. Apa din fântâni este roşiatică şi nu este potabilă. Aşa că avem nevoie, pe lângă multe alte investiţii, de o aducţiune cât mai urgent. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem pentru oamenii de aici, pentru a-i motiva să rămână şi să muncească în comună“, spunea cu convingere primarul în încheierea dialogului nostru.

Adrian Lungu
REVISTA LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2013

Mai multe din această categorie: « Vară, vară, primăvară Ofticae nivalis »