Lumea satului 750x100

update 3 Dec 2020

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 martie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general normală în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi uşor mai caldă în regiunile vestice, sudice şi sud-estice.

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi mediile multianuale în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sud-estul şi estul ţării, unde acestea vor fi în general normale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la cerealierele de toamnă se vor semnala reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, în special în zonele agricole din sudul ţării. De asemenea, în depresiunile din centrul şi nordul ţării, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic. În condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea manifesta fenomenul de „descălţare“ a plantelor.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire, în cea mai mare parte a teritoriului. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor, la speciile de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot şi potasiu la cerealierele de toamnă semănate în perioada optimă.

• Efectuarea arăturilor pe terenurile fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2013