Societatea Română a Horticultorilor solicită interzicerea vânzării produselor horticole din import în pieţele agroalimentare
Societatea Română a Horticultorilor (SRH) solicită, într-o moţiune adresată Ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, interzicerea vânzării în pieţele agroalimentare a produselor horticole provenite din import sau achiziţii intercomunitare de către persoanele fizice neînregistrate fiscal potrivit legislaţiei în domeniu.
De asemenea, horticultorii vor ca produsele horticole să fie comercializate doar în locurile special amenajate şi autorizate de Consiliile locale, iar vânzarea produselor de acest tip provenite din import şi achiziţii comunitare să se efectueze exclusiv de către comercianţi autorizaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 31 şi numai în spaţii amenajate şi dotate, conform normelor sanitar-veterinare, şi numai dacă respectă normele de comercializare şi de etichetare, se arată în documentul remis marţi AGERPRES.
SRH mai cere în documentul adresat şefului Finanţelor să autorizeze administraţiile pieţelor agroalimentare să delimiteze spaţii clar individualizate pentru micii producători horticoli şi pentru comercianţii autorizaţi. Aceştia, pe proprie cheltuială, îşi pot amenaja pe bază de contract puncte de lucru, tip "chioşcuri" individuale, pe baza contractelor de închiriere, prevăzute cu case de marcat şi registre privind intrarea şi provenienţa mărfurilor aflate în punctele de vânzare.
Totodată, horticultorii consideră că este nevoie de aplicarea unor amenzi substanţiale şi de confiscarea mărfii, cu livrarea acesteia fără plată către căminele de copii sau bătrâni, în cazul persoanelor care încalcă normele de comerţ şi provoacă prejudicii Statului prin evaziune fiscală, inclusiv cu trimiterea în judecată.
Horticultorii consideră că toate guvernele, în frunte cu miniştrii de finanţe, au tolerat tacit timp de 23 de ani evaziunea fiscală din sectorul de legume şi fructe, solicitând sprijinul instituţiilor abilitate din subordinea MFP pentru combaterea acestei fenomen.
"Horticultorii nu se pot organiza în grupuri de producători şi alte forme de cooperare colectivă specific europene, într-o piaţă cu două viteze: una fiscalizată şi alta, nu. De această situaţie au profitat şi profită mai ales importatorii şi intermediarii, care îşi desfac produsele nefiscalizat, în pieţele agroalimentare, pe şosele naţionale şi alte locuri publice, sub ochii tuturor. Aceştia s-au organizat în grupuri de influenţă pe lângă structurile Statului, influenţând şi blocând orice iniţiativă care să facă ordine în acest domeniu", a declarat preşedintele SRH, Gheorghe Glăman.
Acesta a afirmat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cu toate că nu are absolut nicio atribuţie în domeniul reglementărilor fiscale, a încercat să blocheze intarea în pieţe a intermediarilor cu produse din import şi autohtone, prin emiterea unor Certificate de producător, în prezent propunând printr-un proiect de OUG, publicat pe site-ul MADR, perfecţionarea acestei reglementări.
"Din păcate, Carnetele de comercializare şi Cardurile de acces în pieţe, preconizate în acest proiect, sunt lăsate tot 'la mâna primarilor"', care au eliberat şi Certificatele de producător, fără niciun fel de discernământ, către persoane total neîndreptăţite, care au parazitat piaţa agroalimentară. Nu am văzut, însă, niciun primar trimis în instanţă pentru fals în acte publice. Toate structurile Statului au reglementat, dar nimeni nu a controlat. În acest context, propunem ca actualul proiect de OUG al MADR să fie emis inclusiv cu participarea Ministerului de Finanţe, iar aplicarea lui trebuie obligatoriu încredinţată Agenţiei de Administrare Fiscală. Primarii nu au nici competenţa, nici atribuţii în acest domeniu. Mai mult, au compromis deja procedura de emitere a Certificatelor de producător", a spus Glăman, în documentul trimis ministrului Finanţelor.
SHR propune ca toate aceste măsuri să fie reglementate într-o Hotărâre de Guvern, societatea fiind dispusă să sprijine împreună cu Organizaţiile profesionale din domeniul horticulturii la elaborarea acestui act normativ.
Sursa: AGERPRES
Societatea Romana a Horticcultorilor, piata agroalimentara, produse horticole