Adama Sultan iulie 2020
update 6 Aug 2020

Limagrain va lansa şapte hibrizi noi în România

Portofoliul de seminţe pentru acest an a fost prezentat de specialiştii firmei Limagrain România (companie cunoscută prin marca de seminţe LG) în cadrul unui simpozion desfăşurat recent la Nanov – Alexandria, judeţul Teleorman, la care au participat aproximativ o sută de fermieri. În primul rând, s-a discutat despre hibrizi de porumb din toate grupele de maturitate, precum şi despre hibrizi de floarea-soarelui convenţionali, Clearfield (CL) şi high-oleici (HO). De asemenea, specialiştii companiei au vorbit şi despre performanţele altor produşi LG, cum ar fi rapiţă, grâu, orz şi chiar mazăre, asupra cărora nu vom insista.

Bineînţeles, nu au lipsit noutăţile care vor fi lansate în 2014 – patru hibrizi de porumb şi trei de floarea-soarelui.

Cercetarea, domeniu forte

Ion Lăpădătescu, director general al Limagrain România, ne-a declarat că eforturile companiei se concentrează pe cercetare. Astfel, aproape 15 procente din cifra de afaceri sunt reinvestite în acest domeniu. De asemenea, 17 procente din buget sunt direcţionate către biotehnologii. Există 80 centre de cercetare în lume, în care lucrează peste 1.200 de cercetători şi tehnicieni. „Lansarea noilor hibrizi depinde de fiecare ţară, în funcţie de aportul cercetării pe plan local. De exemplu, în cazul României au fost lansaţi trei-patru hibrizi de porumb, în fiecare an. Anul viitor vom scoate pe piaţă încă patru hibrizi noi. La floarea-soarelui, dorim să ţinem pasul cu noile tehnologii şi cu evoluţia pieţelor, a competitorilor. Pentru această cultură vom lansa trei hibrizi noi în 2014“ – ne-a spus directorul general.

Porumb cu randament de peste 11 t/ha

Cristian Gherunda, reprezentant zonal al Limagrain, a prezentat nu mai puţin de 18 hibrizi de porumb, printre care LG 30.310 şi LG 34.491 lansaţi în 2013 şi hibrizii speciali de siloz încadraţi în conceptul LG Animal Nutrition.

„Recunoaşterea grupei de maturitate se face uşor, pentru că ultimele trei cifre din denumirea comercială reprezintă chiar încadrarea FAO“, a spus Gherunda.

Hibrizii timpurii, precum LG 32.32, se pretează atât pentru cultura întâi, cât şi a doua, după păioase.

Indiferent de talie, în anii normali potenţialul lor de producţie la nivel de fermă este mare, depăşind frecvent 11-12 t/ha în sud şi ajungând la peste 14 t/ha în zone favorabile acestei culturi (de exemplu Câmpia de Vest sau culoarul Brăila-Călăraşi). Chiar şi în condiţiile climatice total nefavorabile din anul trecut, randamentele medii s-au situat la 4-5 t/ha, evident în condiţii de neirigare.

Floarea-soarelui, rezistentă la mană şi Orobanche

La cultura florii-soarelui au fost prezentaţi opt hibrizi, dintre care cinci Clearfield, inclusiv noul LG 55.42 CL lansat anul acesta.

„Ameliorarea florii-soarelui constituie obiectivul numărul unu pentru Limagrain. Principalele elemente vizate sunt stabilitatea raportului ulei-productivitate (flexibilitate), rezistenţa la mană (rase noi prin gena P16), rezistenţa la Orobanche (rase noi – OR7), toleranţa la Sclerotinia (în special la capitul), toleranţa la Macrofomina (genetică, nu control chimic), toleranţa la Phomopsis şi autocompatibilitatea (toleranţă la stres, în special la arşiţă) şi maturitate“, a declarat Laurenţiu Avram, director de proiect pentru cereale.

Aceste elemente sunt parte importantă a succesului pe care l-a avut Limagrain în 2012, an în care LG 56.63CL a fost cel mai cultivat hibrid Clearfield din România.

Conform expunerii sale, hibrizii Limagrain au un potenţial de producţie ridicat, ajungând la nivel de fermă în anii normali la peste 4,5 t/ha. Excepţie au făcut anul trecut, când producţiile au fost de 2,4-3,5 t/ha, cu câteva vârfuri de 4,2 t/ha în Bihor şi Timiş, ca urmare a secetei excesive din anumite zone.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2013