Imprimă această pagină
Articole revista 01 Februarie 2013, 09:29

Săpunul natural, beneficii, nu doar răsfăţ!

Scris de

Săpunul face parte din viaţa noastră, intrăm în contact cu el de câteva ori pe zi şi cu siguranţă nu am concepe traiul decent fără el. Tocmai pentru că relaţia cu acest produs este atât de strânsă şi de intimă vă propun să conştientizaţi, dacă nu aţi făcut-o deja, ce lăsaţi să vă atingă pielea şi ce alegeri faceţi atunci când plecaţi la cumpărături.

Săpunurile industriale = detergenţi sintetici

De cele mai multe ori, atunci când suntem la cumpărături apucăm banala bucată de săpun şi, cu un gest reflex, o aşezăm în coşul de cumpărături fără a mai cerceta ambalajul să vedem ce conţine. Ne lăsăm furaţi de un miros sau altul, de culoarea ambalajului sau de preţul „la ofertă“ pentru produsele la kilogram, cu alte cuvinte de marketingul mai mult sau mai puţin inspirat şi plecăm acasă cu gândul că avem cu ce ne spăla. Abia atunci când viaţa cotidiană ne este tulburată de câte o boală de piele, de mâncărimi sau eczeme ajungem să fim mai atenţi la ceea ce folosim şi asta după ce dermatologul a insistat să folosim un produs sau altul. Iată ce se întâmplă de fapt. Piaţa abundă de produse de curăţare a corpului, care mai de care mai atractiv ambalate, reclamele ne invită să ne desfătăm în aromele suave ale parfumurilor, de multe ori sintetice, aşa încât e normal ca atenţia să ne fie furată şi, vrând-nevrând, să ne lăsăm manipulaţi de achiziţia unor produse pe care în esenţă nu ni le dorim. O singură privire aruncată pe spatele ambalajului relevă pericole de care consumatorii habar nu au. Săpunurile comerciale, produse industrial, conţin o serie de chimicale, compoziţia lor transformându-le mai degrabă în detergenţi sintetici. Mai explicit spus, dacă vedeţi produse a căror listă de ingrediente conţine ticlosan, SLS, SLES, parabeni, parfum, EDTA, mai bine aşezaţi-l înapoi pe raft şi reorientaţi-vă. Nu voi detalia ravagiile pe care le face fiecare dintre aceste ingrediente, însă dermatologii susţin că acestea pun în pericol sănătatea pielii, putând declanşa alergii şi boli grave precum psoriazis, eczeme, astm. Nu degeaba pe unele produse nici nu este menţionat cuvântul săpun, ci doar „beauty bar“ sau „cleansing bar“. Poate sună mai interesant, însă motivul este altul. Pro­ducătorii nu au voie să scrie săpun pe un produs care nu a fost obţinut prin procesul de saponificare, aşa încât sunt nevoiţi să găsească tot felul de tertipuri pentru a ajunge mai uşor la clienţi.

Alternativa sunt săpunurile naturale

La polul opus se află adevăratele săpunuri naturale care au în compoziţie, aşa cum este normal, glicerina, uleiurile volatile, ierburile naturale, care chiar îngrijesc pielea şi o menţin suplă şi sănătoasă. Produsele către care ne îndrumă dermatologii sunt cele care conţin ingrediente naturale, prietenoase cu pielea noastră, aşa cum sunt mierea, gălbenelele, uleiul de măsline, untul de cacao, avocado, uleiul de jojoba, uleiul de morcovi. Pentru a ne lămuri cum sunt produse săpunurile naturale, dar şi pentru a afla ce beneficii aduc corpului nostru am făcut cunoştinţă cu doamna Adriana Tudor, reprezentanta unei mici companii care produce săpun natural, creme, uleiuri de corp, geluri de duş, toate realizate în mare parte din plante culese de pe teritoriul ţării noastre. Deşi orice săpun, chiar şi cel natural, are în compoziţie soda caustică necesară procesului de saponificare am aflat că aceasta nu dăunează sănătăţii, fiind în mod normal neutralizată de uleiurile esenţiale. „Soda nu dăunează sănătăţii, pentru că noi avem grijă. Chiar am o poveste pentru acest lucru: avem o moleculă de sodă şi o moleculă de ulei esenţial, iar cele două se împerechează şi la sfârşit eu mai pun ulei... şi mai pun şi el rămâne fără pereche, nu-şi găseşte soda. Atunci se produce fenomenul de saponificare şi rămâne uleiul acela bun pentru noi, cu 0 alcalinitate, aşa cum rezultă în urma analizelor făcute de noi“, ne-a spus Adriana Tudor.

Atenţie la capcane!

Târgurile cu produse tradiţionale, hand-made (adică cele de manufactură), precum şi magazinele de tip Plafar sunt o sursă bună de aprovizionare cu produse de întreţinerea corpului. Le veţi găsi în ambalaje mai puţin atrăgătoare faţă de cele importate, însă calitatea conţinutului este net superioară. Atenţie totuşi la săpunurile foarte colorate expuse prin târguri şi nu numai, pentru că ele au un conţinut mare de coloranţi artificiali, care poate bucură ochiul, însă nu aduc niciun beneficiu corpului nostru.

„Clienţii vin la mine şi mă întreabă dacă am săpun albastru sau roz, au un fix cu aceste două culori, însă eu le spun: pot folosi culori, aş putea să vă fac aceste săpunuri dar nu sunt culori naturale, ci coloranţi artificiali, asemenea culori nu pot fi extrase din plante, iar eu vă rog, dacă tot daţi nişte bani, alegeţi un produs bun, din uleiuri vegetale, de ce să fie colorat, la ce ne trebuie colorat? Un pic de culoare luăm de la o roşie, de la un castravete, pentru a le consuma noi pentru interior, dar nu pe piele“, ne sfătuieşte Adriana Tudor.

10 lei faţă de 3 lei este preţul sănătăţii

Motivele pentru care alegem de multe ori un săpun sau altul de pe raft sunt proximitatea, faptul că ne sunt la îndemână, dar şi preţul acestora. Totuşi alegerea ţine de sănătate, diferenţa faţă de un produs care nu aduce avantaje şi un produs cu multe beneficii fiind foarte mică. Dacă stăm să ne gândim la cheltuielile generate de o boală de piele parcă ar fi de preferat un preţ corect plătit pentru prevenţie.

Preţurile săpunurilor naturale variază între 10 şi 15 lei/bucata şi conţin doar uleiuri vegetale, în timp ce un săpun industrial, cu o listă lungă de ingrediente, este doar 2-3 lei.

Pe lângă alegerea unui produs sau altul poate ar trebui să dăm mai multă atenţie obiceiurilor care ţin de întreţinerea corpului. I-am dat dreptate doamnei Adriana Tudor care spunea că „oamenii stau cu săpunul pe ei maximum 20 de secunde, deşi ar trebui să îl masăm pe trup cel puţin 60 de secunde, pentru a obţine toate beneficiile.“ Tot dumneaei ne aminteşte că ar trebui „să simţim că avem corp, să conştientizăm că existăm şi de la cap în jos“.

Adevăratele săpunuri sunt o încântare

Varietatea produselor naturale de întreţinere corporală este uimitoare. Tot doamna Adriana Tudor ne-a introdus în această lume, prezentându-ne ultimele noutăţi. „Suntem unicii producători din ţară de săpunuri cu scoarţă de copac. Avem săpunuri cu coajă de stejar, un ingredient excelent pentru păr, dar şi pentru corp deoarece conţine gudron, tanin; săpunul cu coajă de mesteacăn, care păstrează culoarea naturală a ingredientelor, ceea ce oferă clientului garanţia că nu folosim coloranţi. De asemenea, avem săpunul cu coajă de salcie, la fel de bun pentru păr. O altă noutate o constituie săpunul plutitor pentru copii, fabricat la 22 de grade şi nu la 38 de grade, care păstrează intacte proprietăţile ingredientelor. L-am făcut să plutească pentru ca atât mama cât şi copilul să îl recupereze mai uşor. Aspectul altor produse merge spre zona gastronomică pentru că sunt de-a dreptul apetisante. „Bara de masaj conţine multe uleiuri, unt de cacao, roşcove, trestie de zahăr, ulei esenţial de lămâie, în final un produs mai curat decât ciocolata“, spune producătoarea. Deşi pare a fi reţeta unui desert, produsul răsfaţă pielea, hidratând-o.

Patricia Alexandra POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2013


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite