Adama 04 mai 2020
update 5 Jul 2020

Peştele care înghite lacul… „Marea Continentală a Africii“ – Lacul Victoria

Nume dat de John Speke, în onoarea reginei Victoria, în 185.

Acesta are faima de a fi al doilea lac de apă dulce din lume ca mărime, după Lacul Superior din America de Nord, acoperind o suprafaţă de 69.484 km pătraţi. Se întinde în mare parte pe teritoriul Tanzaniei şi al Ugandei şi formează graniţa cu Kenya. Pentru sătenii din preajma Nilului, alimentul principal este peştele, iar ei depind de lac pentru asigurarea hranei de zi cu zi. De mii de ani, pescarii de pe lac urmează acest ciclu, un anume ritual strămoşesc…!

În Lacul Victoria trăiesc peste 400 de specii de peşti, dintre care unele nu se mai găsesc nicăieri în lume. Ciclidele reprezintă cea mai răspândită specie. Aceşti peştişori multicolori au nume descriptive, cum ar fi spate-ca-floarea, rozul-roşiatic şi gură-de-broască kisumu.

Unele ciclide au un mod obişnuit de a-şi ocroti puii. Când se află în primejdie, peştele părinte deschide larg gura, iar peştişorii se îmbulzesc în cavitatea deschisă ca să caute adăpost. După ce primejdia trece, părintele pur şi simplu îi scuipă afară, iar aceştia îşi reiau activitatea obişnuită. Lacul Victoria este locuinţa multor păsări de apă minunate. Corcodeii, cormoranii şi anhiga africană se scufundă sub apă, străpungând cu dibăcie cu ciocul lor ascuţit peştii.

Cocorii, stârcii, berzele şi lopătarii se bălăcesc în ape puţin adânci, oprindu-se şi stând nemişcaţi într-un picior, aşteptând cu nerăbdare ca vreun peşte încrezător să înoate în raza lor de acţiune. Deasupra, stoluri de pelicani fac raiduri asemenea unor planoare cu burtă, iar când zboară în grupuri încercuiesc bancuri de peşti, culegându-i cu ciocurile lor imense, ca nişte coşuri. Acvila-strigătoare deţine supremaţia cerului, năpustindu-se în forţă şi înhăţând peştii care înoată la suprafaţa apei. În desişul de papirus din jurul lacului cuibăresc fel şi fel de păsări, iar ţipătul lor jalnic se aude de la mari distanţe. În apa lacului se poate identifica şi hipopotamul, dar oamenii sunt prudenţi la crocodilii de Nil, reptile înfiorătoare care, majoritatea, au fost distruse de om…! Acesta din urmă se pare că distruge cam tot ce-i iese în cale…! Tehnica de pescuit modernă, explozia demografică – pe malul lacului locuiesc peste 30 milioane de oameni, a căror supravieţuire depinde de apele dulci ale lacului –, pescuitul în exces ameninţă ecologia lacului. Aducerea în lac a unor peşti exotici, a unor plante acvatice, defrişările, deversarea de reziduuri, industrializarea, toate acestea şi multe altele ameninţă viitorul lacului…!

Bibanul de Nil (Lates niloticus) – peştele care înghite lacul

Acest uriaş peşte lacom, adus în Lacul Victoria în anii ’50, s-a dovedit a fi un dezastru ecologic. Este vâscos, are poftă nestăpânită, se înmulţeşte cu rapiditate şi creşte până la doi metri lungime. Până în prezent a reuşit să devoreze aproape jumătate din cele 400 de specii de peşti indigeni. Această distrugere în masă ameninţă sursa de hrană a milioane de localnici care depind de peştişorii tilapia, de ciclide şi de alţi peştişori indigeni în asigurarea hranei de zi cu zi. De asemenea, aceşti peştişori au un rol important în menţinerea sănătăţii lacului. Unii dintre ei se hrănesc cu paraziţii care cauzează înfricoşătoarea boală bilharzioza, contribuind astfel la ţinerea sub control a bolii. Alţii consumă alge şi alte plante acvatice, care acum cresc scăpate de sub control. În urma acestei creşteri a rezultat aşa-numita „eutroficare“, proces în cadrul căruia descompunerea plantelor duce la scăderea oxigenului din apă. Fiind tot mai puţini peşti care fac ordine în această harababură, „zonele moarte“ – în care apa este săracă în oxigen – se extind, ucigând tot mai mulţi peşti. Având tot mai puţini peşti cu care să-şi potolească foamea, înfometatul biban de Nil şi-a îndreptat atenţia spre o nouă sursă de hrană; proprii pui! Peştele care înghite lacul îşi pune acum propria specie în mare pericol!

Pentru omenire, pentru viitor, trebuie înlăturaţi toţi cei care „distrug pământul pentru timp infinit“! Lacul Victoria este principalul izvor al Nilului Alb.

Vasile ALEXANDRU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2013