Lumea satului 750x100

update 2 Dec 2020

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 ianuarie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, această perioadă se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local vor fi posibile valori termice peste mediile multianuale.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură.

Caracteristici fenologice

În aceste condiţii, la cerealierele de toamnă se va continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Pe terenurile fără strat protector de zăpadă, pe fondul temperaturilor minime din aer şi sol situate sub pragurile biologice critice (-10...-15...-20°C) de rezistenţă a plantelor, se va menţine riscul deteriorării aparatului foliar. De asemenea, în zonele de câmpie din sudul, sud-estul şi vestul ţării, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări temporare ale proceselor vegetative la culturile de câmp.

În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire.

Recomandări de specialitate

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la orzul şi grâul de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2013