Adama Sultan iulie 2020
update 25 Sep 2020

Vacile de carne, încă la stadiul de nişă

În ultima vreme, se vorbeşte tot mai mult despre vacile din rase pentru carne în România. O nişă de piaţă cu potenţial – numai dacă ne gândim la deficitul de 300.000 de tone de carne de vită pe an în UE –, care a intrat şi în atenţia oficialilor de la Agricultură. Anul trecut, în premieră, a fost acordată o subvenţie de 300 de euro pe cap de animal (viţel de opt luni), ce-i drept doar pentru crescătorii din zonele defavorizate.

Pentru anii următori, fermierii speră la mai mult, mai ales că în 2012 a fost constituită şi o Asociaţie a Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, care include 40 de membri (cu un efectiv de circa 2.000 de animale) din 10 judeţe. Chiar dacă pentru mulţi creşterea vacilor pentru carne este un sector mai puţin cunoscut, în România sunt şi fermieri care au deja tradiţie pe acest segment. Cei mai mulţi îşi scot cheltuielile din vânzarea de animale pentru reproducţie şi tăuraşi pentru îngrăşat, livraţi în general în Grecia şi Spania, şi mai puţin din sacrificarea animalelor la abatoarele autohtone. Şi pe bună dreptate, mai ales că acestea nu fac diferenţa între carnea provenită de la vaca de carne (mai slabă) şi cea de la un animal normal.

.... articolul complet pe baza de abonament, detalii ....

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2013