Tinerii de la sate vor să devină jandarmi
Atraşi de un salariu motivant, de garanţia unui loc de muncă sigur, tot mai mulţi tineri din mediul rural doresc să îmbrace uniforma militară. Un loc de muncă într-o unitate a Jandarmeriei Române este o soluție pentru sute de tineri posesori de diplome de bacalaureat, care au absolvit o facultate sau un masterat şi nu își găsesc de lucru în actualul context economic. Pentru unii dintre cei care îşi depun dosarele pentru admiterea într-o şcoală militară este împlinirea unui vis, acela de a purta haina militara, iar pentru alţii armata înseamnă disciplină şi o carieră în slujba poporului.
Selecţie în două etape pentru tinerii jandarmi
Cei interesaţi să îmbrace uniforma de jandarm, după ce trec prin liceu sau chiar facultate, o pot face la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş“ din Fălticeni sau la Şcoala de Subofiţeri din Drăgăşani. În ultimii trei ani, la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş“ din Fălticeni, cei mai mulți candidaţi înscrişi şi implicit absolvenţi provin din satele României. Conform locotenent-colonel Ipate Cristian, purtătorul de cuvânt al şcolii, în seria 2016 – 2018, din 489 de candidaţi înscrişi, 243 erau din mediul rural, în urma examenului de admitere fiind admişi pe cele 175 de locuri 89 de tineri din mediul rural. În seria 2017, din 496 candidaţi înscrişi, 296 au fost din mediul rural, iar 200 dintre ei au ocupat cele 350 locuri. Şi în seria 2018, din 734 candidați, 381 au fost din mediul rural, pe cele 350 de locuri fiind admişi 186 de tineri de la sate.
De la col. Ionel Postelnicu (foto), comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş“ din Fălticeni, am aflat că tinerii care doresc să urmeze o carieră de subofiţeri jandarmi trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, să nu fi avut probleme cu legea şi să se prezinte la inspectoratele judeţene de jandarmi pentru completarea dosarului. Prima etapă de selecţie constă în evaluarea psihologică şi examinarea medicală a candidaţilor, activităţi realizate la inspectoratele judeţene de jandarmi, după care urmează contravizita medicală, proba de evaluare a performanţelor fizice şi proba de verificare a cunoştinţelor, care se susţin la sediul unităţilor de învăţământ pentru care au solicitat înscrierea.
Din luna august, tinerii se pot pregăti la Fălticeni
Pentru sesiunea de admitere din luna august sunt alocate şcolii militare fălticenene 350 de locuri, dintre care şase locuri pentru minorităţi (patru pentru minoritatea romă şi două pentru alte minorităţi). Acelaşi număr de locuri este păstrat şi pentru sesiunea de admitere din ianuarie 2019.
„Din cele 350 de locuri vom pregăti pentru Serviciul de Informaţii Externe 15 viitori subofiţeri, deci alte oportunităţi pentru cei ce vor să-şi dezvolte cariera militară.
Până pe 15 iunie se depun cererile de înscriere la structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor judeţene de jandarmi. Tot acolo, cei care îşi doresc o carieră în Jandarmeria Română vor completa dosarul cu toate documentele necesare, vor fi consiliaţi de specialiştii în resurse umane, vor avea toate detaliile necesare pentru testarea psihologică, descriere completă a fişei medicale şi vor primi răspuns la toate întrebările pe care le au despre şcolarizare sau viitoarea carieră“, ne-a spus col. Ionel Postelnicu.
Tot legat de admiterea la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, col. Ionel Postelnicu a precizat că, din luna ianuarie a.c., nu se mai impune limită de înălţime pentru concurenţi, în prezent fiind şi elevi cu o înălţime de 1,5 metri. Un alt aspect clarificat a fost cel al semnelor particulare şi al tatuajelor.
„Semnele particulare şi tatuajele trebuie să fie acoperite de vestimentaţia de vară. Asta înseamnă tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi până la genunchi, atât la băieţi, cât şi la fete. Dacă sunt acoperite de vestimentaţie, tânărul poate candida“, a precizat comandantul şcolii.
Probe eliminatorii şi test grilă pentru verificarea cunoştinţelor
Pentru sesiunea de admitere din această toamnă, tinerii care au fost declaraţi apţi de inspectoratele judeţene de jandarmi vor fi prezenţi la şcoală în dimineaţa zilei de vineri, 24 august.
„Începând cu această serie, înscrierea are loc într-o singură zi, de dimineaţă până seara. Sâmbătă şi duminică vor fi probele eliminatorii, vizita medicală, proba de testare a aptitudinilor fizice şi se va stabili graficul admiterii. Traseul trebuie parcurs într-un timp de 2 minute 25 de secunde, indiferent de sex; cu pregătire nu este greu, fiind obţinuţi timpi foarte buni de majoritatea concurenţilor.
Pe data de 2 septembrie va avea loc proba scrisă la limba română şi la limba străină, engleză sau franceză. Testul va fi format din 90 de întrebări tip grilă, 60 la limba română, 30 la limba străină. În urma rezultatelor obţinute, clasificarea va fi în ordinea descrescătoare a punctajului, fără discriminare bărbaţi şi femei“, ne-a spus col. Ionel Postelnicu.
700 de viitori jandarmi se pregătesc în sistem alternativ
În şcoala militară din Fălticeni se pregătesc în prezent 700 de elevi, în sistem alternativ. Şcoala durează un an, sunt trei luni de şcoală (teorie şi activităţi practice), patru luni de practică în unităţile Jandarmeriei Române, încă trei luni de şcoală, după care urmează examenul de absolvire şi repartiţia în unităţile Jandarmeriei Române.
„Am avut o concurenţă mai bună în luna ianuarie faţă de luna septembrie. În ianuarie, la proba scrisă au fost doi pe loc; iniţial au fost mult mai mulţi, dar au picat la proba de verificare a aptitudinilor fizice, respectiv traseul tehnico-aplicativ. La ultimele sesiuni se observă o creştere a elevilor admişi care au studii superioare. Asta înseamnă că aducem oameni de calitate în structura jandarmeriei“, a precizat col. Postelnicu.
Silviu Buculei
tineri, jandarmi, tineri de la sate
- Articol precedent: Cu doar 500 de euro poți avea 15°C în solar toată iarna
- Articolul următor: Cu doar 8.000 de euro România ar putea avea aparatul care testează prospețimea produselor la raft