Lumea satului 750x100

update 2 Dec 2020

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 ianuarie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În centrul şi nordul ţării, valorile temperaturii medii diurne vor fi apropiate de mediile climatologice.

Sunt posibile cantităţi de precipitaţii în general normale, la nivelul întregii ţări.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, speciile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări temporare ale proceselor bio­logice ale plantelor, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, temperaturile minime scăzute din intervalele reci, situate sub limitele biologice critice (-10...-15...-20C) de rezistenţă a plantelor, precum şi absenţa unui strat protector de zăpadă vor putea afecta parţial sau total aparatul foliar, în special la culturile semănate în afara epocii optime.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă se vor semnala fazele de înfrunzire şi înfrăţire. În semănăturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Recomandări de specialitate:

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la orzul şi grâul de toamnă;

• Fertilizarea culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare:  Dr. Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL