update 7 Feb 2023

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 decembrie 2012

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal în aproape toată ţara, cu excepţia Dobrogei, unde sunt posibile valori termice mai ridicate în raport cu mediile multianuale. De asemenea, în nordul Munteniei şi al Olteniei, temperaturile medii diurne se vor situa sub normele climatologice.

Pe ansamblu, se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar local, în centrul, nord-estul şi sud-estul teritoriului agricol, acestea vor putea depăşi normalul perioadei.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Local, în sudul şi sud-estul teritoriului, este posibil să se înregistreze deficite moderate de apă în sol.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, la cerealierele de toamnă procesele fiziologice se vor desfăşura în general mai lent, fiind posibilă chiar încetarea treptată a vegetaţiei, în special în zonele de cultură din nordul şi centrul ţării. Totodată, în regiunile unde temperaturile minime ale aerului vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale culturilor de toamnă (-10...-15C) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări/arsuri ale vârfului frunzelor, în special în culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de iernare.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de înfrunzire şi înfrăţire, iar cele tardive se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia, în majoritatea zonelor agricole.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea verificării siste­matice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă (orz şi grâu);

• Fertilizarea culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL
LUMEA SATULUI, NR.24, 16-31 DECEMBRIE 2012