Lumea satului 750x100

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 decembrie 2012

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în sud-estul ţării se vor înregistra valori medii diurne ale aerului mai ridicate comparativ cu normalul perioadei.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează cantităţi de precipitaţii peste mediile multianuale în majoritatea zonelor agricole, exceptând sud-estul şi local vestul ţării, unde cantităţile de apă se vor situa în limite nomale.

Starea solului

Pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă va prezenta valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În Bărăgan, cea mai mare parte a Dobrogei, vestul Banatului şi local în estul Moldovei se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua uşor mai lent în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia zonelor depresionare, unde plantele se vor afla în stadiul de repaus bio­logic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile semănate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

În funcţie de data semănatului, precocitatea hibrizilor şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:

• Administrarea îngrăşămintelor mi­nerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Oana OPREA, Dumitru ANGHEL
LUMEA SATULUI NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2012