Lumea satului 750x100

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, la 80 de ani de existență

De când Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București și-a deschis porțile pentru public au trecut 80 de ani. La început, Dimitrie Gusti, întemeietorul acestui lăcaş de cultură, a adus aici 29 de gospodării. Astăzi numără 370 de monumente și peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, devenind astfel unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa. Șirul evenimentelor aniversării celor 80 de ani de la înființare a ținut o săptămână întreagă. Pe ulițe au fost prezenți sute de vizitatori, zeci de meșteri, artiști și ansambluri folclorice, au fost organizate întâlniri tematice, lansări de carte și multe alte evenimente care au demonstrat încă o dată de ce Muzeul Național al Satului este cel mai vizitat muzeu din România.

Evenimente grandioase

În semn de apreciere pentru întreaga activitate, muzeul a fost decorat de Preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii“. În prima zi în care au fost organizate evenimente, Ziua costumului național, a avut loc un dialog între tradiție și modernitate. Participanții s-au bucurat de o paradă a costumului popular din patrimoniul muzeului, dar și de o paradă de modă organizată de designerul Liza Panait. Intitulată Albastru de Voroneț, colecția cuprinde 38 de piese pictate manual și care au broderie mano­mecanică. „Am încercat să reinterpretez motive tradiționale din zone Bucovinei și a Moldovei, să le aduc în modernitate și să le dau un aer fashion. Rochia de mireasă a fost realizată din dantelă prețioasă, împreună cu un model cusut manual, ce are o vechime de peste 80 de ani, pe care l-am cumpărat tot din zona Moldovei. Sper că s-a simțit mesajul pe care am vrut să îl transmit, pentru că iubesc foarte mult costumul popular, îl consider cea mai mare valoare culturală a unui popor. De aceea încerc să păstrez tradiția și meșteșugurile și să transmit cât pot de mult pentru a ne cunoaște și păstra identitatea și în viitor“, a declarat Liza Panait.

Onoruri militare i-au întâmpinat pe invitați în ziua de 17 mai, ziua aniversării. Numeroase personalităţi din viața politică și culturală coti­diană, reprezentanți ai bisericii ortodoxe române, ai preşedinției și ai Casei Regale, 20 de ambasadori, dar și reprezentanţi ai altor muzee în aer liber din Europa, alături de un public numeros, au participat la eveniment. Prezent la manifestare, prim-ministrul României, Dacian Cioloș, a demonstrat cât de bine cunoaște istoricul muzeului şi cât de mult îl apreciază. „Muzeul Satului este un loc de retragere pentru mine, de reculegere și de reîncărcare a bateriilor atunci când e mai greu să mă retrag în mediul rural, să trec Carpații. Este un loc de suflet și sunt convins că nu doar pentru mine, ci şi pentru mulți alţi bucureșteni. Muzeul Satului este un loc de refugiu în care ne regăsim și ne reîmpăcăm cu natura și nu doar cu natura exterioară, ci și cu natura noastră interioară. Aș putea spune că muzeul reprezintă fructul material a tot ceea ce a însemnat școala sociologică românească, o școală fundamentată pe valorile satului românesc. Este cel puțin un muzeu național pentru că, dincolo de valoarea pe care el o are pentru noi, românii, are și o valoare europeană deoarece este unul dintre primele trei muzee în aer liber din Europa“, a declarat prim-ministrul României.

Numeroși invitați de seamă au luat cuvântul și au primit la rândul lor din partea reprezentanților muzeului trofeul aniversar. Valoarea incontestabilă a muzeului a fost recunoscută și de președinta Asociației Muzeelor în Aer Liber din Europa, doamna prof. dr. Katarina Frost, care a declarat: „Când am sosit, am fost întrebată dacă îmi place muzeul. Nu îl văzusem încă, așa că nu puteam răspunde la această întrebare. Dar acum pot spune că îmi place foarte mult. E o minunată colecție de monumente, o colecție de istorie a României. Sunt bucuroasă să aflu că ați păstrat-o în ciuda diverselor momente grele din istorie.“

Deschiderea Satului Nou

În speranța că ziua de 17 mai va avea o importanță și mai mare peste ani, a fost inaugurat și Satul Nou situat lângă satul lui Dimitrie Gusti. Întins pe o suprafață de 3,5 ha, acesta reprezintă un proiect de dezvoltare a muzeului și a fost „adus“ la Bucureşti după 10 ani de cercetări în peste 600 de localităţi din România. „Proiectul a fost început prin crearea infrastructurii, așa cum ar trebui să se construiască fiecare sat. Apoi am transferat din teren monumente, după metoda Școlii Sociologice de la București, unele dintre ele salvate: salonul de dans, cabana silvică sau cantonul de drum. În mijlocul satului se află biserica Turea care va fi resfințită în toamna acestui an și va fi funcțională, pentru a se putea oficia slujbe de botez și de cununie. Proiectul nu este finalizat, trebuie să mai aducem o casă tătărească și o școală care va fi funcțională. Este important de menționat că în acest Sat Nou totul se va mișca. Avem o zonă de joacă pentru copii, sunt și câteva animale prezente și vrem să vorbim mai mult în acest spațiu despre multiculturalitate“, a declarant conf. univ. dr. Paula Popoiu – director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

De-a lungul celor 7 zile în care au fost organizate evenimente speciale, au existat numeroase momente încărcate cu emoții aparte. Artiști renumiți au încântat vizitatorii, meșterii populari le-au arătat acestora ce se pricep să facă și le-au pus la dispoziție diverse obiecte care reprezintă rodul muncii lor, ansamblurile folclorice venite din toate zonele geografice ale țării au oferit reprezentații pe scenă, dar și pe alei atunci când erau rugați de vizitatori să le mai arate ceva și lista ar putea continua pentru că oriunde pășeai în muzeu simțeai cu adevărat bucuria sărbătoririi celor 80 de ani.

E greu de remarcat o singură impresie prin care să rezum activitatea muzeului; cred că fiecare dintre cei aproximativ 500.000 de vizitatori anuali au propria concluzie și poate elementul comun îl constituie tocmai dorința de a reveni și peste ani în același loc neschimbat pentru a simți importanța sintagmei veșnicia s-a născut la sat.

GALERIE FOTO

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr 11, 1-15 iunie 2016, paginile 52-53

Mai multe din această categorie: Viscri, satul devenit celebru la Palatul Buckingham »