Imprimă această pagină
Articole revista 17 Mai 2016, 12:14

Ferma de lipitori, o afacere cu „medicamente vii“

Scris de

Ca să supraviețuiești în jungla capitalismului trebuie să fii ingenios. Unii rămân fideli vechilor tipare, în vreme ce alții aduc „culoare“ peisajului românesc prin afacerile neobișnuite pe care le pun în funcțiune. Așa a apărut în 2009 și ferma de lipitori din localitatea Cârligele, județul Vrancea, o afacere manageriată de doamna Veronica Burgă.

Singura biofabrică autorizată din țară

Lipitorile medicinale sunt folosite astăzi în medicina umană și veterinară, industria farmaceutică și în cosmetică pentru realizarea unor produse ce conțin hirudina extrasă din aceste nevertebrate. Doamna Burgă este unul dintre pacienții care s-au convins de beneficiile tratamentului cu lipitori. Efectele terapeutice ale acestor viețuitoare au convins-o de importanța lor, dar și de potențialul economic pe care l-ar putea avea.

În 2009 hirudoterapia era puțin cunoscută și nu exista o biofabrică de lipitori în România. A fost așadar deschizătoare de drumuri. După ce s-a documentat privind tehnologia de creștere și reproducere a hotărât să înființeze o fermă de lipitori. Aşa că a început construcţia unei clădiri cu o suprafață de 625 mp, special proiectată pentru această activitate. Biofabrica a fost concepută la o capacitate de 1 milion de exemplare. Apoi a achiziționat primul lot de lipitori matcă. În 2010, la un an de la implementarea proiectului, a primit autorizație de funcționare, iar astăzi biofabrica are peste 150.000 de lipitori.

lipitori de o zi

Proiectul dnei Burgă a rezistat pe piață, iar portofoliul societății cuprinde atât clienți din țară, cât și din străinătate – exportul a început încă din 2010. Fără a intra în detalii „intime“ privind rentabilitatea afacerii, dna Burgă spune că este un sector de activitate către care se pot îndrepta toți cei care au perseverență în afaceri și care nu așteaptă câștiguri imediate. Pentru o fermă cu o capacitate de 400.000 de lipitori este nevoie de o investiție de 150.000 de euro, spune managerul din Cârligele.

Atenţie la crescătorii neautorizaţi!

După șase ani de funcționare, biofabrica de la Cârligele s-a dovedit un proiect viabil în pofida tuturor provocărilor. Respectarea normelor şi profesionalismul i-au asigurat menţinerea pe o piaţă asaltată şi de crescători neautorizați care, sub costurile de producţie ale fermelor autorizate, vând lipitori luate din baltă. Induși în eroare de prețul mai mic, unii cumpărători aleg varianta mai ieftină, fără să știe că îşi expun sănătatea unor riscuri. În plus, cei care vând astfel de lipitori aduc un prejudiciu și economiei societăților plătitoare de taxe şi impozite. Prin convenția de la Washinghton din 1973 lipitoarea a fost declarată specie protejată.

Aşa că pentru a vinde exemplarele dna Burgă trebuie să obțină avize de la mai multe instituții: Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Academia Română etc. Deocamdată în România lipitorile sunt distribuite către persoane fizice, dar şi juridice. În Germania, spre exemplu, o fermă de lipitori poate vinde doar către o firmă similară ei sau către cabinete medicale unde există medici atestați în hirudoterapie, iar persoanele fizice nu pot cumpăra lipitori decât din farmacii. Dna Burgă spune că a făcut demersuri pentru a înregistra lipitoarea ca medicament, dar nu s-au aprobat.

Condiții de întreținere

Ca să crești și să reproduci lipitori trebuie să cunoști biologia acestor nevertebrate și condițiile pe care le au în mediul natural. Sunt date importante pentru o dezvoltare normală și sănătoasă a lipitorilor în captivitate. Se acordă o atenție deosebită luminozității, temperaturii, umidității, zgomotului și se evită expunerea lipitorilor la substanțe chimice. Aceste nevertebrate depun coconi tot anul, iar în laborator se face o selecție a lipitorilor-mamă. O singură lipitoare poate avea între 80-150 descendenți care încă de la eclozare sunt identici cu mama lor.

coconi lipitori

Puietul are nevoie de o îngrijire specială care implică hrănirea lor cu sânge proaspăt pus în intestine sau în site ce au la bază o membrană de colagen prin care puișorii pătrund cu mușcătura lor până la sângele proaspăt pus într-un alt vas. Lipitorile rămân în laborator 18-24 de luni înainte de a pleca spre clienți. Lipitorile sunt hrănite intensiv aproximativ 10 luni, după care urmează o perioadă de carantină într-un spațiu special amenajat, aseptic. Practic, timp de patru luni nu sunt hrănite, iar după această perioadă de carantină lipitorile pot fi distribuite către clienți. Sunt transportate în săculeți umeziți, pe un pat de burete umed, închise în cutii de polistiren. Este foarte important de menționat că există foarte mulți vânzători de lipitori pe Internet care nu au autorizație de funcționare și nicio sursă sigură pentru proveniența lipitorilor.

Cei care cumpără de la crescătorii care nu au documente ce atestă faptul că lipitorile lor sunt crescute în captivitate se expun unor riscuri.

În saliva lipitorii se găsesc 300 de substanțe biologic-active ce asigură efecte curative. Lipitoarea are acțiune reflexogenă, mecanică, biologică și cuantică, vindecă rănile purulente. Specialiștii în terapii alternative susțin că este o metodă eficientă în tratarea sterilității, micșorează durata reabilitării în caz de hepatită virală și tratează paralizia vertebrală.

sala de crestere lipitori Romania

Lipitorile de laborator nu prezintă riscuri din punct de vedere medical pentru că sunt hrănite cu sânge de origine animală controlat biologic, ce provine de la abatoare avizate sanitar-veterinar. Lipitorile livrate sunt însoțite de certificatul de conformitate și instrucțiunile de întreținere și păstrare. Odată ajunse la client, lipitorile trebuie păstrate în apă într-un borcan de sticlă acoperit cu o pânză.

Spre deosebire de lipitorile din natură care ajung la maturitatea reproductivă abia la un an, cele crescute în laborator se pot reproduce de la 6-8 luni. Dezavantajul este că această creștere forțată le reduce viața cu câțiva ani. Lipitorile medicinale seamănă cu cele sălbatice, cu mențiunea că unele pot fi mai deschise la culoare.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 22052
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite