Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Tehnologia ecologică de cultivare a ardeiului

Tehnologia ecologică de cultivare a ardeiului
Distribuie:   

Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul (Capsicum Annuum L.) s-a extins, fiind astăzi cultivat în multe areale, în câmp liber, în sere și spații protejate. Considerat o legumă complexă, bogată în proteine, vitamine, minerale, caroten și lipide, ardeiul este de fapt o bacă, un fruct cu dimensiuni și forme diferite, în funcție de varietate și soi.

Primăvara pregătirea terenului presupune nivelarea acestuia, modelarea, irigarea înainte de semănat pentru germinarea semințelor și mulcirea cu folie de polietilenă. Epoca de semănat este 25 februarie – 10 martie, iar norma de sămânță 0,8 kg/ha – 1kg/ha. Pentru că vorbim de tehnologia ecologică de cultivare a ardeiului trebuie să menționăm tratamentele aplicate pentru germinarea semințelor. În acest sens este recomandat tratamentul cu zeamă de usturoi și infuzie de coada-calului, realizat din 50 g de plantă uscată la 1 litru de apă, macerat 30 de minute și apoi filtrat.

În ceea ce privește lucrările de întreținere aveți în vedere dirijarea factorilor de mediu, iar pentru stimularea creșterii răsadurilor puteți folosi purin de urzică uscată (200 g de urzică uscată la 10 litri de apă, macerate 12-14 zile) în diluție 1 la 20 sau purin de urzică crudă (1 kg de urzică crudă la 10 litri de apă, macerate 12-14 zile) diluată în aceeași proporție.

Măsurile pentru înființarea culturii de ardei se stabilesc în funcție de tipul culturilor practicate. Ca urmare, vor fi situații de înființare a culturilor prin răsad și de înființare a culturilor prin semănat direct.

La înființarea culturii prin răsad plantarea se face manual, iar epoca de plantare depinde de varietatea cultivată – în zone de sud între 1-15 mai. Răsadurile se plantează câte 2 rânduri pe stratul înălțat la intervale de 70 cm între rânduri. Distanța între plante pe rând depinde de varietate, aceasta fiind cuprinsă între 15 și 20 cm, în timp ce densitatea este de 66.600 – 88.800 plante/ha.

Ca lucrări de întreținere menționăm completarea golurilor și udarea solului după plantare cu infuzie de coada-calului pentru protejarea plantelor de boli criptogamice. În acest sens se folosesc 300 g de plantă uscată care se fierb în 5 litri de apă, timp de 30 minute și după răcire se aplică în diluție 1:5. Apoi, este nevoie de prășit, dacă nu s-a folosit metoda prin mulcire și fertilizarea plantelor folosind purin de Taraxacum officinale (150-200 g de frunze uscate în 10 litri de apă) nediluat. Și să nu uităm, la ardei se recomandă irigarea prin picurare.

Ca lucrări speciale puteți lua în considerare asocierea (perdele de porumb și busuioc), mulcirea solului cu resturi organice vegetale și rărirea fructelor (5-6 fructe).

Dr. ing Elena CATANĂ

ecologic, ardei, cultivarea ardeiului

Alte articole:

Cât costă și cum se realizează certificarea ecologică

Fertilizanți 100% organici care „se bat“ cu seceta

Iașul are prima pâine cu maia din țară certificată ecologic

Agricultura ecologică, provocarea secolului XXI

Biotehnologiile - soluția viitorului (IV)

Agricultura eco și alimentația