Cum să-ți produci singur butașii de vie
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
În varianta în care doriți să vă produceți vița-de-vie în gospodărie, iată câteva sfaturi practice:
Luna februarie-martie: se cumpără portaltoii de la unitățile de cercetare ori firme autorizate; se recoltează altoii din soiurile pentru care se dorește multiplicarea (Muscat de Hamburg, Afuz-Ali, Fetească albă și neagră, Chardonnay, Merlot). Se fasonează portaltoii și altoii, se țin la umectare și apoi se altoiesc manual (în despicătură). După altoire, materialul va fi parafinat (parafină cu biostimulatori) prin imersie, pentru asigurarea calusării la punctul de altoire. Butașii sunt stratificați în cameră caldă, într-un substrat format din păiș (în loc de turbă) și nisip fin. După fixare, aceștia sunt complet acoperiți cu alt strat de nisip. Urmează două săptămâni cu temperaturi de peste 30°, o săptămână cu temperaturi mai mici și o alta de acomodare sau călire (aerisire puternică).
Aprilie-mai: Butașii sunt scoși în câmp și plantați pe biloane, la o distanță care să asigure o densitate de 25-30 fire la metru liniar. Biloanele sunt protejate cu folie, pentru a împiedica evaporarea apei și pentru a menține solul curat de buruieni. Pe timpul verii se udă ori de câte ori este nevoie și se aplică toate tratamentele specifice împotriva bolilor și dăunătorilor.
Noiembrie: se recoltează materialul săditor, se sortează pe soiuri, în pachete de 20 de bucăți și se stratifică din nou, cât să reziste întreaga iarnă, în varianta în care plantarea se va face primăvara.
Maria BOGDAN
Articole înrudite
-
„Piața vinului din România este foarte concurențială“
in Actualitate -
Soiuri (PIWI) rezistente pentru o viticultură durabilă
in Agrotehnica -
Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor în sezonul rece
in Agrotehnica -
La ICDVV Valea Călugărească, producții cu 41% mai mici față de 2021
in Actualitate -
SCDVV Blaj - 75 ani de excelență în cercetare-dezvoltare și inovare
-
Vinul artizanal
in Agrotehnica -
„Evadare în Dealu Mare“, un eveniment de promovare a cramelor românești
in Turism -
Gramma, povestea vinului din Vișan
in Agrotehnica -
Culesul strugurilor la Domeniile Ostrov a demarat cu un ospăț în vie
in Actualitate -
Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
- NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
- FACTORUL RUSSEN
- Ferma mică mixtă de familie, șansa zootehniei
- PREȚUL IGNORANȚEI
- A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“