Condimentele au și valențe terapeutice. Știai că de exemplu tarhonul poate fi un bun înlocuitor pentru sare?
O mâncare devine gustoasă nu doar datorită iscusinței bucătarului, a rețetei sau a ingredientelor de bază, ci și datorită condimentelor. Dacă în perioada comunistă în bucătării se foloseau cu precădere sarea și piperul, considerate sfinte în mâncare, după anii 90 au apărut pe piață tot felul de condimente ce au în compoziție și ingrediente chimice care mai de care mai convingătoare că pot oferi un gust mai bogat mâncării, dar care pot provoca de multe ori alergii și pot deveni chiar dăunătoare sănătății. Din acest motiv, doamna Iuliana Barbu, cea despre care ați citit adesea în cadrul revistei noastre, s-a gândit ca, pe lângă deja cunoscutele și apreciatele ceaiuri de plante ce provin din culturi ecologice, să aducă pe piață și o serie de condimente naturale care pot fi folosite cu scop terapeutic.
Busuioc, cimbru, cimbrișor și tarhon
Aceste plante nu sunt o noutate pentru nicio gospodină sau bucătar însă, folosite corect, pot avea numeroase beneficii asupra sănătății. Despre toate aceste plante doamna Barbu ne-a oferit detalii privind beneficiile utilizării în mâncare și ne-a recomandat să alegem cât mai des condimente bio pentru propria bucătărie. De exemplu, busuiocul este folosit în mai toate bucătăriile internaționale, are o aromă puternică și se recomandă a fi folosit pentru prepararea cărnii gătite cu vin roșu, a pastelor italienești, a ciorbelor și a salatelor. Datorită aromei puternice, este recomandat să fie adăugat mâncării chiar înainte de a fi servită, iar pentru a fi păstrat mai mult timp trebuie depozitat într-un recipient cu închidere ermetică.
Cimbrul este o plantă aromată care oferă iuțeală mâncării, motiv pentru care poate înlocui cu succes piperul. Se folosește în general pentru prepararea legumelor, a peștelui, a cărnii sau a supelor. În popor cimbrul este considerat leac pentru melancolie sau migrene, dar și remediu în tratarea astmului și a sinuzitei. Deoarece este bogat în potasiu, ajută la controlul tensiunii arteriale, magneziul ține inima sănătoasă, iar vitaminele A, C și E contribuie la ajutarea organismului să lupte contra infecțiilor și mențin pielea sănătoasă.
„Avem și un condiment înlocuitor de sare“, așa ne-a prezentat doamna Barbu tarhonul care, adăugat mâncării oferă un gust ușor sărat. Este folosit pentru prepararea cărnii de pui, a peștelui cu legume, iar datorită mirosului deosebit dă aromă sosurilor. Aşadar, tarhonul este benefic pentru toți cei care vor să evite consumul de sare și este indicat cu precădere celor care țin regimuri alimentare.
„Mai avem și cimbrișorul care are efect antifungic și se poate pune chiar și în prăjituri deoarece are un gust dulceag, de bomboane. Pentru copii este un excelent antihelmintic împotriva viermilor intestinali, deci părinții trebuie să știe că se poate face foarte ușor terapie cu ajutorul condimentelor“, a adăugat Iuliana Barbu.
Condiment bio universal
Dedicându-și viața studiului plantelor aromatice și medicinale, doamna Barbu a găsit și rețeta condimentului bun la toate… felurile principale de mâncare. Este vorba despre condimentul bio universal care are în compoziție, ca toate celelalte condimente, doar plante obţinute din agricultură ecologică 100%: cimbru, cimbrişor, melisă, salvie, fenicul, mărar, pătrunjel, busuioc și ceapă stufat. Acesta favorizează arderile, îmbunătățește digestia, ajută la arderea surplusului de grăsimi din organism și îmbunătățește digestia.
Poate fi folosit pentru prepararea supelor, a fripturilor, indiferent de carnea folosită, a mâncărurilor tradiționale și multe altele.
Condimente cu rol antiinflamator sau afrodisiac
Pe lângă gust și savoare, condimentele pot avea și alte întrebuințări și acest lucru poate fi posibil doar dacă sunt folosite în combinația ideală. De exemplu, doamna Barbu ne oferă, pe lângă condimentele din culturi ecologice, și condimente cu rol antiinflamator sau afrodisiac, 100% naturale și acestea. De exemplu, cel cu rol antiinflamator este un amestec ce conține turmenic, cimbru, busuioc, cardamom, cuișoare, ghimbir, piper negru și chili. Adăugat în mâncare, acționează benefic împotriva reumatismului, a artritei sau a durerilor musculare, mai ales datorită combinației între turmenic, un antiinflamator natural, și ghimbir, un agent antibacterian și antiseptic al naturii. De menționat însă că acesta nu trebuie privit și folosit ca un medicament, ci ca un adjuvant care aduce numeroase beneficii sănătății.
Condimentele afrodisiace pot fi folosite atât la prepararea deserturilor, cât și a felurilor de bază. Exemplul de condiment afrodisiac dulce pe care ni-l propune doamna Barbu conține scorțișoară, vanilie, nucșoară, ienibahar, cardamom, anason și zahăr brun. Poate fi folosit în prepararea cremelor, a umpluturii de cozonac și în special în rețetele de prăjituri cu ciocolată.
Condimentul afrodisiac picant are în componență rozmarin, ghimbir, chili, busuioc, fenicul și piper negru. Poate fi folosit pentru prepararea cărnii la grătar, a cartofilor prăjiți sau la cuptor, în pregătirea orezului sau a pastelor, oferind un gust ușor picant.
Acestea sunt doar câteva dintre condimentele ecologice pe care le putem folosi cu succes în bucătărie, pentru că, deși suntem tentați de ambalaje și reclame, trebuie să alegem și produse din natură care pot oferi și gust, dar mai ales un strop în plus de sănătate.
Loredana Larissa SOFRON