Articole revista 05 Aprilie 2016, 12:08

Când și în ce condiții se execută lucrarea de tăvălugit?

Scris de

În reușita unei culturi agricole calitatea lucrării de semănat este hotărâtoare, alături de respectarea epocii optime. Sămânța trebuie încorporată pe un substrat de sol așezat care să aibă duritatea aparentă (Da) 1,20 g/cm3 pentru a beneficia de aportul capilar al apei din adâncime. O arătură proaspătă este foarte afânată, are Da 0,8-1,0 g/cm3 și în acest caz este necesară tăvălugirea care presează solul pe 10-15 cm adâncime.

Un sol mijlociu, când este aprovizionat cu apă la capacitatea totală, conține 43% apă care este ușor accesibilă plantelor, iar când conține doar apă higroscopică are 7,8% apă, care este total inaccesibilă plantelor. Solul uscat mai conține apă higroscopică reținută cu o forță de 50-10.000 bari și apă policulară care este reținută cu o forță de 15-50 bari.

Plantele au capacitatea de a folosi apa care este reținută de sol cu forțe mai mici de 15-20 bari. Uneori la semănat, în special la semințele mici, este indicată folosirea tăvălugului prin care se asigură punerea în contact a semințelor cu particulele de sol. Dar nu întotdeauna lucrarea de tăvălugit se folosește cu discernământ și, pe lângă cheltuiala inutilă, poate deveni chiar dăunătoare. Ca orice lucrare a solului și tăvălugitul se efectuează când solul este reavăn, când are umiditatea optimă.

Ce rol are lucrarea de tăvălugit?

• Așază solul prea afânat, sfărâmă bolovanii și mărunțește solul, distruge crusta, culcă și presează plantele folosite ca îngrășământ verde și resturile vegetale pentru a se încorpora mai ușor în sol.

• Asigură o nivelare a solului, în special pentru culturi mai prețioase precum soia care, având păstăile situate spre baza plantei, nu pot fi recoltate de combină.

• Cerealele de toamnă însămânțate într-un teren prea afânat, în urma fenomenului de îngheț-dezgheț, rămân cu rădăcinile afară din sol (descălțarea cerealelor) și este necesară lucrarea de tăvălugit pentru a repune rădăcinile în contact cu solul.

• La însămânțarea semințelor mici care se încorporează la mică adâncime în sol, este necesară tăvălugirea pentru a pune sămânța în contact cu particulele de sol. Prin tăvălugire se asigură o răsărire cu 2-4 zile mai repede și cu 11-50% mai bună.

Ce tipuri de tăvălugi se folosesc?

Se întâlnesc tăvălugi cu suprafața netedă, de diferite mărimi ca diametru și cu greutate reglabilă. Apăsarea specifică pe sol a acestora este de 2,5-10 daN/cm2, iar rezistența la înaintare de 0,4-5 daN/cm lățime de lucru, în funcție de greutate. Tăvălugii netezi trebuie să lucreze în agregat cu o grapă ușoară, fie chiar de mărăcini, sau cu grapa cu colți reglabili cu colții înclinați spre înapoi pentru a realiza o ușoară mobilizare a stratului superficial al solului.

Cei mai folosiți sunt: tăvălugii inelari de tip Croskill, Cambridge ș.a. care au apăsarea pe sol de 1,5-4 daN/cm2 și rezistența la înaintare de 1,2-1,6 daN/cm lățime de lucru. Tăvălugii inelari îndeasă solul în adâncime, dar la suprafață acesta rămâne afânat.

În ce condiții trebuie folosită tăvălugirea la semănat?

• Când solul este uscat, sub apa higroscopică nu are rost tăvălugirea. Sămânța stă ca în sac și va germina numai după o ploaie. Dar în acest caz se însămânțează mai adânc pentru că o ploaie de câțiva mm o face să încolțească și apoi se usucă. Are loc „mințirea colțului“.

• Când solul are 1-1,5 apă higroscopică se va lucra solul cu grapa cu discuri pentru a-l vântura și a pierde această apă, pentru a se usca complet și apoi se însămânțează, evitând în acest fel „mințirea colțului“.

• Dacă se însămânțează în sol uscat și se tăvălugește, prin ascensiune capilară apa ajunge la nivelul seminței și atinge pragul critic de 1-1,5 apă higroscopică, se umezește, este atacată de ciuperci și mucegăiește.

• Dacă la semănat în sol există 1,5-2 apă higroscopică sămânța germinează, dar prin menținerea timpului uscat se ajunge la nivelul de 1-1,5 apă higroscopică și sămânța se usucă, mucegăiește.

• Rezultate bune dă lucrarea de tăvălugit când, în sol, la nivelul seminței este 1,5 apă higroscopică, dar dedesubt solul are 2,5-3 apă higroscopică și prin ascensiune capilară se asigură germinarea semințelor, răsărirea și creșterea plantelor.

Dr. ing. Vasile POPESCU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti