Litoralul românesc, gata pentru minivacanța de 1 Mai și Sf. Paști
Litoralul românesc rămâne una dintre cele mai solicitate destinații turistice pentru întâia minivacanță din an, Sf. Paști și 1 Mai, cele două sărbători suprapunându-se, în 2016, pentru trei-patru zile de odihnă. În 2015, de 1 Mai, potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc, din 99.000 de persoane, 25.000 au căutat stațiunile de pe malul Mării Negre, 21.000 au plecat la munte, 1.000 – în Deltă, 12.000 – în stațiunile balneoclimaterice și 40.000 au ales să-și petreacă timpul în pensiunile agroturistice. În 2016 litoralul are câteva noutăți, cele mai multe plăcute. Sau poate nu...
Noutăți pe litoral: 42 ha de plajă gratuită
Vestea bună este că, printr-un proiect de reabilitare a litoralului, în valoare de 170,45 milioane de euro (145,68 mil. euro finanțare nerambursabilă, prin Fondul de coeziune), plajele au fost extinse cu 60-100 de metri, respectiv cu 42 de hectare. Pe cinci sectoare turiștii vor găsi nisip fin și plaje noi: Mamaia Sud (între Melody și Pescărie), Tomis Nord (Pescărie – Delfinariu – strada Havana), Tomis Centru (străzile Havana – Renașterii), Tomis Sud (strada Renașterii – Portul Tomis) și Eforie Nord (Steaua de mare – Belona). În aceste perimetre înnisipate artificial, timp de cinci ani, ca o condiție a finanțării europene, hotelierii nu au voie să închirieze ori să așeze șezlonguri, plajele fiind sută la sută gratuite și destinate celor care preferă să stea la soare pe cearșafuri.
O tentativă de a scăpa falezele de kitsch
Consiliul local Constanța a adoptat un set de reguli noi privind amenajările de pe faleză. Hotelierii vor fi obligați să se adapteze noilor cerințe care țin de mobilier, culoare, calitate. Astfel, pe plajă se va interzice vânzarea băuturilor alcoolice, a alimentelor perisabile sau neambalate, inclusiv porumbul fiert. Vor dispărea amenajările tip bazar, cu kitsch-uri drept suveniruri, mașinuțe, biciclete, minicaruri de promenadă etc. Umbrelele și copertinele vor avea obligatoriu culorile alb, crem sau bej, se acceptă doar mobilierul din lemn, fier forjat sau plastic de calitate, cu design modern etc. Muzica de la barurile de la plajă va fi și ea oprită după orele 20.00-22.00. Pentru restul stațiunilor care aparțin de alte unități administrativ-teritoriale s-ar putea să găsim același peisaj din anii trecuți, deloc plăcut, cu spații verzi și plaje neîntreținute, degradate inclusiv de turiști. Un aspect de urmărit privește legea antifumat, dacă acesta va fi sau nu interzis pe plajă. Ar fi de preferat să fie, la câte milioane de resturi de țigări sunt ascunse în nisip!
Vama Veche, fără tabără de refugiați
Vama Veche, cândva un cătun pescăresc și boem, frecventat doar de turiștii excentrici, a devenit, în ultimul deceniu, cel mai căutat loc de pe litoral mai ales din cauza unui anumit tip de nonconformism, a muzicii și a distracției fără limită. Cu o plajă lată de 30-40 m și lungă de 300 m, satul și-a schimbat complet înfățișarea, prin apariția de construcții și spații comerciale noi. În această primăvară localnicii au fost însă tulburați de vestea că o fostă unitate de grăniceri, situată la 1 km de granița cu Bulgaria, ar putea fi transformată în tabără pentru refugiați. Oamenii au protestat în câteva rânduri, speriați fiind că turiștii vor ocoli Vama din această pricină, iar afacerile lor se vor duce de râpă. Reprezentanții Gărzii de Coastă spun că fosta unitate militară, reabilitată și pregătită într-adevăr pentru refugiați, va juca doar rol de centru de tranzit, unde eventualii migranți din Siria, Afganistan sau Irak, surprinși că ar încălca regimul frontierei de stat, vor fi triați, amprentați, identificați și apoi redirecționați înspre centrele speciale din alte zone ale țării. Și oficiali ai Primăriei Limanu, comună de care aparține Vama Veche, au confirmat, pentru noi, această variantă.
Maria Bogdan