Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

La Târlești, piese rare

Comuna Posești s-a înfrățit încă din 1990 cu o localitate din Franța. Nu este doar o chestiune formală, ca în atâtea alte locuri, ci totul s-a transformat într-o prietenie statornică, solidă, cu vizite anuale reciproce, cu sprijin mai ales dinspre Vest încoace. În urmă cu 20 de ani, de exemplu, aceștia au ajutat la consolidarea unui clădiri din satul Târlești, la granița cu Buzău, unde a funcționat, până când n-au mai fost copii suficienți, o grădiniță. Într-una dintre încăperi, profesorii și sătenii au improvizat o expoziție cu câteva obiecte din gospodăria țărănească de altădată și costume populare. Piesele vechi au stârnit atâta interes și entuziasm printre francezi încât aceștia au insistat să le fie dată strălucirea cuvenită. De cinci ani însă, de când grădinița s-a închis, clădirea s-a degradat sever, punând în pericol inclusiv structura clădirii de patrimoniu.

costum popular barbatescAnul acesta autoritățile au rezervat bani pentru a recupera casa, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, și a o repune în valoare ca muzeu sătesc. Intervențiile sunt gândite astfel încât să nu fie modificată arhitectura originală (prispă, pereți zugrăviți cu var, ferestre din lemn, în cruce).

Colecția de artă tradițională face, cum se spune, toți banii. Nu vorbim doar despre obiectele din gospodăria țărănească de la granița anilor 1800-1900 (ladă de zestre, vârtelniță, război vertical, ceramică, putinici, mașină de călcat cu jar, sită, copaie, doniță, căuș ), ci mai ales de câteva ștergare de perete, straițe și două costume populare absolut fascinante.

Costumul complet bărbătesc (ițari, ilic, cămașă) este datat din anul 1870, iar cel femeiesc (fotă și ie lucrate manual), din jurul anului 1880. Vorbim deci despre piese rare, cu o vechime de 130-140 de ani, toate exponatele în general împlinind centenarul.

Ideal ar fi ca autoritățile să găsească o soluție pentru a înscrie muzeul într-un circuit turistic; altfel, este mare păcat ca obiectele și mai ales cele două costume să nu fie văzute!

Maria BOGDAN

costum popular feminin