Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Plantele care cresc fără sol şi se hrănesc cu aer

Din dorinţa de a fi cât mai aproape de natură adeseori aducem în locuinţele noastre tot mai multe elemente naturale. Printre acestea se numără şi florile pentru că, plantate în ghiveci, acestea nu doar înfrumuseţează o încăpere, ci contribuie şi la crearea unui mediu de viaţă mai sănătos. Şi nu este greu să avem o plantă, două în casă pentru că paleta este variată şi ne putem alege florile după bunul plac – mai mari, mai mici, cu flori sau nu, în funcţie de cum avem timp să le îngrijim ş.a.m.d. Însă cum vi se pare ideea de a avea plante în casă care nu au nevoie de pământ, deci nici de ghiveci care adesea ocupă mult loc? Poate vi se pare straniu, însă chiar există astfel de plante, aeriene sau aerofite, care nu au nevoie de pământ şi se hrănesc cu... aer.

Cum îngrijim plantele?

Plantele aerofite au un aspect plăcut şi pot transforma o încăpere banală într-una modernă şi asta datorită dimensiunilor mici care permit ca acestea să fie aşezate într-o vază sau bol transparent, în ghivece suspendate sau pur şi simplu pe o farfurie, creând o imagine estetică plăcută privirii. Îngrijirea plantelor este cu mult mai simplă faţă de cele care necesită pământ şi asta deoarece îşi iau nutrienţii esenţiali din particulele de praf din aer, aşadar nu necesită aplicarea unor produse speciale, fertilizatori sau îngrăşăminte. Nici în ceea ce priveşte apa nu sunt foarte pretenţioase; ele trebuie udate, sub formă de duş sau scufundate în apă, destul de rar deoarece stochează o cantitate însemnată de apă şi sunt ajutate de umiditatea din aer, deci dacă mai uităm să le udăm nu riscăm să le pierdem foarte uşor. Lumina ar fi singurul element de care au mai mare nevoie, însă acest aspect se referă la existenţa luminii naturale în încăpere şi nu la amplasarea plantelor cât mai aproape de fereastră.

În lume sunt recunoscute peste 500 de specii, iar la noi în ţară sunt consacrate în special Tillandsiile. Specia este cunoscută şi chiar comercializată şi la noi în ţară; plantele provin din import, însă există intenţia de a le introduce în cultură, mai ales că interesul a crescut în ultimii ani, fiind din ce în ce mai căutată. Planta poate fi amplasată atât în încăperi, cât şi pe terasă ori balcon sau chiar pe scoarţa copacilor din curte. Fiind o plantă fără sol, este ferită de boli, fiindu-i asigurată o dezvoltare constantă, foarte rare fiind cazurile în care dobândeşte o boală virală sau fungică. În funcţie de specie, acestea pot avea şi flori, cele mai întâlnite fiind cele în nuanţe roz.

Loredana Larissa SOFRON