Articole revista 01 Februarie 2016, 12:57

Noi soluţii tehnologice de la Syngenta

Scris de

Competiţia, schimbările climatice, dar şi nevoile fermierilor obligă marile companii furnizoare de inputuri pentru agricultură să vină permanent cu noi soluţii pentru creşterea randamentului culturilor și să folosească totodată eficient resursele disponibile. Compania Syngenta şi-a început caravana evenimentelor de informare pentru fermieri pentru a pune la dispoziţia acestora soiuri şi hibrizi cu genetică de top.

Dacă ar fi să trecem în revistă realizările ultimilor ani, am putea spune că Syngenta şi-a consolidat portofoliul în cultura de cereale păioase, prin introducerea pe piaţa românească a primelor soiuri de grâu – Illico şi Ingenio, soiuri care au dovedit performanţă în producţie şi adaptabilitate în toate zonele de cultură. În plus, se pregăteşte din acest an intrarea pe piaţă a soiului Maisson recomandat pentru panificaţie.

Tot din acest an vor fi lansaţi noi hibrizi de floarea-soarelui high-oleic. Este vorba de SY Experto şi SY Gracia CLP care combină performanţa unei producţii stabile cu uniformitatea culturii şi conţinutul mare de ulei.

SY Experto este un hibrid semi-timpuriu, high-oleic cu tehnologia Clearfild, recomandat în toate zonele ţării. Prezintă toleranţă la Orobanche cumana rasa E, Sclerotinia, Phomopsis, Macrophomina şi rezistenţă la Plasmopara helianthi M9. Cu o densitate de 50.000-55.000 plante recoltabile/ha, pretabil pentru condiţiile de cultură intensivă, Experto a cărei talie este semiînaltă, a atins o producţie de 4.070 kg/ha la Brăila.

Despre SY Gracia CLP se spune că performează şi excelează, fiind primul hibrid high oleic cu tehnologia Clearfild Plus care combină 3 beneficii: producţie mare, uniformitate şi conţinut mare de ulei şi acid oleic. Este un semi-timpuriu cu aceleaşi particularităţi agronomice ca şi Experto, în plus este o plantă cu o aparenţă excelentă, aspect sănătos dat de efectul stay green. Alţi doi hibrizi de floarea-soarelui cu potenţial genetic de producţie peste standardele actuale, pregătiţi pentru tehnologia Clearfild Plus şi recomandaţi în acest an sunt SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP. Pe de altă parte Sumiko şi Subaro sunt doi hibrizi semi-timpurii intraţi anul trecut în portofoliul Syngenta, cu toleranţă la erbicidul Express care şi-au confirmat potenţialul productiv şi conţinutul mare de ulei.

În ce priveşte cultura porumbului, aici sunt recomandaţi hibrizii SY Zephyr, SY Dartona, SY Kreon şi SY Photon. Aceştia sunt adaptaţi pentru condiţii diferite de tehnologie şi vin în întâmpinarea fermierilor cu producţii ridicate şi stabile.

SY Photon este un hibrid semi-timpuriu, FAO 350, care a demonstrat o producţie de 9,9 t/ha în judeţul Călăraşi. Despre el se spune că este tolerant la secetă şi arşiţă, prezintă efectul stay green şi are o viteză de pierdere rapidă a apei din bob. Răspunde favorabil în condiţii diferite de tehnologie, obţinând producţii mari pentru grupa sa de maturitate.

Pe acelaşi segment de semi-timpurietate, SY Zephyr, FAO 390, oferă stabilitate, o vigoare bună la răsărire, toleranţă la secetă şi arşiţă fiind adaptat în majoritatea zonelor de cultură a porumbului. În judeţul Mureş s-a obţinut în 2015 o producţie de 10,5 t/ha cu un procent de 19% umiditate la recoltare.

Semănatul timpuriu determină indirect o eficienţă mai mare a erbicidelor preemergente, datorată unei mai bune mărunţiri a patului germinativ şi a terenului mult mai reavăn la momentul aplicării. Să nu uităm că erbicidarea în preemergenţă protejează investiţia încă din start, sporind producţia, hrăneşte cultura şi nu buruiana şi ajută în perioadele critice ulterioare. În acest sens specialiştii recomandă Dual Gold împotriva buruienilor graminee şi a celor cu frunză lată şi Forza pentru combaterea dăunătorilor.

Patricia Alexandra POP


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti