Gerul, un plus pentru unii fermieri
Schimbările climatice se resimt şi la nivelul agriculturii. Toamna lungă şi călduroasă, apoi gerul de la început de an au creat probleme în mai multe zone din ţară. Cu toate acestea, conform secretarului de stat MADR, Daniel Botănoiu, temperaturile negative au fost un plus pentru cei care cultivă cereale şi plante oleaginoase. „Grâul arată bine, rapița depășise o anumită fază de dezvoltare, iar temperaturile scăzute sunt și ele benefice pentru boli și dăunătorii de câmp, pentru că le mai distruge. Avem și plusuri, dar și minusuri. Pe partea de sud a țării, culturile însămânțate în toamnă sunt în regulă, pentru că avem până la 35-40 cm de zăpadă. Sunt zone în care a fost viscolită zăpada, dar, atât timp cât covorul este așezat, temperaturile scăzute nu produc efecte despre care să putem spune că sunt iremediabile.
În zonele celelalte, până la curbura Carpaților, sigur, au fost anumite probleme. Vorbim despre cele din partea Transilvaniei, pe partea de centru și nord-vest, pentru că stratul de zăpadă a fost mai mic, iar trei zile consecutive cu ger de minus 20°C în mod sigur afectează plantele. Însă trebuie ținut cont că zonele din centrul țării sunt cultivate mai mult cu cartofi, sfeclă și porumb și mai puțin cu rapiță sau grâu. Deci nu sunt suprafețe însemnate. Grosul producției este orientat pe partea de sud și sud-est“, a declarat Botănoiu.
fermieri, zapada, ger, temperaturi scazute
- Articol precedent: Să urmărim cu atenție reacția solului
- Articolul următor: Mazărea trebuie semănată în „mustul zăpezii“