Adama Sultan iulie 2020
update 23 Sep 2020

A fost certificat primul input ecologic românesc

La finele anului trecut compania românească Biohumus Sol din Buzău, care deține cea mai mare fermă de vermicultură din România, a primit pentru unul dintre produsele sale certificatul de input ecologic OKO BCS Garanție Germania.

Varianta lichidă a fertilizantului 100% natural ce are la bază humusul obținut cu ajutorul râmelor roșii de California devine astfel primul produs românesc certificat ca input ecologic destinat agriculturii organice pe 3 continente: Europa, America și Asia. „Încă din 2008, de când ne-am lansat pe piață, produsele Biohumussol au câștigat încrederea fermierilor, volumele de marfă solicitate crescând de 5-7 ori de la an la an. Ca semn de recunoștință față de clienții noștri am lansat până la sfârșitul lunii ianuarie o campanie de reduceri, oferindu-le fermierilor înregistrați ca operatori eco vouchere de până la 10.000 lei pentru Biohumussol lichid sau granulat, dar și reduceri de 10% celor care vor să încerce produsele noastre“, a declarat Mircea Voinea, directorul general al companiei. 

Plantele tratate cu acest îngrășământ au un sistem imunitar mai puternic, o rezistență mai mare la schimbările bruște de temperatură și la boli. În urma testelor realizate în timp, s-a observat că, acolo unde s-a aplicat fertilizantul humic, germinarea este mai rapidă, sistemul radicular este mai bun și mai puternic, înmugurirea este accelerată, creșterea mai rapidă și se înregistrează rezistență la bacterii și fungi. În plus, humusul de râmă din care se realizează extractul remediază solurile afectate de folosirea îndelungată a substanțelor chimice, repopulând solul cu micro-organisme benefice plantelor. Dar, poate ce este foarte important mai ales pentru consumatorul final, este faptul că acest tip de fertilizant reduce conținutul de nitrați din fructe și legume, blochează absorbția de metale grele, crește conținutul de fructoză și vitamine, îmbunătățind totodată gustul produsului.

Pentru fertilizarea foliară se recomandă o diluție de 1 la 100, pentru cea radiculară o diluție de 1 la 50, în timp ce pentru tratamentul solului se utilizează soluția 1 litru de fertilizant la 10 litri de apă. Având un rol important în germinarea plantelor, acesta poate fi folosit ca tratament presemănare, situație în care semințele se vor înmuia în soluția de 3% sau 1:30 timp de 24 de ore și apoi se vor semăna, dar nu mai târziu de două zile după tratament.

Având în vedere că Biohumussol este un produs organic, producătorul atenționează cultivatorii că livrarea se face la 60 de zile după plasarea comenzii.

Patricia Alexandra POP