Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 May 2021

Insecte nutritive pentru industria alimentară

Foto: wikipedia.org Foto: wikipedia.org

Gândul de a mânca gândaci, omizi și furnici poate da fiori, dar autorii unui raport al ONU publicat spre finele anului trecut au declarat că beneficiile pentru sănătate ale consumatorilor de insecte nutritive ar putea ajuta în lupta împotriva obezității. Mai mult de 1.900 de specii de insecte sunt consumate astăzi în întreaga lume, în special în Africa și Asia, dar și în Occident. Gusturile se transformă, lăcustele, termitele și alte insecte fiind azi preferate în stare… crocantă, ocupând un loc din ce în ce mai impor­tant pe piața de gen.

Autorii studiului făcut de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO), au declarat că multe specii de insecte au  același conținut de proteine și minerale precum cele din carnea obișnuită, dar mai ales un conținut de grăsimi sănătoase recomandate de medici în dietele echilibrate. Vakschool Rijn-Ijssel este un colegiu din Wageningen, Olanda, care pregătește personal în domeniile turismului, managementului hotelier, cateringului, bucătăriei și managementului domestic. Elevii de la acest colegiu, alături de profesorul, chef Henk van Gurp, au făcut o demonstrație de gustări de insecte, prezentându-și meniurile bucătarilor din zonă. Mai mult, chef van Gurp a creat câteva delicioase rețete de dulciuri, cum ar ciocolata de praline cu viermi de Buffalo.

Elevii, alături de omul de știință Arnold Van Huis, sunt convinși că meniurile cu lăcuste, viermi și alte insecte sunt răspunsul la criza alimentară mondială, la reducerea emisiilor de carbon și, mai mult, la schimbările climatice, atât de problematice, ale secolului XXI. Împreună, Van Huis și viitorii bucătari specialiști din Wageningen au purces la scrierea unei cărți de bucate cu rețete având ca ingredient principal insectele.  Studiul ONU pare a fi momentul startului pentru fermierii din Europa care vor să găsească o piață aproape virgină, ei primind astfel îndemnul de a dezvolta ferme de insecte pentru consumul alimentar, o piață care pare-se că va cunoaște o creștere uriașă cât de curând.

Patrik Antonio Scoruș

Articole recente - Lumea Satului